Sunsure Energy: Ελβετική επενδυτική εταιρεία θα αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της Sunsure Energy για 400 εκατομμύρια δολάρια

Η ελβετική επενδυτική εταιρεία Partners Group συμφώνησε να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sunsure Energy με έδρα το Gurgaon για 400 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 3.290 ₹ crore).

Η επένδυση στην Sunsure Energy, η οποία έχει κατασκευάσει ιστορικά ηλιακούς σταθμούς για εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες, είναι να βοηθήσει την εταιρεία να γίνει ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας με λειτουργική ισχύ 3 γιγαβάτ και να πουλάει ενέργεια απευθείας σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

«Το Sunsure είναι μια μετασχηματιστική, επόμενης γενιάς επενδυτική ευκαιρία υποδομής στον αναπτυσσόμενο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, ο οποίος αποτελεί θεματικό επίκεντρο του Partners Group για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Luv Parikh, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής υποδομής της Ασίας στο Partners Group.

Η επένδυση θα βοηθήσει τη Sunsure Energy να υλοποιήσει τα έργα της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα βοηθήσει την εταιρεία να προσφέρει νέες υπηρεσίες στους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες της, είπε ο Parikh. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunsure Energy Shashank Sharma δήλωσε ότι η εταιρεία εστιάζει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της διαθεσιμότητας και της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ινδία. «Πιστεύουμε ότι η μετάβαση της Sunsure σε έναν ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την προσιτή ηλιακή και αιολική ενέργεια στο μέλλον», είπε. Πρόσθεσε ότι η πλούσια εμπειρία και οι οικονομικοί πόροι του Partners Group στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές τον καθιστούν ιδανικό συνεργάτη.

Η EY ήταν ο οικονομικός σύμβουλος της Sunsure Energy για την πώληση μετοχών.

Η Sunsure Energy ιδρύθηκε το 2015 από τους Sharma, Shantanu Faugaat, Manish Mehta, Kartikeya N Sharma και Tarunveer Singh.

Η Partners Group διαχειρίζεται 185 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιωτικά ακίνητα, ιδιωτικό χρέος και ιδιωτικές υποδομές για λογαριασμό πελατών παγκοσμίως. Στην Ινδία, ο Vishal είναι συνιδιοκτήτης της αλυσίδας λιανικής Megamart με την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Kedaara Partners. Οι άλλες επενδύσεις του περιλαμβάνουν την Ecomm Express και την Avas Financiers.

Οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δραστηριοποιούνται στην Ινδία και έχουν δείξει όρεξη να αγοράσουν πλειοψηφικά μερίδια σε ινδικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ινδία δεσμεύτηκε να παράγει 500 γιγαβάτ ενέργειας από πηγές μη ορυκτών καυσίμων έως το 2030 και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο. Θα έχει ως στόχο να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές.

Οι φιλόδοξοι στόχοι έχουν επίσης τροφοδοτήσει τη δραστηριότητα των συμφωνιών στον κλάδο.

Τον Νοέμβριο, η KKR ένωσε τις δυνάμεις της με τον όμιλο Vedanta και επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε μια νέα πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ονομάζεται Serentica Renewables, στην οποία και οι δύο θα είναι συνεπενδυτές.

Η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών ίδρυσε επίσης την Virescent Infrastructure ως πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2019.

Η KKR επένδυσε επίσης 450 εκατομμύρια δολάρια στην Hero Future Energies τον Σεπτέμβριο μαζί με την Hero Group.

Ομοίως, ο παγκόσμιος επενδυτής Actis επενδύει επίσης ενεργά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας. Έχει κατασκευάσει και στη συνέχεια κυκλοφόρησε με επιτυχία δύο μεγάλες πλατφόρμες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την Ostro Energy και την Spring Energy, τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Spring Energy εξαγοράστηκε από τον ενεργειακό κολοσσό Shell Plc για 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η τρίτη πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, η BluPine Energy ιδρύθηκε το 2021 και δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η βιομηχανία έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει μια ποικιλία παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ποικίλες μετοχικές δομές. Αυτές περιλαμβάνουν ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις που αντλούν χρηματοδότηση από χρηματοοικονομικούς επενδυτές που είναι πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης ή παραμένουν σημαντικοί επενδυτές μειοψηφίας, ξένες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ινδία και παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προέρχονται από ινδικούς εταιρικούς οίκους.

Leave a Comment