DFI Transparency Index 2023: Η πρώτη στον κόσμο κατάταξη των κορυφαίων αναπτυξιακών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων στον κόσμο – Παγκόσμια

Συνημμένα

2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια περιουσιακά στοιχεία, αλλά μικρή διαφάνεια

Ένας νέος παγκόσμιος δείκτης δείχνει ότι οι κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο δεν είναι αρκετά διαφανείς

Η πρώτη κατάταξη διαφάνειας των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων (DFIs) υπογραμμίζει την εντυπωσιακή έλλειψη δημόσιας γνωστοποίησης. Η πρώτη έκδοση του δείκτη διαφάνειας DFI, που κυκλοφόρησε σήμερα από το Publish What You Fund, εξετάζει τη διαφάνεια 30 συναλλαγών DFI με συνολικό ενεργητικό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποκαλύπτει ότι:

 • Γενικά, τα DFI δεν είναι αρκετά διαφανή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μη κρατικές συναλλαγές (ιδιωτικού τομέα).

 • Ουσιαστικά, τα DFI δεν παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο, δεδομένα σχετικά με την κινητοποίηση ή στοιχεία λογοδοσίας στις κοινότητες. Η έλλειψη γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων και η κινητοποίηση περιορίζει την ικανότητα των ενδιαφερόμενων μερών να διασφαλίζουν ότι τα ΝΧΙ επενδύουν με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους και κινητοποιούν αποτελεσματικά την ιδιωτική χρηματοδότηση.

 • Για πολλά DFI, ακόμη και βασικές πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις τους δεν είναι δημόσια διαθέσιμες.

 • Υπάρχει όμως πρόοδος. Πολλά από τα DFI που περιλαμβάνονται στο ευρετήριο έχουν αφιερώσει χρόνο και πόρους για να αυξήσουν τη διαφάνεια των λειτουργιών τους χρησιμοποιώντας το Εργαλείο διαφάνειας DFI του Ταμείου, ό,τι κι αν δημοσιεύσετε.

 • Η International Finance Corporation (IFC) βαθμολογήθηκε ως το πιο διαφανές μη κυρίαρχο (ιδιωτικό τομέα) DFI με 54,4 βαθμούς στους 100. Τράπεζα (AfDB), Asian Development Bank (ADB), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και IDB Invest.

 • Η ADB αξιολογήθηκε ως η πιο διαφανής DFI, με 75,9 βαθμούς από τους 100 στην ανάλυση των κρατικών λειτουργιών (κρατικός τομέας). ), EBRD και Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

 • Η US International Development Finance Corporation (DFC) ήταν το διμερές DFI με την υψηλότερη βαθμολογία.

Ο Gary Forster, Διευθύνων Σύμβουλος της Publish What You Fund είπε:

«Η παρουσίαση αυτής της έκθεσης είναι μια στιγμή απολογισμού για τα DFI και τους μετόχους τους. Οι εντολές των DMI – να χτίζουν αγορές, να επηρεάζουν και να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι – απαιτούν από αυτούς να είναι διαφανείς για να αποδεικνύουν τι είναι δυνατό ο ένας στον άλλο, στην αγορά και στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τον αντίκτυπο της κοινότητας, την κινητοποίηση και τη λογοδοσία εγείρει ορισμένα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφορά που κάνουν αυτοί οι οργανισμοί και πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιείται το κεφάλαιό τους. Ταυτόχρονα, η εργασία μας έδειξε ότι τα επιχειρήματα για την εμπορική προστασία της ιδιωτικής ζωής πρέπει να αμφισβητηθούν επειδή χρησιμοποιούνται πολύ ελεύθερα. Η ασημένια επένδυση είναι η πρόοδος που έχουμε δει τον περασμένο χρόνο καθώς κορυφαίοι DFI επικοινώνησαν μαζί μας για να βελτιώσουν τις γνωστοποιήσεις τους».

Ο Paul James, ο οποίος ερεύνησε και συνέταξε την έκθεση, είπε:

«Οι πολυμερείς και διμερείς αναπτυξιακές τράπεζες λειτουργούν μπροστά σε αυξανόμενες και επείγουσες παγκόσμιες κρίσεις – από την υγεία μέχρι το χρέος, από τα τρόφιμα μέχρι το κλίμα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να κινητοποιούνται ετησίως μόνο για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι επενδύσεις των χρηματοπιστωτικών μας ιδρυμάτων να έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο και να είναι αποτελεσματικές για την κινητοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων. Η έλλειψη διαφάνειας που αποκαλύπτει ο δείκτης σε αυτά τα θέματα προκαλεί ανησυχία. Ελπίζουμε όμως ότι τα DFI θα λάβουν τα μέτρα που αναφέραμε και θα συνεργαστούν μαζί μας για να αυξήσουν τη διαφάνειά τους».

Η έκθεση ευρετηρίου κάνει πέντε βασικές συστάσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας των DFI, μεταξύ των οποίων:

 • Αναφέρετε δεδομένα επιπτώσεων

 • Δημοσίευση των κατανεμημένων δεδομένων κινητοποίησης

 • Αύξηση της διαφάνειας για τη διασφάλιση της αποκάλυψης πληροφοριών σε άτομα που επηρεάζονται από το έργο

 • Γνωστοποιήστε υποεπενδύσεις χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων υψηλού κινδύνου

 • Αύξηση της τυποποίησης δεδομένων

Η έκθεση DFI Transparency Index παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα ευρήματα, τις συστάσεις και την κατάταξη.

Ο ιστότοπος του δείκτη διαφάνειας του DFI παρέχει λεπτομέρειες για τις βαθμολογίες και την ανάλυση της απόδοσης κάθε DFI (σημειώστε ότι ο ιστότοπος θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2023 στις 9:00 π.μ. UTC).

Ο Δείκτης Διαφάνειας DFI 2023 θα παρουσιαστεί σε μια υβριδική εκδήλωση που θα φιλοξενήσει το Ινστιτούτο Brookings την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 9:30 π.μ. EST, 2:30 π.μ. GMT, 3:30 π.μ. CET. Εγγραφείτε για την εκδήλωση εδώ.

Leave a Comment