CHIP στα 30: Το Πρόγραμμα Παιδικής Ασφάλισης Υγείας της Πενσυλβάνια γιορτάζει τρεις δεκαετίες

Τα παιδιά της Maureen Ciedro εγγράφηκαν στο CHIP — το Πρόγραμμα Παιδικής Ασφάλισης Υγείας της Πενσυλβάνια — τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν ανύπαντρη μητέρα που δυσκολευόταν οικονομικά.

Αλλά χρόνια αργότερα, μπορεί ακόμα να θυμάται την άνεση που της έφερε το πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά της είχαν ασφάλιση υγείας εάν συνέβαινε κάτι.

«Όταν δουλεύεις και έχεις πολλές μπάλες στον αέρα, είναι ωραίο να ξέρεις ότι είναι κάτι που μπορείς να το αφήσεις στην άκρη και να πεις «Εντάξει, εντάξει, εντάξει, είμαστε καλοί σε αυτό».

Υπενθύμισε ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, βοηθώντας τα παιδιά της να αισθανθούν ότι είναι εντάξει να αθλούνται και γενικά να τρέχουν, με άλλα λόγια, να είναι ένα κανονικό παιδί.

«Όταν σκέφτομαι τα παιδιά μου και όταν σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή στη ζωή τους, θέλουν να τρέξουν και να παίξουν, να πηδήξουν, να ασκηθούν και να πάνε στο γυμναστήριο… Όταν δεν έχεις ασφάλεια, ανησυχείς. Γιατί τι θα κάνω αν συμβεί κάτι;».

Τα παιδιά του Siedro είναι πλέον ενήλικες.

Το πρόγραμμα CHIP της Πενσυλβάνια είναι επίσης ενήλικας, θα λέγαμε – Έγινε 30 αυτόν τον μήνα.

Το CHIP παρέχει δωρεάν ή χαμηλού κόστους κάλυψη σε παιδιά στην Πενσυλβάνια. Καλύπτει παιδιά των οποίων οι οικογένειες κερδίζουν πάρα πολλά για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το Medicaid, γνωστό και ως Medicaid, το οποίο καλύπτει οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Περισσότερα από 130.000 παιδιά είναι πλέον εγγεγραμμένα στο CHIP σε όλη την πολιτεία.

Αρκετοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη δημιουργία του προγράμματος και στα πρώτα χρόνια αναλογίστηκαν την προέλευση του CHIP, τη διαρκή επίδραση και τις ρίζες της Δυτικής Πενσυλβάνια στο WESA.

Νομοθεσία τη νύχτα

Ο πρώην εκπρόσωπος της πολιτείας και γερουσιαστής της πολιτείας Άλεν Κούκοβιτς, Δημοκρατικός της κομητείας Γουέστμορλαντ, εργάστηκε για χρόνια για να περάσει ολοκληρωμένη νομοθεσία περί υγειονομικής περίθαλψης, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980.

Αυτά τα νομοσχέδια μαράζωσαν στο Νομοθετικό Σώμα, αλλά πολλά πράγματα συνενώθηκαν πολιτικά και νομοθετικά για να περάσουν τη νομοθεσία CHIP το 1991 και το 1992, είπε.

Πρώτον, η χρηματοδότηση του προγράμματος περιελάμβανε κάποιους ελιγμούς στον προϋπολογισμό του Harrisburg αργά το βράδυ. Σε μια από τις πολλές παρατεταμένες συζητήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του Καπιτωλίου, ο Κούκοβιτς και ένας άλλος νομοθέτης συμπεριέλαβαν μια διάταξη χαμηλού προφίλ στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για την έναρξη του προγράμματος CHIP, χρησιμοποιώντας φόρο δύο λεπτών ανά πακέτο τσιγάρα για τη χρηματοδότησή του.

«Έτσι ξαφνικά είχα 20 εκατομμύρια δολάρια για ένα πρόγραμμα που δεν υπήρχε», είπε ο Kukovich.

Η εύρεση χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το πρόγραμμα ήταν σημαντική, αλλά ένας άλλος παράγοντας ήταν κρίσιμος εκείνη την περίοδο, είπε. οι πολιτικοί άνεμοι έχουν στραφεί στην υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον Kukovich, ένας από τους λόγους ήταν η επιτυχημένη προσφορά του Harris Wofford για τη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο Wofford έκανε την υγειονομική περίθαλψη σημαντικό θέμα εκστρατείας.

«Το πρωί μετά τις εκλογές… Μου τηλεφώνησε το The Philadelphia Inquirer και με ρώτησε τι σήμαινε αυτό για μένα. [health care] σκοράρετε τώρα;». Το οποίο δεν είχα ιδέα, αλλά ήταν μια ευκαιρία. Είπα, «Εντάξει, αυτή είναι η ταχύτητα που χρειαζόμαστε…» Και έκανα τη ρουτίνα», θυμάται ο Κούκοβιτς γελώντας.

Μετά από κάποια συζήτηση στη Γερουσία της πολιτείας, η νομοθεσία πέρασε και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του CHIP υπογράφηκε σε νόμο τον Δεκέμβριο του 1992 από τον τότε κυβερνήτη Robert P. Casey.

Παιδιά υγειονομικής περίθαλψης κατάλληλο φυλλάδιο.PNG

Η προέλευση της εγχώριας χαλυβουργίας το φθινόπωρο

Ο Kukovich και άλλοι δημιούργησαν το σχεδιασμό του προγράμματος με βάση ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα υγείας που ήδη εφαρμόζεται στο Πίτσμπουργκ.

Το Παιδικό Ταμείο Ευημερίας της Δυτικής Πενσυλβάνια ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν χιλιάδες ντόπιοι εργάτες χάλυβα έχασαν τις δουλειές τους και την ασφάλιση υγείας τους. Το πρόγραμμα χρησιμοποίησε κοινοτικές δωρεές με τον Blue Cross of Western Pennsylvania (ο προκάτοχος του Himark) καλύπτοντας διοικητικά έξοδα και αντίστοιχες δωρεές.

Όταν ο σύζυγος της Christine Coles έχασε τη δουλειά του ως εργάτης χάλυβα στο Homestead στα μέσα της δεκαετίας του 1980, κατάφερε να κρατήσει τα παιδιά τους υγιή μέσω του προγράμματος φροντίδας. Πιστώνει το πρόγραμμα με τη διάσωση της ακοής του γιου της. κινδύνευε να υποστεί βλάβη στην ακοή λόγω επανειλημμένων μολύνσεων του αυτιού ως μικρό παιδί.

«Ευτυχώς, μέσα από το πρόγραμμα, μπόρεσε να πάρει την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν, χειρουργική επέμβαση στα αυτιά κ.λπ. μπόρεσε να αγοράσει, κάτι που έσωσε την ακοή του. Και σήμερα είναι ένας χαρούμενος, επιτυχημένος νέος. Και νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι… Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν υγιή».

Ο Charlie LaValley, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος στη δεκαετία του 1980, θεωρεί πολλούς παράγοντες ως το κλειδί για την επιτυχία του.

«Ήταν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα. Άρα δεν ήταν σαν να πηγαίνω σε μια δωρεάν κλινική. Έτσι, είχατε ακόμα πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς που κάνατε όταν ήσασταν περιτριγυρισμένοι από τη χαλυβουργία σας», είπε. Variety – Παιδικό Φιλανθρωπικόβοηθά τα παιδιά με αναπηρίες.

φυλλάδιο σημαδιών τσιπ.PNG

Ο LaVallee είπε ότι το πρόγραμμα Caring Foundation δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτικό, αλλά και δημοφιλές και αξιόπιστο χάρη σε εγκρίσεις υψηλού προφίλ, όπως διαφημίσεις και φυλλάδια με τον κ. Rogers.

Η λήψη της δομής του προγράμματος για το CHIP χρησιμοποιώντας μια υπάρχουσα ασφαλιστική εταιρεία επίσης «μου επέτρεψε να μιλήσω για μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αντί για τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου προγράμματος», είπε ο Kukovich.

Το CHIP γίνεται εθνικό

Στην Πενσυλβάνια, το CHIP έχει αναπτυχθεί υπό τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

Αργότερα έγινε ένα από τα πολιτειακά προγράμματα που εξέτασε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη δημιουργία του εθνικού προγράμματος CHIP, το οποίο υπεγράφη σε νόμο από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1997.

«Εξέτασαν τις εμπειρίες πολιτειών όπως η Πενσυλβάνια, το Νιου Χάμσαϊρ και η Φλόριντα για να τις χρησιμοποιήσουν ως πρότυπο για το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας για Παιδιά… Έτσι η Πενσυλβάνια πρωτοστατούσε», δήλωσε η Joan Alker, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου. Εμπειρογνώμονας για παιδιά και οικογένειες και CHIP στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Μαζί με τη Medicaid, η οποία ασφαλίζει εκατομμύρια παιδιά, η CHIP έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CHIP, μεταβείτε εδώ chipcoverspakids.com

Leave a Comment