5 παραδείγματα στρατηγικών μάρκετινγκ περιεχομένου ηλεκτρονικού εμπορίου

Το καλό περιεχόμενο μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με ένα προϊόν ή μια επωνυμία, δημιουργεί ενδιαφέρον και δημιουργεί μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες. Υπάρχουν πολλές πτυχές του περιεχομένου που πρέπει να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της συνάφειας για τους καταναλωτές, των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιεί και του συνολικού αντίκτυπου.

Η κοινή χρήση ουσιαστικών και σχετικών ιστοριών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία οργανικής επισκεψιμότητας. Επιπλέον, τα καλά γραφήματα μπορούν να συνοψίσουν σημαντικά θέματα και οι πελάτες είναι πιο πιθανό να τα μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πίσω μέρος, οι ομάδες μάρκετινγκ περιεχομένου πρέπει επίσης να εξετάσουν πού να επικεντρώσουν τη στρατηγική περιεχομένου ηλεκτρονικού εμπορίου τους. Μπορεί επίσης να θέλουν να πειραματιστούν με νέα μέσα, όπως βίντεο ή περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες.

Εξερευνήστε πέντε παραδείγματα στρατηγικών μάρκετινγκ περιεχομένου ηλεκτρονικού εμπορίου που θα εξετάσετε παρακάτω.

1. Εξατομικευμένο blog

Πολλοί ανεξάρτητοι παίκτες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν μετακινηθεί από ιστότοπους dropshipping που εστιάζουν στη μετατροπή σε ιστότοπους απευθείας προς τον καταναλωτή (D2C), δήλωσε η Elaine Hu, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης για παγκόσμιες επιχειρήσεις στην εταιρεία τεχνολογίας, αναζήτησης στο Διαδίκτυο και υπηρεσιών Διαδικτύου Baidu. Οι ιστότοποι της D2C στοχεύουν να διηγούνται ιστορίες επωνυμίας που έχουν απήχηση στους πελάτες και δημιουργούν εμπειρίες που εμβαθύνουν τις σχέσεις.

Η εξατομίκευση βοηθά τους πελάτες να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με την επωνυμία και μπορεί να αυξήσει την αφοσίωση των πελατών.

“Το να έχετε και να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο που είναι εξατομικευμένο στα ενδιαφέροντα των χρηστών σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαφοροποιηθείτε από τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες με πολλούς τρόπους”, είπε ο Hu. Τα οφέλη των εξατομικευμένων ιστολογίων περιλαμβάνουν:

  • οδηγεί την οργανική επισκεψιμότητα στον ιστότοπο μέσω της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO).
  • μπορεί να τροποποιηθεί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενίσχυση της φωνής της επωνυμίας. και
  • βοηθά τη μάρκα να γίνει ηγέτης σκέψης σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

2. Ερευνητικές εκθέσεις

Ο Ian Televik, πρώην αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και CX στο Fabric, μια πλατφόρμα λιανικής κατ’ απαίτηση, θεώρησε ικανοποιητικό να δημοσιεύει ολοκληρωμένες, σχετικές ερευνητικές εκθέσεις που αφορούν θέματα ενδιαφέροντος κοινού. Η ομάδα του ερεύνησε πελάτες-στόχους και σχετικό περιεχόμενο. Αυτή η έρευνα βοήθησε στην καθοδήγηση των προσπαθειών για τη δημιουργία συγκεκριμένων, εκτενών αναφορών για αυτά τα θέματα.

«Αν το σκεφτούμε, θα καταλήξουμε σε μοναδικές βασικές προσφορές που είναι πολύτιμες για το κοινό μας και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν περισσότερο με την επωνυμία μας», είπε η Televik.

Ο Televik είπε ότι η ομάδα του πρέπει επίσης να είναι δημιουργική στον τρόπο διανομής περιεχομένου. Κατάφεραν να μετατρέψουν την αναφορά σε μικρά αντίγραφα που διανεμήθηκαν μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώσεων τύπου και εξωτερικών επικοινωνιών πωλήσεων. Συχνά έφτασαν στο ίδιο κοινό πολλές φορές με διαφορετικά κομμάτια, καθιστώντας πιο πιθανό ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν ολόκληρη την έκθεση.

3. Βελτιστοποίηση εκτός σελίδας

Αν το καλοσκεφτούμε, θα καταλήξουμε σε μοναδικές βασικές προσφορές που είναι πολύτιμες για το κοινό μας και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν περισσότερο με την επωνυμία μας.

Γιαν ΤέλεβικΠρώην Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και CX στην Fabric

Η Diane Burley, ανώτερη διευθύντρια περιεχομένου και επικοινωνίας στον πάροχο εταιρικής πλατφόρμας αναζήτησης Coveo, είπε ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν τον ιστότοπό τους να προσκαλεί σε ολόκληρο τον ιστότοπο, όχι μόνο στην αρχική σελίδα.

Οι ομάδες μάρκετινγκ μερικές φορές ξεχνούν ότι η πλειονότητα της επισκεψιμότητας προέρχεται από την οργανική αναζήτηση που συνδέεται με μια συγκεκριμένη σελίδα και όχι από την αρχική σελίδα του οργανισμού. Οι ιστότοποι θα πρέπει να καθιστούν σαφές τι περιμένετε να κάνουν με παροτρύνσεις για δράση σε κάθε σελίδα, όπως:

  • Μάθετε περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Επικοινωνήστε μαζί μας; ή
  • Έχετε πρόβλημα; Λύσε το με αυτό!

4. Βέλτιστες πρακτικές SEO

Για να αυξηθεί η οργανική επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης, οι ομάδες μάρκετινγκ μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από κρίκους για να βελτιστοποιήσουν έναν ιστότοπο. Εργαλεία όπως το Ubersuggest ή το Semrush μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη χαμένων δυνητικών πελατών, είπε ο Burley.

Οι ομάδες μάρκετινγκ θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή και να αντιμετωπίσουν τις οδηγίες ψηφιακής προσβασιμότητας, όπως η προσθήκη εναλλακτικού κειμένου σε εικόνες, η υποστήριξη τεχνολογίας ανάγνωσης οθόνης και η χρήση χρωμάτων υψηλής αντίθεσης για το σχεδιασμό για αχρωματοψίες. Οι ομάδες σχεδιασμού θα πρέπει να εξετάσουν τις σελίδες σε κλίμακα του γκρι για να δουν αν προσφέρουν αρκετή αντίθεση.

Ένα γραφικό που περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα του τρόπου λειτουργίας του SEO
Οι βέλτιστες πρακτικές SEO μπορούν να βοηθήσουν τον ιστότοπο μιας επωνυμίας να προσεγγίσει περισσότερους δυνητικούς πελάτες.

5. Νέοι τύποι περιεχομένου

Οι ομάδες μάρκετινγκ περιεχομένου έχουν πάντα νέους τύπους περιεχομένου και μέσα διανομής, όπως βίντεο, podcast, κινούμενα σχέδια, επεξηγήσεις, έρευνες, λευκές βίβλοι και το metaverse. Ωστόσο, θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να δουν τι πραγματικά λειτουργεί παρά σε αυτό που φαίνεται ωραίο.

«Οι οργανισμοί πάντα «κυνηγούν το λαμπερό» και ως αποτέλεσμα υπάρχει πίεση να δοκιμάσουν νέες μορφές περιεχομένου», είπε ο Burley.

Οι οργανισμοί πιθανότατα δεν μπορούν να πειραματιστούν με πολλούς νέους τύπους περιεχομένου ή μέσα χωρίς έναν καλό προϋπολογισμό προσωπικού και εταιρείας. Ο Burley συνέστησε την καταπολέμηση ενός σχήματος με τουλάχιστον πέντε προτερήματα. Εάν η ομάδα μάρκετινγκ μπορεί να δημιουργήσει μόνο ένα στοιχείο, δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να μάθει τις διαφορές μεταξύ του τύπου του στοιχείου κοινού και του ίδιου του περιεχομένου.

Leave a Comment