«5 οικονομικά λάθη που θα ήθελα να είχα αποφύγει στα 20 μου»

Η οικονομική ανεξαρτησία μπορεί να είναι συναρπαστική για τους νέους. Αυτός είναι ο οδηγός σας για να είστε οικονομικά υπεύθυνοι στα 20 σας, αποφεύγοντας τα πιο συνηθισμένα χρηματικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι για να βεβαιωθούν ότι δεν θα καταλήξετε σε οικονομικό χάος αργότερα.

Αν. Αυτές οι δύο λέξεις έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να νιώθεις θλίψη ή ενοχή. Μακάρι να είχα φροντίσει την υγεία μου στα 20 μου. Μακάρι να μην είχα ξοδέψει τόσα χρήματα για φαγητό έξω. Μακάρι να μπορούσα να εγκαταλείψω τη δουλειά μου και να πάω για αυτή τη λαμπρή επιχειρηματική ιδέα που είχα πριν από 5 χρόνια. Όλοι είχαμε στιγμές «τι θα γινόταν αν» στη ζωή. Αλλά ο τομέας «αν» της ζωής μας που υποφέρει περισσότερο είναι τα οικονομικά μας.

Αν και ποτέ δεν είναι αργά για να πάρετε τον έλεγχο των οικονομικών σας, εάν είστε στα 20 σας και κάνετε τα πράγματα σωστά – μπορείτε να παρακολουθήσετε γρήγορα τον δρόμο προς την οικονομική επιτυχία.

Η δεκαετία του ’20 αφορά νέες εμπειρίες ζωής, προσαρμογή σε πολλά νέα πράγματα και ενηλικίωση. Αποφοίτηση από το κολέγιο, έναρξη της πρώτης σας δουλειάς, ανεξαρτησία, ιδιοκτησία του σπιτιού σας (ενοικίαση ή υποθήκη), πληρωμή των δικών σας λογαριασμών, αγορά του πρώτου σας αυτοκινήτου. Μπορεί να είναι απογοητευτικό, συναρπαστικό και γεμάτο εμπόδια και λάθη (τα οποία μπορούν να αποφευχθούν).

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μέσα σε τόσα πολλά που συμβαίνουν, ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών σας δεν είναι πραγματικά στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων τους. Όταν όμως γίνεις 30 και κοιτάς πίσω, τα «αν» θα φέρουν μόνο τύψεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να διορθώσουμε αυτά τα λάθη.

Αντί να το μετανιώνετε, γιατί να μην αποφύγετε αυτά τα λάθη στα χρήματα στα είκοσί σας και να παραμείνετε στην κορυφή των οικονομικών σας;

1. Αφήστε τους γονείς ή τον σύντροφό σας να διαχειριστούν τα χρήματα χωρίς τη δική σας συμμετοχή

Κατάλαβα. Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με επενδύσεις στο παρελθόν, όλα μπορεί να σας φανούν τρομακτικά. Αλλά αυτό ισχύει για τα πάντα στη ζωή. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κολύμπι, μπορεί να σας φανεί τρομακτικό. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, μπορεί να φαίνεται περίπλοκο. Αλλά μόλις μάθετε τα βασικά, δεν είναι τόσο περίπλοκο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να χειρίζονται τα χρήματα όταν μπαίνουν στην πραγματική ζωή και δεν αφήνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις στους γονείς τους, σε κάποιον θείο τους, σε έναν φίλο που εργάζεται σε μια χρηματοοικονομική εταιρεία ή τράπεζα, ή ακόμα χειρότερα. όλα. Αυτό είναι το χειρότερο λάθος. Ενώ πολλά πράγματα στη ζωή ανατίθενται καλύτερα (έτσι μπορείτε να εστιάσετε σε ό,τι είναι πιο σημαντικό), αυτό δεν συμβαίνει με τα οικονομικά σας. Η κατάσταση της ζωής σας είναι διαφορετική από τις άλλες. Επιπλέον, δεν θέλετε να κάνετε τα ίδια λάθη με τους γονείς ή τους φίλους σας. Εξάλλου, κάποια στιγμή θα πρέπει τελικά να μάθετε να διαχειρίζεστε τις δικές σας επενδύσεις. Γιατί λοιπόν να μην μάθουμε νωρίς;

Θέστε τους οικονομικούς σας στόχους και αναλάβετε τις δικές σας επενδύσεις ενώ μαθαίνετε από τους γονείς σας (φίλους, θείους ή οποιονδήποτε άλλον) και χρησιμοποιώντας τη βοήθεια ειδικών.

2. Ζώντας πέρα ​​από τις δυνατότητές σας

Κάθε μέρα μπορεί να μην σας φαίνεται μεγάλη υπόθεση όταν αρπάζετε αυτό το διπλό μόκα φραπουτσίνο, παίρνετε στα χέρια σας το πιο πρόσφατο iPhone, δοκιμάζετε νέα εστιατόρια, παραγγέλνετε αντί να μαγειρεύετε ή επιλέγετε μια νέα στολή για κάθε περίσταση. “.

Στη συνέχεια, η κύλιση στο Instagram για να δείτε τα ψώνια και τις τροπικές διακοπές των φίλων σας δεν βοηθά. Είναι σχεδόν πολύ εύκολο να ρίξετε τον προϋπολογισμό σας σε αγορές με παρορμητικές συναισθηματικές ενέργειες. Αλλά κάθε μικρό κόστος αθροίζεται.

Η εξοικονόμηση μπορεί να ακούγεται παλιό σχολείο και κλισέ. Αλλά η καλύτερη συμβουλή για χρήματα που μπορείτε να πάρετε στα 20 σας είναι να ξεκινήσετε να επενδύετε νωρίς, να ορίσετε έναν προϋπολογισμό, να μην παρασυρθείτε, να ζήσετε με τις δυνατότητές σας και να αφήσετε λίγο χώρο για αποταμίευση (καθώς και τις ένοχες απολαύσεις σας). Εξάλλου, η ζωή έχει να κάνει με την ισορροπία!

3. Έλλειψη έκτακτου ταμείου

Μια έκτακτη ανάγκη δεν θα χτυπήσει την πόρτα σας κοιτάζοντας τη διεύθυνση, την ηλικία ή το επάγγελμά σας. Από την απώλεια της δουλειάς σας μέχρι μια απροσδόκητη ασθένεια, το απροσδόκητο μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας προστατεύσει από το ακρωτήριο χρέος και να σας προσφέρει ηρεμία όταν αντιμετωπίζετε αγχωτικές καταστάσεις. Έτσι, αφήστε στην άκρη ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και δημιουργήστε μισθό τουλάχιστον τριών μηνών ως ταμείο έκτακτης ανάγκης.

4. Πέφτοντας στα χρέη για μια κρουαζιέρα πολυτελείας ή αυτόν τον φανταχτερό καναπέ

Έχετε επιτέλους μια καλή συμφωνία και τώρα θέλετε να αποκτήσετε αυτό το πολυτελές αυτοκίνητο που περιμένατε χρόνια. Ή ίσως αποκτήσετε τον τέλειο καναπέ που μπορείτε να εξοφλήσετε με το πρόγραμμα EMI που προσφέρεται στο κατάστημα. Αυτό μπορεί να φαίνεται ικανοποιητικό, αλλά θα σας οδηγήσει σε μια ατελείωτη παγίδα χρέους.

Αντί για επιπόλαιες δαπάνες, χρησιμοποιήστε αυτά τα χρήματα για να δημιουργήσετε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε όλα όσα θέλετε (χωρίς χρέη ή άγχος).

5. Στήριξη σε χρέος πιστωτικών καρτών

Οι πιστωτικές κάρτες έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Είναι πιο ασφαλή όταν πρόκειται για προστασία από απάτη. Σας επιτρέπουν να κερδίσετε μετρητά από καθημερινά έξοδα όπως φαγητό και καύσιμα. Παρέχετε ταξιδιωτικά προνόμια όπως αεροπορικά μίλια σε κάθε δαπάνη, δωρεάν πρόσβαση στο σαλόνι, παραλαβή και αποβίβαση από το αεροδρόμιο. Η χρήση πιστωτικής κάρτας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε το πιστωτικό σας σκορ.

Αλλά τη στιγμή που χρησιμοποιείτε ένα δάνειο για να χρηματοδοτήσετε έναν τρόπο ζωής που υπερβαίνει τις δυνατότητές σας, μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο σύνθετων τόκων και χρεών. Αν δεν πληρώσετε το ποσό που ξοδεύετε κάθε μήνα, θα ταφείτε σε ένα εφέ χιονόμπαλας. Γι’ αυτό να είστε πολύ πειθαρχημένοι με τις δαπάνες της πιστωτικής σας κάρτας και φροντίστε να πληρώνετε έγκαιρα τα χρέη σας.

Ναι, τα 20 σου προορίζονται να είναι διασκεδαστικά, συναρπαστικά, πειραματικά, ξέγνοιαστα, ακόμη και να κάνουν κάποια λάθη. Τα λάθη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις.

Ωστόσο, τα μεγάλα λάθη που γίνονται σε δέκα χρόνια μπορεί να σας στοιχειώνουν για όλη σας τη ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παίρνετε ένα εύκολο δάνειο και να μείνετε μακριά από τη ζωή των άλλων στα social media. Ισορροπήστε τα σημερινά σας θέλω και τις μελλοντικές σας ανάγκες και αποφύγετε μεγαλύτερες παγίδες.

(Συγγραφέας CSO, )

(Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Οι συστάσεις, οι προτάσεις, οι απόψεις και οι απόψεις που εκφράζονται από ειδικούς είναι δικές τους. Δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των Economic Times)

Leave a Comment