5 κόλπα μάρκετινγκ που πρέπει να γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας

Διάσημος διεθνής επιχειρηματίας και ειδικός έμπορος που έχει δημιουργήσει με επιτυχία επιχειρήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Mawer Capital.

Είστε έτοιμοι να μετατρέψετε το μάρκετινγκ από μέτριο σε δημοφιλές πρότυπο; Αφού ήμουν σε αυτόν τον κλάδο για λίγο, συνειδητοποίησα ότι το μάρκετινγκ δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο.

Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που έχω πάντα υπόψη μου, τα οποία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν εφαρμόζουν στην επιχείρησή τους. Αυτές οι πέντε συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν από οποιονδήποτε επιχειρηματία, είτε η εταιρεία σας είναι νέα είτε υπάρχει εδώ και χρόνια.

Η αξία έρχεται ακόμη και πριν από το κέρδος.

Πρέπει να δώσεις για να λάβεις. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μην δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να κερδίσετε γρήγορα χρήματα. Πιστέψτε με, οι άνθρωποι μπορούν να το μυρίσουν από ένα μίλι μακριά. Οι καταναλωτές είναι έξυπνοι και το έξυπνο μάρκετινγκ είναι στρατηγικό. Εάν τα καθημερινά εισερχόμενα κάποιου πλημμυρίζουν συνεχώς από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου “αγοράστε αυτό το προϊόν” ή “αγοράστε αυτό”, δεν θα κάνει κλικ. παίρνωθα πυροβολήσουν απεγγραφή.

Εάν πουλάτε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, φροντίστε να επενδύσετε το χρόνο σας σε αυτό (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Πείτε ναι σε σύντομο περιεχόμενο βίντεο και σε γραπτό περιεχόμενο μεγάλης μορφής.

Το περιεχόμενο βίντεο σύντομης μορφής είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με τη Meta, μια διαφήμιση βίντεο για κινητά θα πρέπει να έχει διάρκεια 15 δευτερολέπτων ή λιγότερο για να κρατήσει τους χρήστες να παρακολουθούν μέχρι το τέλος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει την άποψή σας σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε το κοινό σας. Μπορείτε να το πετύχετε γράφοντας ένα σενάριο βίντεο για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πετύχει αυτά τα βασικά σημεία. Το πιο σημαντικό, σχεδιάστε το περιεχόμενό σας έχοντας κατά νου τον στόχο σας πριν πετύχετε το «ρεκόρ». Ρωτήστε τον εαυτό σας εκ των προτέρων: Είναι το περιεχόμενο συγκεκριμένο, αποτελεσματικό και μεταφέρει το σωστό μήνυμα;

Το μακροχρόνιο γραπτό περιεχόμενο είναι επίσης χρήμα. Δεν αρκεί να πείτε «Αγοράστε το γιατί είναι υπέροχο». Υπάρχει πάρα πολύς ανταγωνισμός εκεί έξω και οι πελάτες θέλουν να αισθάνονται μια πραγματική σύνδεση με τις μάρκες στις οποίες επενδύουν. Κάντε αυτό λέγοντας ιστορίες και κάνοντας μια συναισθηματική σύνδεση. Για παράδειγμα, μπορείτε να μοιραστείτε ιδέες για τη δική σας επιχείρηση. Η επιχείρησή σας έχει ιστορία ήρωα; Μια εμπειρία που σε προκάλεσε, αλλά βρήκες τρόπο να διαπρέψεις κόντρα στις πιθανότητες; Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία με τους ακόλουθούς σας.

Επισκεφτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανάλυση ελεύθερης αγοράς.

Προσελκύστε το κοινό σας στην επιχείρησή σας. Διεξάγετε μια διαδικτυακή έρευνα για να μάθετε τα ενδιαφέροντά τους. Ζητήστε σχόλια και ιδέες. Δεν έχει σημασία αν το κοινό σας είναι πέντε άτομα ή πέντε εκατομμύρια. Επενδύονται? είναι οι σημερινοί και μελλοντικοί σας αγοραστές.

Μάθετε τι τους αρέσει για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Είναι ενθουσιασμένοι; Ή υπάρχει περιθώριο βελτίωσης; Χρησιμοποιήστε αυτό το δωρεάν και πολύτιμο σχόλιο προς όφελός σας.

Δημιουργήστε μια ακαταμάχητη προσφορά.

Δημιουργήστε μια προσφορά τόσο ακαταμάχητη που το κοινό σας θα αρπάξει τις πιστωτικές του κάρτες για να αγοράσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν κάνετε το πρώτο σας εισόδημα. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι: “Θα σας βοηθήσω να τριπλασιάσετε την επιχείρησή σας σε 30 ημέρες ή να λάβετε τα χρήματά σας πίσω. Επιπλέον, όταν εγγραφείτε σήμερα, θα λάβετε ΔΩΡΕΑΝ μια συνεδρία στρατηγικής διάρκειας 30 λεπτών (αξίας 525 $) μαζί μου!”

Δώστε τους μια ακαταμάχητη προσφορά για να ξεκινήσετε και στη συνέχεια να αξιοποιήσετε αυτήν την προσφορά. Θα εκτιμήσουν την αξία και θα συνεχίσουν να επιστρέφουν για περισσότερα. Αυτό είναι που διαχωρίζει τη μικρή από τη μεγάλη επιτυχία.

Προσπαθήστε να απευθυνθείτε σε όλους και δεν θα απευθυνθείτε σε κανέναν.

Για τι είσαι; Οι πελάτες σας θέλουν να μάθουν.

Για παράδειγμα, η αποστολή των Starbucks είναι να «εμπνέει και να καλλιεργεί το ανθρώπινο πνεύμα—ένα άτομο, ένα φλιτζάνι και μία γειτονιά τη φορά». Και το όραμα της Coca-Cola είναι να «κάνει επωνυμίες και επιλογές ποτών που αγαπούν οι άνθρωποι, αναζωογονώντας τους σε σώμα και ψυχή». Αλλά ο τρόπος με τον οποίο εμπορεύονται τον εαυτό τους εστιάζεται στη μάρκα και όχι στο προϊόν. Επομένως, μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε την επωνυμία τους οπουδήποτε.

Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να ξεχωρίσεις και να φέρεις τη μοναδικότητά σου στην αγορά. Δεν ήρθα εδώ ως άλλος. Έχω τη δική μου εμφάνιση, στυλ και προσωπικότητα. Το πιο σημαντικό, οι πελάτες μου μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν την επωνυμία μου οπουδήποτε. Το να εμφανιστείτε στο διαδίκτυο δεν αρκεί μόνο για να σας δουν. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεχωρίζουν με τον δικό τους τρόπο – ακόμα κι αν κάποιοι απομακρύνονται. Ως έμποροι, δεν μπορούμε να φοβόμαστε να προωθήσουμε τον αυθεντικό εαυτό μας.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι είναι έξυπνοι. Θα βλέπουν απευθείας ανεπιθύμητο και μη αυθεντικό περιεχόμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύβεστε και στα παρασκήνια – οι πελάτες θέλουν να δουν το όνομα.

Εξαρτάται από εσάς εάν έχετε το θάρρος να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ανεβείτε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο. Αλλά αν θέλετε να φτάσετε εκεί, αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιστούς ακόλουθους.


Το Συμβούλιο του Οργανισμού Forbes είναι μια κοινότητα μόνο με πρόσκληση για ηγέτες επιτυχημένων δημοσίων σχέσεων, στρατηγικής μέσων, δημιουργικών και διαφημιστικών γραφείων. Είμαι κατάλληλος;


Leave a Comment