4 τρόποι με τους οποίους οι επιχειρηματίες μπορούν να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις

Δρ. Rakish Rana (προπονητής του Αϊδινίου) είναι ένας προπονητής ζωής που προκαλεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους πελάτες να βρουν κατεύθυνση, ευτυχία και σκοπό.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθείς την επιτυχία των άλλων. Μερικές φορές μεγεθύνει αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως δικές μας ελλείψεις και αδυναμίες. Ο πολλαπλασιασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, όπου οι άνθρωποι επιμελούνται συνειδητά τις αναρτήσεις τους για να δείχνουν μόνο τα σημαντικότερα σημεία, έχει επιδεινώσει αυτή τη συμπεριφορά.

Όλοι μας, ανεξάρτητα από τα δικά μας επίπεδα επιτυχίας, είμαστε επιρρεπείς σε αυτά τα συναισθήματα. Σκεφτείτε τις φορές που αναρωτηθήκατε γιατί κάποιος άλλος φαίνεται πιο τυχερός από εσάς ή γιατί τα πράγματα δεν πάνε ποτέ όπως θέλετε. Είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι αυτά τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου μας. Στην πραγματικότητα, κοινωνικοποιούμαστε ώστε να πιστεύουμε ότι τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μας είναι εντελώς στο έλεος του κόσμου γύρω μας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι οι πεποιθήσεις μας είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκινά μέσα μας. Μόλις υιοθετήσουμε αυτή τη νοοτροπία, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις που δεν μας εξυπηρετούν και πιθανότατα δεν είναι αληθινές από την αρχή.

Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που ακολουθώ όταν αντιμετωπίζω αρνητικές σκέψεις.

1. Αναπνοή

Εάν αισθάνεστε πεσμένοι ή ανήσυχοι, δοκιμάστε να πάρετε βαθύτερες, πληρέστερες αναπνοές. Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής όπως η αναπνοή με κουτί μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Μειώστε την ένταση και χαλαρώστε το νευρικό σας σύστημα μετρώντας μέχρι το τέσσερα καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Η εξάσκηση σε πιο αργή, μεγαλύτερη διάρκεια αναπνοής μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογία και τελικά τη συμπεριφορά σας.

2. Γλώσσα

Αυτό που προσέχουμε αυξάνεται και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε επηρεάζει πολύ τις πράξεις μας. Επομένως, η αλλαγή μη παραγωγικών δηλώσεων σε πιο αισιόδοξες μπορεί να αλλάξει την προοπτική μας. Για παράδειγμα, «όλα πάνε στραβά για μένα». Μπορεί να εκφραστεί ως «Τα πράγματα πάνε άσχημα τώρα, αλλά μπορούν να βελτιωθούν». Αυτό σας δίνει χώρο για να αναγνωρίσετε τις αρνητικές σας σκέψεις και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι ένα προσωρινό συναίσθημα.

Θα εκπλαγείτε επίσης πώς η προσθήκη της λέξης “ακόμα” σε μια αρνητική δήλωση μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που σκέφτεστε γι’ αυτήν. Η μετάβαση από το “Δεν έχω τις δεξιότητες για να αναπτύξω αυτήν την επιχείρηση” στο “Δεν έχω ακόμη τις δεξιότητες για να αναπτύξω αυτήν την επιχείρηση” σάς βοηθά να συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητές σας και σας δίνει ένα σημείο εκκίνησης για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματά σας.

3. Στάση

Σε Παρουσία: Φέρτε τον γενναίο εαυτό σας στις μεγαλύτερες προκλήσεις σας, η ψυχολόγος Amy Cuddy έγραψε, «Όταν η γλώσσα του σώματός μας είναι σίγουρη και ανοιχτή, οι άλλοι άνθρωποι ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο, ενισχύοντας ασυνείδητα την αντίληψή μας όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον εαυτό μας». Το να κάθεσαι με το κεφάλι κάτω μπορεί να ενισχύσει αρνητικές, άχρηστες σκέψεις. Για να ενθαρρύνετε πιο αισιόδοξη σκέψη και δράση, δοκιμάστε να κάθεστε όρθια με τους ώμους σας προς τα πίσω και το κεφάλι σας ίσιο. Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως μια βόλτα έξω ή ξαπλωμένη, είναι επίσης χρήσιμη.

4. Ευγνωμοσύνη

Θυμηθείτε να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε. Ανεξάρτητα από τις αρνητικές σας σκέψεις, όσο μικρές κι αν είναι, υπάρχει πάντα κάτι στη ζωή στο οποίο μπορείτε να βρείτε παρηγοριά. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την τύχη σας. Κάντε μια λίστα με όλα όσα σας καθορίζουν. Αναφέρετε τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας, ειδικά τα μοναδικά πράγματα που φέρνετε στο τραπέζι. Σύντομα, θα χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα θετικά ως μάντρα που επιβεβαιώνουν τον εαυτό σας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις θετικές συμπεριφορές που ασκώ. Ξέρω ανθρώπους που τους αρέσει να γράφουν, να βοηθούν άλλους ή να ταρακουνούν πράγματα ως τρόπους καταπολέμησης των αρνητικών σκέψεων. Όποια στρατηγική κι αν επιλέξετε, με τον χρόνο και την εξάσκηση, μπορείτε να έχετε μια πιο θετική ματιά στη ζωή. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε, να θυμάστε ότι τα μόνα άτομα με τα οποία θα έπρεπε να συγκρίνετε τον εαυτό σας είναι οι πρώην σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει και θα σας ωθήσει να είστε ο καλύτερος που μπορείτε.


Το Συμβούλιο Προπονητών του Forbes είναι μια κοινότητα μόνο με πρόσκληση για κορυφαίους προπονητές επιχειρήσεων και καριέρας. Είμαι κατάλληλος;


Leave a Comment