300.000 κάτοικοι του Όρεγκον κινδυνεύουν να χάσουν τη δημόσια ασφάλιση υγείας τους. Να γιατί.

Εκτιμάται ότι 300.000 κάτοικοι του Όρεγκον θα μπορούσαν να χάσουν την ασφάλιση υγείας τους επόμενους 16 μήνες, επειδή δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για πιο εκτεταμένη κρατική κάλυψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όλα τα περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα που λαμβάνουν κάλυψη μέσω της πολιτείας θα πρέπει σύντομα να αποδείξουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις οικονομικά, κάτι που δεν χρειάστηκε να κάνουν για τρία χρόνια υπό το μορατόριουμ έκτακτης ανάγκης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αυτή η περίοδος χάριτος λήγει σύντομα, δίνοντας στους κρατικούς αξιωματούχους περισσότερο από ένα χρόνο για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για κάλυψη θα τη διατηρήσουν.

«Ο πραγματικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε όλα τα οφέλη που μπορούμε», είπε ο Τζέιμς Σρέντερ, προσωρινός διευθυντής της Αρχής Υγείας του Όρεγκον, σε μια παρουσίαση στους νομοθέτες την Τρίτη. «Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι είτε θα είναι σε φόρμα είτε δεν θα είναι».

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι κάτοικοι του Όρεγκον δεν χρειαζόταν να αποδείξουν οικονομικές δυσκολίες ή εργασιακή κατάσταση για να πληρούν τις προϋποθέσεις για κάλυψη Medicaid στο Όρεγκον, που ονομάζεται Σχέδιο Υγείας του Όρεγκον. Η κάλυψη έχει επεκταθεί δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια, από περίπου 1.080.000 κατοίκους της Όρεγκον πριν από την πανδημία σε περίπου 1.470.000 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της πολιτείας.

Ωστόσο, την 1η Απριλίου, το Όρεγκον θα ξεκινήσει μια διαδικασία 14 μηνών για να επαληθεύσει ότι οι άνθρωποι δεν κερδίζουν πάρα πολλά για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας χαμηλού εισοδήματος και να πληρούν άλλες απαιτήσεις.

Το Τμήμα Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Όρεγκον, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αναθεώρηση της καταλληλότητας για τα προγράμματά του και την υγειονομική του αρχή, χαρακτήρισε «ιστορικό» τον όγκο της εργασίας που έχει μπροστά του.

«Εξυπηρετούμε τον υψηλότερο όγκο υποθέσεων που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία της πολιτείας μας», δήλωσε ο Νέιτ Σίνγκερ, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα συμμόρφωσης. “Υπάρχουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι στο Όρεγκον που λαμβάνουν προνόμια σε αυτά τα προγράμματα από ό,τι έχουμε εξυπηρετήσει στο παρελθόν.”

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι τώρα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους στο Σχέδιο Υγείας του Όρεγκον και να απαντήσουν και να αποδείξουν ότι είναι επιλέξιμοι, όπως έκαναν μία φορά το χρόνο πριν από την πανδημία.

Τα επιλέξιμα άτομα που δεν ανταποκρίνονται ενδέχεται να χάσουν την κάλυψη εκτός εάν το κράτος έχει αποδείξεις με άλλα μέσα.

«Είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι πιστεύουμε ότι είναι ασυνείδητο και θέλουμε να το αποτρέψουμε», δήλωσε την Τρίτη η Ντάνα Χιτλ, μεταβατική διευθύντρια του Medicaid.

Το Medicaid παραδοσιακά εξυπηρετεί άτομα που μπορεί να είναι δύσκολο να προσεγγιστούν λόγω γλωσσικών ή πολιτιστικών φραγμών ή επειδή δεν έχουν σταθερή στέγαση, είπαν αξιωματούχοι, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να τους προσεγγίσουν.

Για το σκοπό αυτό, ο Σρέντερ και ο Χιτλ ζήτησαν από τους νομοθέτες τους να πουν στους ψηφοφόρους τους πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του κράτους είναι ενημερωμένα. Η υγειονομική αρχή είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιεί διευθύνσεις που παρέχονται από ασθενείς στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που ο οργανισμός δεν μπορούσε να κάνει πριν.

Προς το παρόν, το σχέδιο είναι να σταματήσει η διαδικασία ανανέωσης του Medicaid για 14 μήνες, ξεκινώντας από τους ανθρώπους που η πολιτεία αναμένει ότι θα έχουν ευκολότερο χρόνο επανεγγραφής. Το άτομο που λαμβάνει την ειδοποίηση από το κράτος θα έχει 90 ημέρες για να απαντήσει 30 ημέρες πριν από την πανδημία. Διαφορετικά, το κράτος θα δώσει στο άτομο που δεν έχει χάσει την κάλυψη άλλες 60 ημέρες για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει ξανά μαζί του.

«Παρά όλο τον προγραμματισμό και όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει για να σχεδιάσουμε όλα τα ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβούν, δεν πρόκειται να είναι μια ωραία, χαριτωμένη διαδικασία», είπε ο Χιτλ. «Είναι μια απίστευτα δύσκολη δουλειά».

Εκτός από την αναμενόμενη μείωση της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης που χρηματοδοτείται από το κράτος, περίπου 426.000 κάτοικοι της Όρεγκον τον επόμενο μήνα θα χάσουν τα επιδόματα συμπληρωματικής διατροφής, τα οποία παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της λήξης της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα, που διατίθεται από τον Απρίλιο του 2020, προστέθηκε στα οφέλη από το τακτικό Πρόγραμμα Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής, παλαιότερα γνωστό ως κουπόνια τροφίμων.

Το πρόγραμμα παρείχε επιπλέον σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, ή κατά μέσο όρο 167 δολάρια ανά δικαιούχο άτομο.

Fedor Zarkhin

Leave a Comment