2023: μια καλή χρονιά για τη χρηματοδότηση των πλοίων

Η πλατφόρμα χρηματοδότησης πλοίων oceanis με έδρα το Αμβούργο προβλέπει το κόστος χρηματοδότησης πλοίων για το 2023 σε νέα τριμηνιαία έκθεση

Περίληψη:

– Η τραπεζική χρηματοδότηση για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει τελειώσει, μόνο τα πλοία που χρησιμοποιούνται από ναυλωτές υψηλών προδιαγραφών μπορούν να λάβουν όρους χρηματοδότησης χωρίς προσφυγή.
– Τα Product Tankers είναι στη μόδα μεταξύ των Χρηματοδοτών. Δάνεια που υπερβαίνουν το 100% της ιστορικής εύλογης αγοραίας αξίας (FMV) είναι διαθέσιμα για ώριμα πλοία που ασχολούνται με εμπορικές συναλλαγές.
– Τα αδύναμα κέρδη σε Dry Bulk οδήγησαν σε σημαντική μείωση της μόχλευσης που διαθέτουν οι πλοιοκτήτες, αλλά η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από διάφορες πηγές.
– Η ισχύς στον υπεράκτιο τομέα επιστρέφει οι διεθνείς τράπεζες μετά από μια δεκαετία παρακμής και αναδιάρθρωσης
– Τα αυξανόμενα βασικά επιτόκια καθιστούν τους εναλλακτικούς παρόχους χρέους πιο ελκυστικούς καθώς τα περιθώρια συρρικνώνονται μεταξύ των τομέων

Το 2023 φαίνεται να είναι μια θετική χρονιά για τους πλοιοκτήτες που αναζητούν χρηματοδότηση. Οι αγορές χρηματοδότησης εμβασμάτων παραμένουν ανοιχτές και οι τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες για να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, με αποτέλεσμα μια άκρως ανταγωνιστική αγορά.

“Μία από τις καλύτερες στιγμές στην πρόσφατη μνήμη για να χρηματοδοτήσετε τον στόλο σας”

Τα ισχυρά κέρδη σε όλους τους κλάδους, σε συνδυασμό με μια πλημμύρα φθηνού χρήματος από τις προσπάθειες ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν προσελκύσει περισσότερες τράπεζες και περισσότερους επενδυτές από την πανδημία. Ο αυξημένος ανταγωνισμός που προέκυψε οδήγησε σε αυξημένη μόχλευση και μείωση των περιθωρίων κέρδους σε όλους τους τύπους πλοίων και είναι πλέον πιο εμφανής στη χρηματοδότηση της Dryland και του Tanker καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να εξισορροπήσουν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια τους μακριά από τα πλοία Container.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων – από 0,5% τον Ιανουάριο του 2022 σε 4,3% σήμερα – έχει τριπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το συνολικό κόστος των τόκων για τους πλοιοκτήτες και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη διαθεσιμότητα δανείων για όσους αναζητούν χρηματοδότηση. Αυτά τα αυξανόμενα βασικά επιτόκια συνέβαλαν υπέρ των εναλλακτικών δανειστών υψηλότερου κόστους, οι οποίοι είναι πλέον πιο κοντά στις τράπεζες όσον αφορά το συνολικό κόστος των τόκων.

Ο Erlend Sommerfelt Hauge, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Oceanis, δήλωσε: «Τα τελευταία τρία χρόνια, η βελτίωση της πίστωσης των πλοιοκτητών και οι βαριές πληρωμές για τη χρηματοδότηση εμπορευματοκιβωτίων έχουν δημιουργήσει μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματοδότων. Ταυτόχρονα, η αύξηση των βασικών επιτοκίων καθιστά τη χρηματοδότηση με υψηλότερη μόχλευση σχετικά φθηνότερη και δημιουργεί περισσότερο ανταγωνισμό για τις τράπεζες.

“Τώρα είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για να χρηματοδοτήσετε τον στόλο σας.”

Η νέα οικονομική έκθεση του πρώτου τριμήνου 2023 της oceanis παρέχει μια επισκόπηση των βασικών τομέων – Εμπορευματοκιβώτια, Δεξαμενόπλοια, Μεταφορείς Χύδην φορτίου και Υπεράκτια, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων όρων που διατίθενται για τα πλοία στην αγορά σήμερα.

Η πρώτη έκθεση του είδους της περιέχει λεπτομέρειες υψηλού επιπέδου σχετικά με τα περιθώρια που είναι διαθέσιμα στους πλοιοκτήτες που αναζητούν χρηματοδότηση υψηλής και χαμηλής μόχλευσης για παλιά και νέα πλοία στα τμήματα Dry, Wet και Container. Αυτά τα περιθώρια δημιουργούνται μέσω μιας λεπτομερούς ανάλυσης των όρων χρηματοδότησης που έλαβε η Oceans το 2022, συνολικού ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ευρύ φάσμα τύπων σκαφών, ποσών δανείων και αιτημάτων μόχλευσης. Είναι σημαντικό ότι τα κοινά κριτήρια αναφοράς βασίζονται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση στοιχείων ενεργητικού χωρίς καμία εταιρική εγγύηση.

«Είτε χρησιμοποιείται από πλοιοκτήτες για τη σύγκριση των τραπεζικών επιτοκίων, από επενδυτές για τη μοντελοποίηση των αναμενόμενων αποδόσεων ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς, ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα είναι χρήσιμη σε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων στον κλάδο», δήλωσε ο Sommerfelt Hauge.

“Αυτό είναι μόνο ένα βήμα στο δρόμο μας για να παρέχουμε στον κλάδο μια πιο διαφανή και αποτελεσματική αγορά χρηματοδότησης πλοίων.”

Επιβράδυνση κοντέινερ

Η επιβράδυνση της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει καταστήσει τη χρηματοδότηση αυτού του τομέα πολύ πιο δύσκολη. Οι πιο εξέχουσες τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια Container τους και τώρα χρηματοδοτούν μόνο πλοία που λειτουργούν από πολύ ισχυρούς αντισυμβαλλομένους ναύλωσης και με τα σημερινά χαμηλά επιτόκια.

Κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις έχουν προκύψει σε σχέση με τα υφιστάμενα δάνεια, όπου οι όροι δανείου προς αξία (LTV) που εφάρμοσαν πολλές τράπεζες κατά τη διάρκεια της άνθησης έχουν πλέον ως αποτέλεσμα «soft defaults» στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ανάλογα με το πόσο αυστηρές είναι οι τράπεζες, ορισμένοι πλοιοκτήτες ενδέχεται να υποχρεωθούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υπάρχουσες διευκολύνσεις για να αποφύγουν τις προκαταβολές που απαιτούνται για την εκκαθάριση των παραβιάσεων του LTV.

Εν τω μεταξύ, άλλες τράπεζες είτε έχουν παραιτηθεί από τους περιορισμούς της LTV είτε επιτρέπουν τις παραβιάσεις της LTV χωρίς κυρώσεις. Αυτό καθιστά πολύ σαφές ότι σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όχι μόνο πώς παρουσιάζονται οι πολιτικές της τράπεζας στην ενδιάμεση έκθεση, αλλά και πώς εφαρμόζονται σε περιόδους στρες.

Τα τάνκερ είναι σε τάση

Τα Product Tankers τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή από τις τράπεζες, με τα Crude Tankers να ακολουθούν από κοντά. Το ξαφνικό σοκ ενός γερασμένου στόλου, η έλλειψη χωρητικότητας ναυπηγείων για νεότευκτα και οι εκτεταμένες εμπορικές οδοί λόγω των δυτικών κυρώσεων δημιούργησαν μια αφήγηση μιας δομικής ανοδικής πορείας όπου οι χρηματοδότες αισθάνονται πιο άνετα με υψηλότερες μακροπρόθεσμες διακοπές από πριν.

Img: Erlend Sommerfelt Hauge, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της oceanis

Η μείωση της εναλλακτικής χρηματοδότησης από εναλλακτικά κεφάλαια για αυτά τα πλοία είναι επίσης μια τάση που αξίζει να παρακολουθήσουμε με πολύ υψηλή μόχλευση και χαμηλά περιθώρια. Για τα παλαιότερα πλοία με μακροχρόνια απασχόληση, η διαφορά μεταξύ τραπεζών και αμοιβαίων κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα είναι μόλις 0,75% σε πρόσθετο περιθώριο επιτοκίου για σημαντικά υψηλότερη μόχλευση και ευελιξία.

Με την τοπική δέσμευση, τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds τείνουν να είναι πολύ επιθετικά όσον αφορά τα ιστορικά LTV. Pool trading Product Tankers μπορούν να δουν όρους που προσφέρουν πάνω από το 120% της μέσης αποτίμησής τους τα τελευταία δέκα χρόνια από αμοιβαία κεφάλαια και πάνω από το 100% της ίδιας μέσης αποτίμησης από τις τράπεζες.

Dry stack κάτω από το μέσο κέρδος

Η παρτίδα Dry Bulker 2021 έχει τελειώσει προς το παρόν, αλλά υπάρχει ελπίδα για τους επόμενους μήνες.

Ενώ οι τράπεζες μπορεί να μην είναι πολύ πρόθυμες να προσφέρουν μεγαλύτερη από 50% μόχλευση δεδομένων των σημερινών υψηλών αποτιμήσεων και χαμηλών αποδόσεων, τα περιθώρια είναι χαμηλά και οι αποσβέσεις αργές, από 20 χρόνια σε μηδέν, κάτι που συνηθίζεται σε πλοία ηλικίας άνω των 10 ετών.

Ταυτόχρονα, αρκετοί εκμισθωτές άρχισαν να προσφέρουν μη επιστρεφόμενους όρους, καθώς οι πληρωμές για πλοία Container από αντισυμβαλλόμενους υψηλού επιπέδου ανάγκασαν τους τραπεζίτες να γίνουν δημιουργικοί στη δημιουργία νέων διευκολύνσεων. Αυτοί οι όροι είναι συχνά πιο ελκυστικοί από τους τραπεζικούς όρους, με μόχλευση κεφαλαίου και τραπεζική τιμολόγηση, καθώς και όρους έως και 10 ετών για μεγαλύτερα σύγχρονα οικολογικά πλοία.

Αυτό παρουσιάζει ευκαιρίες στους μικρούς πλοιοκτήτες. Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες για δανεισμό και εάν υλοποιηθεί η από καιρό υποσχεμένη αναβίωση του Dry Bulk, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να οικοδομήσουμε σχέσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός στόλου τα επόμενα χρόνια.

Ανατέλλει στη θάλασσα

Οι τράπεζες επιστρέφουν προσωρινά στην υπεράκτια αγορά μετά από οκτώ χρόνια μικρού ενδιαφέροντος. Οι εναλλακτικοί δανειστές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτόν τον τομέα, αλλά ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση, καθώς δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τη βαθιά γνώση που απολαμβάνουν σε άλλους τομείς.

Οι πρόσφατες αυξήσεις στα έσοδα και τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων των πλοίων, καθώς και η διαφοροποίηση της ζήτησης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα αύξηση στη διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι «βιώσιμη» με περισσότερους από έναν τρόπους. Οι πράσινοι χρηματοδότες, που επενδύουν εν μέρει με βάση την αποδοτικότητα των πλοίων, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπορούν να προσφέρουν ανώτερους όρους στην αγορά χάρη στην ισχυρή υποστήριξη μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών και ταμείων περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Γενικά, οι αγορές χρηματοδότησης μεταφορών παραμένουν ανοιχτές στους περισσότερους τομείς. Οι τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια τους και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με τον αυξανόμενο αριθμό εναλλακτικών κεφαλαίων παίζει υπέρ του πλοιοκτήτη. Υπάρχει κάποια ελπίδα για το μέλλον λόγω των αυξανόμενων βασικών επιτοκίων που έχουν προκαλέσει τόση σύγχυση στην αγορά το περασμένο έτος.

«Τα βασικά επιτόκια, αν και επί του παρόντος υψηλά, προβλέπεται να μειωθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Sommerfelt Hauge.

«Αν και η περίοδος του «ελεύθερου χρήματος» είναι πιθανό να τελειώσει προς το παρόν, μπορούμε να αναμένουμε μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μεσοπρόθεσμα ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών στον φθίνοντα πληθωρισμό που βλέπουμε σήμερα».
Πηγή: ωκεανοί

Leave a Comment