2023 επιχειρηματική προοπτική — 5 προτάσεις ιδρυτών, 5 ειδικοί, 15 ομιλίες

Σε ένα πρόσφατο μίξερ στο Μπανγκαλόρ, πέντε νεοσύστατες επιχειρήσεις και πέντε ειδικοί από την επενδυτική και εταιρική κοινότητα μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το θέμα. 2023 Outlook: Οδικοί Χάρτες Ιδρυτών και Επενδυτών.

Διοργάνωσε τη δίωρη εκδήλωση Αποστολή Ψηφιακής Οικονομίας Καρνατάκα (KDEM) Karnataka State Electronic Development Corporation (KEONICS) στο HSR Layout, γραφείο Bengaluru.

Αναπτύχθηκε από την MXXXR, μια υβριδική πλατφόρμα για την προβολή καινοτομιών. Οι δημοσκοπήσεις κοινού, οι βαθμολογίες του κοινού και η συλλογή ερωτήσεων εμφανίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Vinay Dora, Ιδρυτής της CrowdProduct.

πάνελ εμπειρογνωμόνων

Ι. Πίνακας εμπειρογνωμόνων

Οι πέντε ειδικοί που μίλησαν στο πάνελ ήταν: Naganand Doraswamy, Managing Partner, Ideaspring Capital; Ganapathy Venugopal, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Axilor Ventures. Madhurima Agarwal, Επικεφαλής της χώρας για νεοσύστατες επιχειρήσεις, Ινδία, Microsoft. Dr Vivek Mansingh, Senior Partner, YourNest VC Fund. και TN Hari, συνιδρυτής του Artha School of Entrepreneurship.

Ως συντονιστής πάνελ και ιδρυτής εκπαιδευτής masterclass, εδώ είναι 15 αποσπάσματα από την εκτενή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, δικτυώνοντας με ένα κοινό σχεδόν 100 επιχειρηματιών και επηρεαστών. Οι ειδικοί παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες επιτυχίας για τους επιχειρηματίες, τις τάσεις στο οικοσύστημα των startup και συμβουλές για τους ιδρυτές.

1. Ευκαιρία: Πέρα από το πρώτο κύμα προσφορών, όπως η ευκολία του ηλεκτρονικού εμπορίου για εύπορους καταναλωτές στην αστική Ινδία, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε αναξιοποίητες αγορές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν DeHaat και Meesho.

2. Τεχνική σύγκλιση: Ξεκάθαρα έχουμε προχωρήσει πέρα ​​από την προηγούμενη φάση «hype» των ψηφιακών δυνατοτήτων. Η τεχνητή νοημοσύνη επόμενης γενιάς, όπως το ChatGPT, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και το 2023 θα είναι η χρονιά της βαθιάς τεχνολογικής επίδρασης.

Gouthami TS, Aeronuts

3. Συστατικές ομάδες: Οι προοπτικές επιτυχίας και δυναμικής εξαρτώνται από τις συμπληρωματικές δεξιότητες των συνιδρυτών startup. Μαζί, πρέπει να επιδείξουν έναν αποτελεσματικό συνδυασμό τεχνολογίας, επιχειρηματικής και σχεδιαστικής οξυδέρκειας.

4. Αξίες: Η ταπεινοφροσύνη και η ικανότητα γρήγορης μάθησης είναι βασικές απαιτήσεις για τους ιδρυτές. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αποτύχουν όχι μόνο λόγω ελλείψεων δεξιοτήτων ή οικονομικών κενών, αλλά και λόγω κενών χαρακτήρα. Ακόμη και στην αναζήτηση της ταχύτητας, ο βασικός χειρισμός δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Όπως έδειξαν πρόσφατα γεγονότα, ο ψευδής πληθωρισμός αριθμών είναι απαράδεκτος.

5. Τιμή: Οι ιδρυτές πρέπει να αναπτύξουν μια βαθιά κατανόηση της παράδοσης αξίας και της σύλληψης αξίας κατά τα πρώτα στάδια της ανακάλυψης, της επικύρωσης και της επιτάχυνσης. Στο στάδιο της δημόσιας εγγραφής, οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν συστήματα διακυβέρνησης που να βοηθούν στην παροχή της προβλεψιμότητας που απαιτούν οι δημόσιες αγορές και στη διαχείριση των προσδοκιών των μετόχων.

6. Αξιολογήσεις: Πλέον οι εκτιμήσεις είναι πιο ρεαλιστικές λόγω του χειμώνα χρηματοδότησης. Οι επενδυτές και οι ιδρυτές επικεντρώνονται περισσότερο όχι μόνο στην ανάπτυξη με κάθε κόστος, αλλά σε μια σαφή πορεία προς την κερδοφορία και μια ενοποιημένη οικονομία.

Gaurav Kamath, MicroDegree

7. Εμπειρία: Οι επενδυτές δεν εξετάζουν μόνο την εκπαιδευτική γενεαλογία των ιδρυτών, αλλά και την πολυετή εμπειρία τους. Για παράδειγμα, η εμπειρία 8-10 ετών είναι αποδεκτή για έναν προγραμματιστή SaaS.

8. Κοινή επένδυση: Οι εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις αξιολογούν επίσης την τεχνογνωσία τους στον τομέα προτού συνεπενδύσουν με άλλους κύριους επενδυτές. Οι ιδρυτές θα πρέπει επίσης να εκτιμούν τη δυναμική των επενδυτών και την ικανότητά τους να μαθαίνουν.

9. Έρευνα: Αν και δεν είναι όλα γνωστά σε νέους τομείς, οι ιδρυτές θα πρέπει να κάνουν επαρκή έρευνα στον χώρο τους. Βοηθά στην προετοιμασία σε τομείς όπως η ανταγωνιστική νοημοσύνη, οι κανονιστικές αλλαγές και η διαχείριση των επενδυτικών σχέσεων.

10. Δεξιότητες: Η ικανότητα των Ινδών ιδρυτών να αναπτύσσουν προϊόντα για την παγκόσμια αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά. Στοχεύουν επίσης τομείς όπως η άμυνα εκτός των αγορών επιχειρήσεων και καταναλωτών. Ακόμη και τομείς όπως η κατασκευή και η τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά έχουν ανοίξει για τους επιχειρηματίες.

Abhijeet Chaudhary, Varnaaz Technologies

11. Υπηρεσίες πληροφορικής: Οι σημαντικότεροι φορείς παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στην Ινδία έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη βάση ταλέντων και αγωγό και ενίσχυσαν τον διάδρομο ΗΠΑ-Ινδίας. Έχουν ξεφύγει από την αφρόκρεμα σε αυτόν τον τομέα και θα είναι δύσκολο για νέους παίκτες να φτάσουν στην κλίμακα τους.

12. Ενεργοποίηση οικοσυστήματος: Μια σειρά από λύσεις τακτικής υποστήριξης έχουν προκύψει για τους ιδρυτές κατά τη φάση εκκίνησης και κλιμάκωσης. Αυτό περιλαμβάνει τεχνολογικές συνεργασίες και επαγγελματικές υπηρεσίες. Η ομάδα επενδύσεων έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερους επενδυτές-αγγέλους.

13. Ψηφιακά Δημόσια Αγαθά: Η διαστρωμάτωση της ψηφιακής υποδομής όπως η Aadhar, η UPI και η ONDC αποτελεί καλό οιωνό για νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν τα δυνατά σημεία και τις υπηρεσίες τους. Αυτό θα επηρεάσει θετικά την ταχύτητα, την εμπιστοσύνη και την κλίμακα υιοθέτησης των πελατών.

14. Μέντορες και προπονητές: Οι μέντορες βοηθούν να γίνει το ταξίδι του ιδρυτή λιγότερο μοναχικό και οι προπονητές βοηθούν να βελτιωθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις απόδοσης. Η καθοδήγηση είναι τέχνη και επιστήμη γιατί μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλές ή ιδέες που οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν. Οι μέντορες είναι πολύτιμοι σε όλο τον κύκλο ζωής μιας startup. Τα soundboards είναι επίσης απαραίτητα εδώ.

Neeraj Baghi, Meukron Technologies

15. Κρατική στήριξη: Οι κρατικοί φορείς και οι επιχορηγήσεις μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας του επιχειρηματικού κινήματος και στην ενίσχυση του δυναμικού καινοτομίας των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα, κατά τη φάση εκκίνησης και κλιμάκωσης, οι ιδρυτές μπορούν να απευθυνθούν στο KDEM και στους βιομηχανικούς εταίρους του για υποστήριξη. Το mixer event φιλοξενήθηκε από το KDEM, η εντολή του οποίου περιλαμβάνει την προώθηση των startup clusters στην αστική Καρνατάκα.

Το κτίριο του KDEM στεγάζει επίσης το περιφερειακό γραφείο της IAMAI (Internet and Mobile Association of India), το RBI Innovation Centre, το NASSCOM 10.000 Startups και το IoT CoE της NASSCOM.

2

II. Αρχικά γήπεδα

Ο μίξερ παρουσίασε επίσης θέσεις από νεοφυείς επιχειρήσεις που περιλήφθηκαν στη σύντομη λίστα από την πρωτοβουλία Beyond Bengaluru Blue. Οι startups επιλέχθηκαν από τρεις προηγούμενες εκδηλώσεις στο Hubbali, το Mangaluru και το Mysuru. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το KDEM σε συνεργασία με την TiE Bangalore από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Gouthami TS, Διευθύνων Σύμβουλος της Aeronuts μοιράστηκε το ταξίδι εκκίνησης του για την παροχή κιτ αερομοντέλων στους μαθητές. Παρέχει στους επίδοξους μηχανικούς και χομπίστες πρακτική εμπειρία μέσω μοντέλων drone και κιτ DIY, μαζί με υποστήριξη καθοδήγησης. Με βάση το συνδρομητικό μοντέλο, έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 750 φοιτητές και πέντε θεσμικοί εταίροι.

Ο Abhijeet Chaudhari, Επικεφαλής Επιχειρήσεων, Varnaaz Technologies, παρουσίασε την startup του Tare Zameen Par, μια εκπαιδευτική λύση αστρονομίας. Το κινητό ψηφιακό πλανητάριο βοηθά τους μαθητές να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία και να αναπτύξουν πάθος για την αστρονομία, ειδικά στην αγροτική Ινδία. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν φουσκωτό θόλο, κινητό επιστημονικό εργαστήριο και κιτ επιστήμης.

5

Ο Neeraj Bagi, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Meukron Technologies, περιέγραψε την ευκαιρία της αγοράς να βοηθήσει τις εταιρείες ημιαγωγών και βιοϊατρικών να δημιουργήσουν γρήγορα πρωτότυπα μικρορευστικών συσκευών για να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϊόντων. Οι περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν απομακρυσμένη διάγνωση και ανάλυση ασθενειών. Η startup έχει ήδη κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς.

Ο Gaurav Kamath, συνιδρυτής του MicroDegree, έχει αναπτύξει μια πολύγλωσση πλατφόρμα δεξιοτήτων πληροφορικής για μαθητές εκτός αστικών ομάδων στην Ινδία. Με την υποστήριξη του 100X.VC, προσφέρει επί του παρόντος προσιτή κωδικοποίηση και δεξιότητες έτοιμες για εργασία στην Κανάντα. Χάρη στην εκπαιδευτική υποστήριξη ειδικών του κλάδου, ορισμένοι απόφοιτοί του έχουν ήδη τοποθετηθεί σε φημισμένες εταιρείες.

Ο Abhijit Chaudhary, Διευθύνων Σύμβουλος της Niral Networks, παρουσίασε την ευκαιρία για την ιδιόκτητη πλατφόρμα υποδομής πυρήνα και αιχμής 5G της startup του για επιχειρήσεις. Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας για την αυτοματοποίηση επιχειρήσεων. Οι περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση με drone και προγνωστική συντήρηση σε λιμάνια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια σειρά από βιομηχανικές συμμαχίες και έχει κερδίσει επιχορηγήσεις για να στοχεύσει στις αγορές της Ινδίας και του εξωτερικού.

Ομιλητές με την ομάδα του KDM

III. Ο δρόμος μπροστά

Συνολικά, οι ειδικοί συμβούλευσαν τους επίδοξους ιδρυτές να βρουν μια ισορροπία μεταξύ τους Σκέψου μεγάλα και Να είστε γειωμένοι. Εξίσου σημαντικός με τον προορισμό. η κούρσα, ο αναβάτης και το άλογο είναι εξίσου σημαντικά.

Οι ιδρυτές πρέπει να επιδείξουν αφοσίωση στη σκληρή δουλειά και τη μακροπρόθεσμη. Το ταξίδι της startup είναι γεμάτο σκαμπανεβάσματα και οι ιδρυτές πρέπει να είναι πρόθυμοι να περάσουν από εμπειρίες κοντά στο θάνατο, ακόμη και να πλησιάσουν την πτώχευση.

Δύο από τους ομιλητές, ο Vivek και ο Hari, είναι επίσης συγγραφείς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την επιχειρηματικότητα και μοιράζονται έναν πλούτο από συμβουλές που κερδίζονται με κόπο. Για να δω Η ιστορία σας τις βιβλιοκριτικές τους στην ενότητα κριτικών βιβλίων μας.

Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση του κοινού ήταν η σημασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για νεοφυείς επιχειρήσεις προϊόντων, ο ρόλος των διοικητικών συμβουλίων και των συμβούλων, η σημασία του σεβασμού του απορρήτου των δεδομένων των πελατών και οι ευκαιρίες για τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας να αξιοποιήσουν τον τομέα των ΜΜΕ.

Όλοι οι ιδρυτές εκπαιδεύτηκαν μέσω ενός προηγούμενου master class σε τεχνικές pitching και αφήγησης. Η μορφή και η δομή του τόνου έχουν επίσης προσαρμοστεί για να προσφέρουν μια ευκρινή και συναρπαστική εμπειρία στην εκδήλωση μείκτη. Οι μελλοντικές εκδηλώσεις του MXXXR θα περιλαμβάνουν θεματικές ομάδες όπως η εκπαίδευση, το fintech, η υγειονομική περίθαλψη, η βαθιά τεχνολογία, η ψυχαγωγία και άλλοι τομείς.