2 μετοχές υγειονομικής περίθαλψης που μπορείτε να αγοράσετε την επόμενη δεκαετία

Η αποδυνάμωση των αγορών και η απειλή περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος καθιστούν μια τρομακτική στιγμή να είσαι επενδυτής, επηρεάζοντας τις τιμές των μετοχών. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό να ελέγχετε τον κίνδυνο και ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επενδύσετε σε ποιοτικές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης με σταθερά, βιώσιμα μερίσματα.

Cardinal Health (CAH -0,63%) και AbbVie (ABBV -0,10%) προσφέρουν αξιόπιστη αύξηση εισοδήματος με μερίσματα άνω του μέσου όρου. Αυτές είναι οι εταιρείες αξίας στις οποίες απευθύνονται οι επενδυτές σε δύσκολες στιγμές και θα είναι από τις πρώτες μετοχές που θα ανακάμψουν όταν βελτιωθεί η οικονομία.

Ο Καρδινάλιος είναι στη μέση όλων

Οι μετοχές της Cardinal Health αυξήθηκαν περισσότερο από 60% τον περασμένο χρόνο. Ο διανομέας φαρμάκων και εργαστηριακών προϊόντων λειτουργεί σε δύο τομείς: φαρμακευτικό και ιατρικό. Το πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού 2023, ανέφερε έσοδα 49,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 13% σε ετήσια βάση, με έσοδα από δραστηριότητες μειωμένα κατά 67% από την ίδια περίοδο του 2022 σε 137 εκατομμύρια δολάρια και κέρδη ανά μετοχή (EPS) 0,40 δολάρια ότι μειώθηκε κατά 57% σε ετήσια βάση. Ο τομέας των φαρμακευτικών προϊόντων οδήγησε την ανάπτυξη και αυξήθηκε 15% σε ετήσια βάση, φέρνοντας 46 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας. Τα ιατρικά έσοδα μειώθηκαν κατά 9% στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι πωλήσεις προϊόντων και διανομής μειώθηκαν.

Τα έσοδα της εταιρείας έχουν πληγεί από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό, επειδή πολλά από τα συμβόλαιά της είναι μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας το πόσο γρήγορα η εταιρεία μπορεί να αυξήσει τις τιμές. Ο νέος CEO Jason Hollar επικεντρώνεται στην αύξηση των τιμών.

Ο Cardinal προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τις πωλήσεις του ιατρικού τμήματος. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία κυκλοφόρησε το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη λύση εκπλήρωσης του τελευταίου μιλίου της Velocare σε συνεργασία με την Medically Home. Το θέμα είναι να παρέχεται φροντίδα σε επίπεδο νοσοκομείου στο σπίτι για τους ασθενείς, παρέχοντας κρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες στους ασθενείς μέσα σε μία ή δύο ώρες, εξοικονομώντας χρήματα και παρέχοντας πιο αποτελεσματική φροντίδα.

Αυτό που μου αρέσει στο Cardinal είναι ότι δεν έχει το κόστος που ξοδεύουν οι κατασκευαστές φαρμακευτικών και ιατρικών συσκευών για την ανάπτυξη και την κατασκευή φαρμάκων και ιατρικών συσκευών. Κερδίζει ως μεσάζων. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τόσο γρήγορα πέρυσι που άσκησε βραχυπρόθεσμη πίεση στην εταιρεία, αλλά είναι διαμορφωμένη για μακροπρόθεσμη επιτυχία με λιγότερους κινδύνους από τις περισσότερες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης.

Η Cardinal προσφέρει επίσης το παραπάνω τριμηνιαίο μέρισμα, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,4957 $ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 1% τον περασμένο χρόνο. Η τρέχουσα απόδοσή του είναι περίπου 2,5%.

Στοιχεία εσόδων CAH (Ετήσια) κατά YCharts

Η AbbVie είναι έτοιμη για την επόμενη φάση

Η AbbVie απέδειξε ότι οι αμφίβολοι έκαναν λάθος για τόσο καιρό που εντάχθηκαν ακόμη και στις τάξεις των μετόχων. Το φαρμακευτικό απόθεμα αυξήθηκε περισσότερο από 20% τον τελευταίο χρόνο.

Ο διαφαινόμενος γκρεμός ευρεσιτεχνίας για την Humira έκανε την AbbVie καλύτερη εταιρεία. Οι πωλήσεις της υπερπαραγωγής ανοσολογικής θα μειωθούν από το 2023, όταν θα αντιμετωπίσει βιο-ομοειδές ανταγωνισμό για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Richard Gonzalez δήλωσε ότι αναμένει οι πωλήσεις της Humira να μειωθούν κατά 45% έως το 2024. Η θεραπεία με παράγοντα κατά της νέκρωσης του όγκου είναι από καιρό το πρότυπο για φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.

Ωστόσο, η AbbVie έχει δύο φάρμακα για να αντικαταστήσει τα έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Humira πέρυσι: το Skyrizi και το Rinvoq. Όπως και η Humira, τα δύο βιολογικά προϊόντα προσθέτουν σταθερά εγκρίσεις. Η Σκυρίζη έλαβε την τρίτη έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) φέτος το καλοκαίρι για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής νόσου του Crohn και έλαβε έγκριση στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο. Η Rinvog έχει ήδη εγκρίσεις για τη θεραπεία της ενεργού αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (ένας τύπος αρθρίτιδας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης), της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας, της ατοπικής δερματίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Η AbbVie είπε πέρυσι ότι τα δύο φάρμακα θα πρέπει να αποφέρουν ετήσια έσοδα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025. Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις της Skyrizi αυξήθηκαν κατά 75,6%, φέρνοντας συνολικά 5,3 δισ. δολάρια και βρίσκονται σε καλό δρόμο. έτος και η Rinvog αυξήθηκε κατά 54,5% την ίδια περίοδο.

Χάρη σε έναν μεγάλο προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης που τροφοδοτείται από τα κέρδη της Humira, η εταιρεία διαθέτει έναν τεράστιο αγωγό, ιδιαίτερα στην ογκολογία, με 26 μόρια επί του παρόντος σε δοκιμές. Ένα άλλο φάρμακο με μεγάλες δυνατότητες, το Vraylar, κέρδισε την τέταρτη ένδειξη του από τον FDA αυτόν τον μήνα ως συμπληρωματική θεραπεία για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διοίκηση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας, σχεδόν 21 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης το 2020. Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, των μανιακών ή μικτών επεισοδίων διπολικής διαταραχής Ι και των καταθλιπτικών επεισοδίων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή Ι.

Η εταιρεία αυξάνει το μέρισμά της το επόμενο τρίμηνο κατά 5% στα 1,48 δολάρια ανά μετοχή, προσφέροντας απόδοση περίπου 3,7%, υπερδιπλάσια του μέσου μερίσματος 1,82% του S&P 500. AbbVie, γιατί πέρασε χρόνια ως μέρος της Εργαστήρια Abbott, είναι η Dividend King, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της για 51η χρονιά. Ένα μειονέκτημα της μετοχής της AbbVie είναι ο πόνος που νιώθετε ότι θα μπορούσατε να είχατε χαμηλότερη τιμή μετοχής πριν από μερικούς μήνες, αλλά αυτή η ανησυχία τελειώνει όταν σκεφτείτε τις δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας.

Leave a Comment