10 στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου για την επιχείρησή σας

Χωρίς μια σαφή στρατηγική μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οργανισμοί μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις καθώς αλλάζουν οι συμπεριφορές των καταναλωτών.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν περαιτέρω το 2020 και λόγω της πανδημίας COVID-19. Από τότε, οι διαδικτυακές αγορές συνέχισαν να αυξάνονται, όπως και οι ανταγωνιστές και οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών. Εάν οι οργανισμοί επενδύουν χρόνο και πόρους σε στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση της πελατειακής τους βάσης.

Οι στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν προωθητικές τακτικές για την προώθηση της επισκεψιμότητας στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Ένα καλά μελετημένο σχέδιο μάρκετινγκ σε συνδυασμό με έναν ελκυστικό ιστότοπο μπορεί να μετατρέψει τους επισκέπτες σε πελάτες που πληρώνουν, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να τους διατηρήσουν και να αυξήσουν τη συνολική αξία διάρκειας ζωής των πελατών τους (CLV). Εάν οι ομάδες μάρκετινγκ παραμένουν ενήμερες για τις τελευταίες τάσεις, μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό να προσεγγίσει και να διατηρήσει νέους πελάτες.

Αυτές οι 10 στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να σας βοηθήσουν να διαφοροποιήσετε τον οργανισμό σας από τους ανταγωνιστές του, να ενισχύσετε την επωνυμία σας, να προσελκύσετε νέους πελάτες και να αυξήσετε τις πωλήσεις με την πάροδο του χρόνου.

1. Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Η κυκλοφορία ενός ιστότοπου είναι ένα όφελος για κάθε εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά οι ιστότοποι δεν αρκούν για να βρουν εύκολα οι καταναλωτές μια επωνυμία. Για να βελτιωθεί η ορατότητα, οι ομάδες μάρκετινγκ πρέπει να βελτιστοποιήσουν τους ιστότοπους για τις μηχανές αναζήτησης. Η θετική βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) απαιτεί από τις ομάδες μάρκετινγκ να ενημερώνουν συνεχώς ιστοσελίδες με πλούσιο και σχετικό περιεχόμενο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους πελάτες.

Μια στρατηγική SEO μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενό τους εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERP) για σχετικά ερωτήματα και να προσφέρει θετικό CX όταν οι πελάτες βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι ομάδες μάρκετινγκ θα πρέπει να χρησιμοποιούν οργανικά λέξεις-κλειδιά και φράσεις SEO εντός περιεχομένου για να ειδοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για τη συνάφεια του ιστότοπου για αυτά τα ερωτήματα.

Οι ομάδες μάρκετινγκ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν ευανάγνωστες διευθύνσεις URL και περιγραφικούς τίτλους σελίδων που περιέχουν την κύρια λέξη-κλειδί. Αυτές οι διευθύνσεις URL και τα ονόματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν γνωστές λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούν οι πελάτες κατά την αναζήτηση. Αυτή η στρατηγική απαιτεί έρευνα λέξεων-κλειδιών για τον εντοπισμό νέων ευκαιριών περιεχομένου.

Το SEO βοηθά τους οργανισμούς να εμφανίζονται σε SERP, έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να βρουν τον ιστότοπό τους.

2. Μάρκετινγκ περιεχομένου

Για να υποστηρίξουν το SEO και να δημιουργήσουν φήμη επωνυμίας, οι ομάδες μάρκετινγκ θα πρέπει να περιλαμβάνουν το μάρκετινγκ περιεχομένου στις στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για παράδειγμα, ένα ιστολόγιο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας επιτυχημένης στρατηγικής μάρκετινγκ και να επιτρέψει στις επωνυμίες να παράγουν σχετικό περιεχόμενο για τα προϊόντα τους. Τα ιστολόγια επιτρέπουν στις ομάδες μάρκετινγκ να στοχεύουν σημαντικές λέξεις-κλειδιά που δεν ταιριάζουν φυσικά σε σελίδες προϊόντων ή κατηγοριών. Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να μιλήσει απευθείας στις ανάγκες των καταναλωτών, να προσφέρει χρήσιμες λύσεις, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ενισχύσει τις σχέσεις. Συνολικά, τα ιστολόγια μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη προβολή της επωνυμίας και υψηλότερα ποσοστά μετατροπών από νέους και υπάρχοντες πελάτες.

Το μάρκετινγκ περιεχομένου βοηθά να απαντηθούν οι ερωτήσεις των πελατών, να τους εκπαιδεύσει, να μεταδώσουν την ιστορία μιας εταιρείας και να οδηγήσουν τους ανθρώπους να κάνουν αγορές. Επιπλέον, διαφορετικοί τύποι περιεχομένου, όπως βίντεο, οδηγοί με δυνατότητα λήψης και περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες, μπορούν να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας. Αυτό το περιεχόμενο μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει το ιστολόγιο και να αποκτήσει μεγαλύτερη έκθεση στον οργανισμό και τις προσφορές του.

3. Μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Εκτός από το ισχυρό SEO που βοηθά το περιεχόμενο να εμφανίζεται στα SERP, οι επωνυμίες πρέπει να συναντούν τους καταναλωτές εκεί που βρίσκονται: στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά τα κανάλια μπορούν να σας βοηθήσουν να προσελκύσετε ένα ενεργό κοινό.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε μήνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τις επωνυμίες να δημιουργήσουν αυθεντικές συνδέσεις με το κοινό τους. Στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, οι ομάδες μάρκετινγκ μπορούν επίσης να απαντούν σε σχόλια, να δημοσιεύουν σχετικό περιεχόμενο και να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της εταιρείας τους.

Οι ομάδες μάρκετινγκ πρέπει να επιλέξουν τις κατάλληλες πλατφόρμες για τη διαχείριση και τη διανομή αυτού του περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στο Twitter θέλουν να βλέπουν διαφορετικό περιεχόμενο από τους χρήστες στο Instagram. Οι ομάδες μάρκετινγκ πρέπει να γνωρίζουν ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιεί περισσότερο η πελατειακή τους βάση και να ευθυγραμμίσουν το κανάλι που χρησιμοποιούν με αυτές.

4. Email marketing

Το μάρκετινγκ μέσω email μπορεί επίσης να ενημερώσει τους υποψήφιους πελάτες και τους πελάτες για νέα προϊόντα ή πληροφορίες. Εάν οι ομάδες μάρκετινγκ παρέχουν έγκαιρες και σχετικές πληροφορίες μέσω αυτού του καναλιού, μπορούν να ενημερώσουν νέους και υπάρχοντες πελάτες σχετικά με τις πωλήσεις, την κυκλοφορία νέων προϊόντων και το νέο περιεχόμενο ιστολογίου.

Οι εξατομικευμένες επικοινωνίες μέσω email έχουν διαρκή οφέλη στη διατήρηση πελατών και στις επαναλαμβανόμενες αγορές. Οι ομάδες μάρκετινγκ μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και πιστή βάση πελατών εάν δείξουν ότι κατανοούν το ιστορικό αγορών ή περιήγησης ενός αγοραστή μέσω εξατομικευμένων επικοινωνιών.

Ένα διάγραμμα που δείχνει τα διαφορετικά τμήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ομάδα για τις στρατηγικές μάρκετινγκ μέσω email
Το email marketing είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους προσέγγισης διαφορετικών τύπων πελατών.

5. Προγράμματα αφοσίωσης πελατών

Τα προγράμματα αφοσίωσης πελατών μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των εσόδων και στη διατήρηση των πελατών με την πάροδο του χρόνου. Οι πιστοί πελάτες είναι πολύτιμοι επειδή έχουν ήδη κάνει αγορές. Εάν οι ομάδες μάρκετινγκ προωθούν την αφοσίωση και επαναλαμβάνουν τις αγορές, μπορούν να αυξήσουν το CLV και να δημιουργήσουν ισχυρούς υποστηρικτές της επωνυμίας.

Οι ομάδες μάρκετινγκ έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων αφοσίωσης για να επιλέξουν, αλλά τα προγράμματα που είναι συνεπή και προσθέτουν αξία στον καταναλωτή είναι συχνά τα πιο επιτυχημένα. Τα προγράμματα επιβράβευσης έχουν επίσης ισχυρές δυνατότητες εξατομίκευσης, επειδή μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους καταναλωτές και πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες στιγμές για να αλληλεπιδράσουν με αυτά τα άτομα.

Επιπλέον, τα προγράμματα πιστότητας μπορούν να παρέχουν ειδικές προσφορές, εκπτώσεις και ευχές γενεθλίων για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή.

Ακολουθεί μια λίστα με διαφορετικούς τρόπους για να πουλήσετε αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα επιβράβευσης
Εάν οι πελάτες δεν γνωρίζουν για ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό.

6. Βελτιστοποιημένες σελίδες προϊόντων και εμπειρίες ολοκλήρωσης αγοράς

Ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνει σελίδες κατηγορίας και προϊόντων. Ωστόσο, η βελτιστοποίηση σελίδων προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση του ποσοστού μετατροπών. Αυτές οι σελίδες θα πρέπει να διευκολύνουν τους επισκέπτες να δουν το προϊόν, να μάθουν για τις προδιαγραφές ή τις δυνατότητές του και να κάνουν μια αγορά.

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ προϊόντων μπορούν να αξιολογήσουν ποιες σελίδες έχουν βελτιστοποιηθεί για μετατροπές με βάση τα αναλυτικά στοιχεία, για να δουν από πού προέρχονται οι πωλήσεις ή πού χάνονται οι πωλήσεις. Αυτές οι ομάδες πρέπει επίσης να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία ολοκλήρωσης αγοράς για ευκολία στη χρήση και να μειώσουν τον αριθμό των βημάτων που κάνει κάποιος για να ολοκληρώσει μια αγορά.

7. Διαφήμιση πληρωμής ανά κλικ

Ορισμένες στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν χαμηλότερο κόστος που σχετίζεται με την εφαρμογή, αλλά μερικές φορές οι επωνυμίες πρέπει να πληρώσουν για να φέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μπροστά στους καταναλωτές. Οι στρατηγικές πληρωμής ανά κλικ (PPC) μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι σελίδες προϊόντων εμφανίζονται στην κορυφή των SERP με τη μορφή διαφημίσεων.

Οι καλές καμπάνιες ΔΕΗ έχουν μια διαφήμιση, μια προσφορά και μια σελίδα προορισμού. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες SEO και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ για να λαμβάνουν προσφορές στους καταναλωτές. Οι ομάδες μάρκετινγκ μπορούν να τοποθετούν καμπάνιες αναζήτησης και προβολής σε μηχανές αναζήτησης ή να υποστηρίζουν δίκτυα διαφημίσεων. Στα δίκτυα διαφημίσεων, αυτές οι καμπάνιες μπορούν να παρακολουθούν τους χρήστες σε άλλους ιστότοπους που επισκέπτονται και να αυξάνουν την προβολή των προϊόντων και των προσφορών. Επιπλέον, οι ομάδες μάρκετινγκ μπορούν να χρησιμοποιούν στρατηγικές πληρωμένης διαφήμισης σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα διάγραμμα που δείχνει πόσο διαφέρει η οργανική και η πληρωμένη αναζήτηση
Οι οργανισμοί που δυσκολεύονται να εμφανιστούν στα SERP μπορούν να επωφεληθούν από μια στρατηγική πληρωμένης αναζήτησης.

8. Επαναστοχοποίηση

Η οικοδόμηση μιας στρατηγικής ΔΕΗ, μια στρατηγική επαναστόχευσης είναι μια άλλη επί πληρωμή προσέγγιση για να πείσετε τους ανθρώπους να ξαναεπισκεφτούν έναν ιστότοπο που έχουν ήδη επισκεφτεί και έχουν δείξει ενδιαφέρον. Ενώ η ΔΕΗ μπορεί να φέρει νέα βλέμματα σε έναν ιστότοπο, η επαναστόχευση ακολουθεί άτομα που έχουν ήδη επισκεφτεί μια σελίδα αλλά έφυγαν χωρίς να ασχοληθούν ποτέ. αγορά

Οι επωνυμίες μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές λίστες κοινού με βάση τις σελίδες ιστοτόπων που προβλήθηκαν. Εάν κάποιος έρθει σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου και κοιτάξει διαφορετικές σελίδες προϊόντων, δείχνοντας ενδιαφέρον για αυτά τα προϊόντα, οι επωνυμίες μπορούν να τοποθετήσουν σχετικές διαφημίσεις σε άλλους ιστότοπους στα δίκτυα διαφημίσεων της επωνυμίας. Αυτές οι διαφημίσεις μπορούν να κατευθύνουν τους χρήστες σε συγκεκριμένες σελίδες προϊόντων που έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν και να επιβεβαιώσουν ότι πρέπει να αγοράσουν το προϊόν.

9. Influencer marketing

Το Influencer Marketing είναι μια αναπτυσσόμενη στρατηγική μεταξύ των επωνυμιών που θέλουν να προσεγγίσουν ένα συγκεκριμένο κοινό μέσω κάποιου που η κοινότητα εμπιστεύεται ήδη. Οι influencers υπάρχουν σε όλους τους διαφορετικούς τύπους αγορών και βιομηχανιών. Από ιστολόγια τεχνολογικών κριτικών και κανάλια YouTube μέχρι προϊόντα lifestyle και κανάλια TikTok, οι επωνυμίες που χρησιμοποιούν influencers μπορούν να προσεγγίσουν το κοινό τους.

Ειδικότερα, αυτή η προσέγγιση μπορεί να ωφελήσει τους οργανισμούς που λανσάρουν νέα προϊόντα. Οι εταιρείες μπορούν να στείλουν δωρεάν προϊόντα σε παράγοντες επιρροής με αντάλλαγμα κριτικές, προωθήσεις, μια οπτική γωνία τρίτων για το προϊόν και επέκταση επωνυμίας. Ενώ οι οργανισμοί μπορούν να εμπλακούν με παράγοντες επιρροής με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τους όρους του επηρεαστή, συχνά περιλαμβάνουν κόστος προϊόντος ή χορηγίας.

Οι ομάδες μάρκετινγκ θα πρέπει να θεωρούν το μάρκετινγκ επιρροής ως ένα ισχυρό κανάλι για τη στρατηγική μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου τους, επειδή περιλαμβάνει θετικές σχέσεις με παράγοντες επιρροής και διασφαλίζει ότι μπορούν να παρέχουν θετικά σχόλια ή προώθηση για προϊόντα.

10. Μάρκετινγκ SMS

Τα μηνύματα SMS είναι ένα αναπτυσσόμενο και αναπτυσσόμενο κανάλι για στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν και ο συνδυασμός των στρατηγικών μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικού περιεχομένου, την αποστολή email και την προώθηση μέσω πληρωμένων καναλιών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή επιρροών, οι ομάδες μάρκετινγκ δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους.

Οι επωνυμίες που επιθυμούν να επωφεληθούν από μια στρατηγική μάρκετινγκ SMS μπορούν να συλλέγουν στοιχεία αριθμού τηλεφώνου από τους καταναλωτές και να στέλνουν συχνές και έγκαιρες προσφορές τόσο σε υποψήφιους πελάτες όσο και σε πελάτες.

Οι λιανοπωλητές διαδικτυακών αγορών είναι μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το μάρκετινγκ SMS σήμερα. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει ευκαιρίες cross-selling και up-selling και ανάκτηση εγκαταλελειμμένου καλαθιού, ενώ μπορεί επίσης να παρέχει αποκλειστικές προσφορές ή προωθητικές ενέργειες για την αύξηση των πωλήσεων.

Leave a Comment