Όταν το paxlovid «εμπορευματοποιηθεί» το 2023, η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία Covid-19 θα εξαρτηθεί από το καθεστώς ασφάλισης

Το Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) πόσιμο δισκίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid-19. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τις επιπλοκές των λοιμώξεων Covid-19. Έτσι, συνέβαλε στη νοσηλεία ή στο θάνατο πολλών ατόμων που μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πληρώσει για όλες τις δόσεις Paklovid. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια τιμή 530 $ για μια πορεία θεραπείας. Περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πήραν το Paklovid δωρεάν επειδή η κυβέρνηση σήκωσε ολόκληρη την καρτέλα. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα του 2023, η κυβέρνηση δεν θα πληρώνει πλέον για τις περισσότερες θεραπείες Pakhlovid. Μέχρι τότε, η Paxlovid αναμένεται να «εμπορευματοποιηθεί», δηλαδή θα υπόκειται στις ιδιοτροπίες της (ασφαλιστικής) αγοράς στην Αμερική.

Το πώς αυτό επηρεάζει τα άτομα με Covid-19 θα εξαρτηθεί από το ασφαλιστικό τους καθεστώς. Οι ανασφάλιστοι δεν θα έχουν ασφάλιση. Ομοίως, οι δικαιούχοι του Medicare Part D — άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα άνω των 65 ετών — ενδέχεται να μην έχουν κάλυψη για το προϊόν. Το Medicare Part D δεν πληρώνει για πειραματικές θεραπείες. Τεχνικά, το Paxlovid είναι μια πειραματική θεραπεία επειδή έχει λάβει έγκριση χρήσης μόνο έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον Covid-19 -ηλικιωμένοι, ανάπηροι και ανασφάλιστοι- δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πρόσβαση σε φάρμακα. Εκτός εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει ένα επείγοντα σχέδιο για να προσφέρει αχρησιμοποίητες δόσεις – υπάρχουν επί του παρόντος εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις – αυτές οι ομάδες μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν την πλήρη τιμή λιανικής εάν αγοραστούν. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον 530 $ από την τσέπη για ένα μάθημα και πιθανώς περισσότερα.

Στον εμπορικό τομέα –όπως τα άτομα με ασφάλιση που χρηματοδοτείται από τον εργοδότη– η κάλυψη θα διαφέρει από πληρωτή σε πληρωτή, συμπεριλαμβανομένων άλλων όρων αποζημίωσης όπως επιμερισμός κόστους ασθενών και πρωτόκολλα προηγούμενης εξουσιοδότησης.

Τα νέα είναι ότι οι δικαιούχοι του Medicaid θα συνεχίσουν να έχουν πλήρη πρόσβαση στο Paxlovid επειδή το πρόγραμμα θα πληρώσει για τη θεραπεία μέχρι το 2024.

Για μήνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εταιρείες που παράγουν φάρμακα και εμβόλια για τον Covid-19 μιλούσαν για μετάβαση στην «εμπορική αγορά» αφού η κυβέρνηση δεν πληρώνει πλέον για το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων. Τον Αύγουστο, ο συντονιστής της Ομάδας Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου, Δρ. Ο Ashish Jha είπε, «ελπίζουμε ότι το 2023 θα δείτε την εμπορευματοποίηση σχεδόν όλων αυτών των προϊόντων».

Προφανώς, μέρος αυτής της μετάβασης περιλαμβάνει την αύξηση των τιμών. Αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της τιμολόγησης της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταβιβάσει την κύρια αγοραστική θέση στον ιδιωτικό τομέα, οι τιμές των προϊόντων μπορεί να αυξηθούν δραματικά.

Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αγοράσει μέχρι στιγμής 20 εκατομμύρια μαθήματα Pakhlovid, τα οποία κοστίζουν περίπου 530 δολάρια το καθένα. Προφανώς, το φάρμακο “κοστίζει περισσότερο στην ιδιωτική αγορά

Ομοίως, το εμβόλιο Covid-19 αναμένεται να κοστίσει περισσότερο στην ιδιωτική αγορά. Η Pfizer σχεδιάζει να χρεώσει 110 έως 130 δολάρια για μια δόση του εμβολίου Covid-19, σχεδόν τετραπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή. Εάν το προβλεπόμενο κόστος του εμβολίου Covid-19 είναι κάποια ένδειξη, η Paxlovid πιθανότατα θα δει μια απότομη αύξηση της τιμής.

Φαίνεται ότι ανεξάρτητα από το πόσο ελεύθερη είναι η αγορά για φάρμακα και εμβόλια για τον Covid-19, ακόμα κι αν υπάρχει εμφανής ανταγωνισμός, η τιμή είναι (υπερβολικά) υψηλή. μεταξύ των παρασκευαστών φαρμάκων καθώς και των πληρωτών. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι παίκτες της αγοράς και μεσάζοντες οδηγούν τις αυξήσεις των τιμών, γεγονός που εγείρει το ερώτημα εάν οι πληρωτές των ΗΠΑ είναι τόσο κακοί στις διαπραγματεύσεις. Είναι η αγορά τόσο κατακερματισμένη που κανένας μεμονωμένος πληρωτής δεν έχει επαρκή επιρροή ή μόχλευση; Εναλλακτικά, υπάρχουν διεστραμμένα κίνητρα για τους πληρωτές να διατηρήσουν υψηλές τιμές για υπηρεσίες και τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών και των εμβολίων για τον Covid-19;

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με την τιμή του Paxlovid μετά την εμπορευματοποίηση του προϊόντος το 2023, θα προκύψει μια μοναδική αμερικανική κατάσταση όπου η πρόσβαση ενός ατόμου σε δυνητικά σωτήρια θεραπεία Covid-19 θα εξαρτάται από το καθεστώς ασφάλισης, την ηλικία, τα διακριτικά χαρακτηριστικά και την επιλεξιμότητα για το Medicaid.

Leave a Comment