Χαρίστε στον εαυτό σας σταθερά οικονομικά αυτά τα Χριστούγεννα

MONEY TALK Fausto, Tiongson, Wurtzbach και Fernandez στο BSP Financial Education Stakeholders Expo. -ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Για την 31χρονη Τζάκι (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά της λιανικής θεραπείας. Ήταν ο απόλυτος αγοραστής μέχρι το χτύπημα της πανδημίας.

Ήταν μεταξύ των εκατομμυρίων Φιλιππινέζων που επλήγησαν σκληρά από την οικονομική ύφεση του 2020. Όταν έχασε τη δουλειά του ως τεχνικός βοηθός σε μια φαρμακευτική εταιρεία, σχεδόν όλα τα χρήματα της αποζημίωσής του ξοδεύτηκαν αποκλειστικά για χρέη πιστωτικών καρτών. Καθώς έβγαζε τις τσάντες και τα παπούτσια της και είδε τις τιμές, σκέφτηκε: «Κι αν εξοικονομήσω τα μισά χρήματα που χρησιμοποίησα για να αγοράσω όλα αυτά τα πράγματα; Η οικονομική μου κατάσταση θα ήταν καλύτερη». Τότε ήταν που αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο της οικονομικής του υγείας. «Το να χάσεις χρήματα είναι ένας πόνος που προκαλείται από τον εαυτό σου. Κανείς δεν σε αναγκάζει να ξοδέψεις χρήματα. «Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας, θα υποστείτε τελικά τις συνέπειες», λέει.

Παρακολούθησε εικονικά εργαστήρια χρηματοοικονομικής παιδείας για να τη βοηθήσει να αποκτήσει ένα σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων συμπεριφοράς για να πάρει καλύτερες αποφάσεις για τα χρήματα.

Ανάμεσα σε αυτά που βρήκε πιο χρήσιμα ήταν η Έκθεση Ενδιαφερομένων για τη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση της Bangko Sentral ng Pilipinas. Μία συνεδρία, «Χρηματοοικονομική αυτοφροντίδα 101: βελτίωση της οικονομικής σας υγείας», κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τον προϋπολογισμό, τη διαχείριση του χρέους και τη συζήτηση των επενδυτικών εργαλείων. Συντονίζεται από τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη, που έγινε αρθρογράφος σε χρηματοοικονομικά θέματα, Rose Fres Fausto και τον σεβαστό προσωπικό οικονομικό προπονητή Randell Tiongson. Σύμφωνα με την τεχνική ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οικονομική υγεία ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου ή της οικογένειας να διαχειρίζεται ομαλά τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις και η εμπιστοσύνη στο οικονομικό του μέλλον.

Υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που διαμορφώνουν την οικονομική υγεία ενός ατόμου:

1) Καθημερινή ή ομαλή βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων και των αναγκών των καταναλωτών.

2) Ανθεκτικότητα ή ικανότητα απορρόφησης οικονομικών κραδασμών.

3) Καθορισμός στόχων ή οικονομικός προγραμματισμός. και

4) Το να είναι κανείς αυτοδύναμος ή να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ακολουθούν μερικές συμβουλές που κοινοποιούνται από ειδικούς για τη διατήρηση της οικονομικής υγείας ως μια μορφή αυτοφροντίδας.

Συμβουλή #1: Βρείτε το «Γιατί».

Ο οικονομικός προγραμματισμός πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα τον λόγο εξοικονόμησης χρημάτων. Ο καθορισμός στόχων είναι σημαντικός γιατί είναι σαν ένα σχέδιο για το πώς να επιτύχετε οικονομική ασφάλεια. Δημιουργήστε πρακτικούς και εφικτούς στόχους. Χωρίστε τα σε μικρότερα πακέτα, όπως ημερήσιους, εβδομαδιαίους ή μηνιαίους στόχους, ώστε να μπορείτε να τους παρακολουθείτε εύκολα.

Συμβουλή Νο 2: Ο σωστός προϋπολογισμός θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους.

Το να έχεις προϋπολογισμό σημαίνει να παρακολουθείς πού πηγαίνουν τα χρήματά σου. Είναι επίσης χρήσιμο να τραβήξετε μια γραμμή για να σταματήσετε να ξοδεύετε. Ομολογουμένως, εάν ζείτε από μισθό σε μισθό, η εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται δύσκολη υπόθεση. Πρέπει λοιπόν να εφαρμόσετε τον βασικό νόμο του χρήματος: πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας. Αυτοματοποιήστε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας. Χάρη στην εμφάνιση των ψηφιακών καναλιών, αυτό είναι πλέον εύκολο. Ρωτήστε την τράπεζά σας εάν προσφέρει υπηρεσίες όπως αυτόματες συναλλαγές χρέωσης.

Συμβουλή #3: Το να είστε υπεύθυνος δανειολήπτης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το χρέος σας.

Υπάρχουν δύο τύποι χρέους: καλό χρέος και επισφαλές χρέος. Η “δοκιμή οξέος” χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί εάν το χρέος είναι καλός τύπος. Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας πριν πάρετε ένα δάνειο. Η χρήση κεφαλαίων χρέους θα βελτιώσει την κατάστασή μου; Είναι οι όροι του δανείου αρκετά δίκαιοι ώστε να είμαι ακόμα καλύτερα όταν το κάνω; Πώς βγάζετε τον εαυτό σας από το χρέος; Όλα καταλήγουν στο να έχεις έναν σταθερό προϋπολογισμό. Ελέγξτε τις δαπάνες σας και χρησιμοποιήστε τα χρήματα που εξοικονομείτε για να ξεπληρώσετε τα χρέη σας. Πληρώστε πρώτα τα μικρά σας χρέη. Αυτές οι μικρές νίκες μπορούν να σας δώσουν το κίνητρο να πληρώσετε για τα πιο ακριβά.

Συμβουλή Νο. 4: Επειδή το μέλλον είναι αβέβαιο, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Μια έκτακτη ανάγκη είναι κάτι απροσδόκητο, όπως το αυτοκίνητό σας να χαλάσει ή ένα μέλος της οικογένειας να χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Αφήστε στην άκρη ένα μέρος του μισθού σας και επενδύστε το σε μια επένδυση σταθερού εισοδήματος που δεν θα μπορείτε να ξοδέψετε αμέσως.

Συμβουλή #5: Η απόκτηση ενός ασφαλιστικού προγράμματος είναι σοφή, ειδικά αν είστε ο τροφοδότης στην οικογένεια.

Τα χρήματα που θα λάβει η οικογένειά σας από την ασφάλεια θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους ακόμα και όταν δεν είστε πλέον μαζί σας. Φροντίστε όμως να κατανοήσετε πλήρως τι είδους κάλυψη προσφέρει η ασφάλισή σας. Βρείτε το πιο κατάλληλο και οικονομικό για εσάς. Θα σας κοστίσει, αλλά σκεφτείτε το σαν να αγοράζετε την ηρεμία σας.

Συμβουλή #6: Αφήστε τα χρήματά σας να λειτουργήσουν για εσάς.

Πέρασαν οι εποχές που απλώς σώσαμε, σώσαμε, σώσαμε. Τώρα πρέπει να αφήσουμε τα χρήματά μας να αυξηθούν μέσω επενδύσεων. Λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, τα χρήματα που εξοικονομείτε τώρα μπορεί εύκολα να χάσουν την αγοραστική τους δύναμη. Γνωρίζοντας πού και γιατί επενδύετε τα χρήματά σας θα σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερα χρήματα. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση. Τέλος, επενδύστε ένα ποσό με το οποίο αισθάνεστε άνετα.

Η διασημότητα Pia Wurtzbach παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες. Η βασίλισσα της ομορφιάς, η οποία ήταν πρόσφατα φιναλίστ στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2022, λέει ότι η επένδυση είναι σαν να προετοιμάζεσαι για έναν μαραθώνιο. «Όταν πρόκειται για επένδυση, πρέπει να προετοιμαστείτε για μακροπρόθεσμα. Δεν θα δείτε τα οφέλη αμέσως. Πρέπει να είσαι υπομονετικός και να εμπιστεύεσαι τη διαδικασία», λέει.

Η Miss Universe 2015 προσθέτει ότι η επένδυση εξαρτάται από την όρεξη για κινδύνους. Είναι σημαντικό να διαθέτετε τους πόρους σας σε διαφορετικά εργαλεία. Η σωστή κατανομή/διαφοροποίηση σημαίνει επίσης προστασία των χρημάτων σας από τις αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης και των κραχ της αγοράς, λέει.

Συμβουλή #7: Η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε τη σύνταξη είναι μόλις αρχίσετε να κερδίζετε χρήματα.

Εάν αρχίσετε να κατανέμετε και να αυξάνετε σωστά τα περιουσιακά σας στοιχεία τώρα, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για χρήματα τα επόμενα χρόνια. Είναι καλύτερο να γράψετε τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους σας. Σκεφτείτε ποιοι στόχοι προορίζονται για το Yolo! (ζεις μόνο μια φορά) και ποιοι στόχοι πρέπει να πέσουν κάτω από τον Ιάγο! (γερνάς κι εσύ).

Στον χωρισμό, ο Wurtzbach λέει ότι είναι λάθος να κάνεις ερωτήσεις. «Μαθαίνεις πολλά όταν λαμβάνεις συμβουλές από τα σωστά άτομα και ιδρύματα. Η εκτεταμένη γνώση τους θα σας βοηθήσει να επιτύχετε οικονομική σταθερότητα», λέει.

Διαβάστε Επόμενο

Μην χάσετε τα τελευταία νέα και πληροφορίες.

Εγγραφείτε στο INQUIRER PLUS για να αποκτήσετε πρόσβαση στο The Philippine Daily Inquirer και σε 70+ άλλους τίτλους, να μοιραστείτε έως και 5 gadget, να ακούσετε ειδήσεις, να πραγματοποιήσετε λήψη έως τις 4 το πρωί και να μοιραστείτε άρθρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλέστε το 896 6000.

Επικοινωνήστε μαζί μας για σχόλια, παράπονα ή ερωτήσεις.

Leave a Comment