Υπό το πρίσμα της ασφαλιστικής κρίσης, ας δούμε την ειδική συνεδρίαση της Λουιζιάνα

Οι νομοθέτες της Λουιζιάνα επιστρέφουν στην πρωτεύουσα μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τη Δευτέρα, θα καταλήξουν σε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης σε μια επταήμερη ειδική συνεδρίαση — παρέχοντας 45 εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα τόνωσης για να επαναφέρουν τις ασφαλιστικές εταιρείες στο κράτος. Ο Επίτροπος Ασφαλίσεων Jim Donelon λέει ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ασφαλίστρων του κράτους για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά οι νομοθέτες δεν είναι τόσο σίγουροι.

Ο δημοσιογράφος της Capitol Access, Paul Brown και ο παρουσιαστής του WRKF, Adam Vos, μιλούν για την ασφαλιστική κρίση και κάνουν προεπισκόπηση της ειδικής συνεδρίας της επόμενης εβδομάδας.

Adam Vos: Paul, ποιο είναι το νόημα εδώ;

Paul Brown: Ο κύριος στόχος είναι να απομακρυνθούν οι πελάτες από την Louisiana Citizens Property Insurance Corporation, την έσχατη ασφαλιστική εταιρεία της πολιτείας.

Οι πολίτες είναι το σημείο ανοίγματος για τα πιο επικίνδυνα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κράτους και το κράτος δεν θέλει οι ασφαλισμένοι να παραμείνουν εκεί. Υπάρχουν μεγάλες θεσμοθετημένες αυξήσεις επιτοκίων για τους ασφαλισμένους που μένουν στην εταιρεία για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων αρχίζουν να έρχονται σε επαφή για πολλούς πελάτες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί ιδιωτικοί ασφαλιστές που είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν το συμβόλαιο.

Ο Ντόνελον είπε στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 10.000 οικιστικοί και εμπορικοί πελάτες το μήνα συμμορφώνονται πλέον κατά 63% και 76%, αντίστοιχα.

AV: Τι σκοπεύουν να κάνουν για αυτό; Πώς θα προσελκύσει εταιρείες;

Έτσι τα 45 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο Τζιμ Ντονέλο θα πάνε στο Ασφαλιστικό Πρόγραμμα της Λουιζιάνα. Οι νομοθέτες καθιέρωσαν το πρόγραμμα την περασμένη άνοιξη, αλλά δεν έχουν οικειοποιηθεί χρήματα για να το λειτουργήσουν, επομένως παραμένει αδρανές προς το παρόν.

Το πρόγραμμα θα παράσχει επιχορηγήσεις από 2 έως 10 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που επιδιώκουν να συντάξουν πολιτικές στην πολιτεία. Υπάρχουν συνδεδεμένες χορδές. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία λαμβάνει 5 εκατομμύρια δολάρια από το κράτος, πρέπει τελικά να συντάξει πολιτικές αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδικές εκκλησίες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Και πρέπει να μείνουν εκεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις που ο Donello ελπίζει ότι θα αποτρέψουν αυτές τις εταιρείες από το να πέσουν στις ίδιες οικονομικές δυσκολίες που έχουν βυθίσει οκτώ ασφαλιστικές εταιρείες από την καταστροφική περίοδο των τυφώνων του 2020 και του 2021.

AV: Οι νομοθέτες θα πρέπει να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα για την τακτική σύνοδό τους τον Απρίλιο. Τι είναι επείγον;

PB: Εκτός από αυτές τις αυξήσεις επιτοκίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αγοράσουν αντασφάλιση, κάτι που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να προστατεύσουν τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις τους από καταστροφικές απώλειες από τυφώνες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Εάν οι εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν καταστήματα και να αρχίσουν να συντάσσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πολιτεία πριν από τη φετινή περίοδο των τυφώνων, πρέπει να τα αγοράσουν τώρα. Πολλοί δεν θα εφάρμοζαν ή δεν θα εφάρμοζαν αυτήν την πολιτική χωρίς την ενθάρρυνση της κυβέρνησης.

Οι κρατικοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι τα ανεπαρκή επίπεδα αντασφάλισης ήταν υπεύθυνα για τις οκτώ πτωχεύσεις που οδήγησαν στην κρίση.

Η αντασφάλιση κοστίζει περισσότερο για τις εταιρείες όταν ένα μεγάλο μέρος των συμβολαίων τους καλύπτει περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ζημιές από τυφώνα.

Ο Donelon λέει ότι επτά εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Αλλά δεν έχουμε ακούσει απευθείας από αυτές τις εταιρείες ακόμα. Αυτό είναι κάτι που ζητούν ορισμένοι νομοθέτες για αυτή τη συνεδρίαση.

AV: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προηγούμενο για αυτό. Το κράτος ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα. Πως έγινε αυτό?

PB: Μετά από αυτές τις καταιγίδες, η ασφαλιστική αγορά του κράτους ήταν σε εξίσου δεινή θέση. Εκείνη την εποχή, ο Donelon πίεσε για ένα πρόγραμμα κινήτρων 100 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ως αποτέλεσμα 29 εκατομμύρια δολάρια. Το 2008, το κράτος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με στόχο τη μετακίνηση των πολιτικών των ιδιοκτητών σπιτιού από το δημόσιο δίχτυ ασφαλείας και την κάλυψη από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Και λειτούργησε.

Το πρόγραμμα συρρίκνωσης λέγεται ότι έχει αδειάσει τα συμβόλαια 129.000 πολιτών την τελευταία δεκαετία, αλλά πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες κατοικιών κατέληξαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες όλο το εικοσιτετράωρο.

Περισσότεροι από τους μισούς είτε κήρυξαν πτώχευση, απορροφήθηκαν από άλλη εταιρεία ή απλώς σταμάτησαν να συντάσσουν συμβόλαια στο κράτος, αφήνοντας πολλούς ασφαλισμένους να προσπαθούν να βρουν έναν νέο ασφαλιστή ή, χειρότερα, να μείνουν με απλήρωτες απαιτήσεις μετά από μια μεγάλη καταιγίδα.

Α.Β.: Διαβάστε μας μερικά φύλλα τσαγιού. Τι μπορούμε να δούμε στη συνεδρία;

PB: Η υποστήριξη για αυτό από τους νομοθετικούς ηγέτες είναι αρκετά αδύναμη. Ο πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας, Clay Schexnyder (R-Gonzalez) παρομοίασε το πρόγραμμα τόνωσης με ένα Band-Aid που καλύπτει μια μεγαλύτερη πληγή. Ο ίδιος και η Πρόεδρος της Πολιτειακής Γερουσίας Πέιτζ Κορτέζ (R-Lafayette) δήλωσαν αμφότεροι ότι θέλουν να λάβουν ευρύτερη δράση κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής κρίσης.

Ωστόσο, καθώς το εύρος αυτής της συνεδρίας είναι πολύ στενό, δεν θα δούμε τη συζήτηση αυτής της συνεδρίας να επικεντρώνεται σε άλλους τομείς. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κυριαρχία του Donelon.

Πρώτον, αυτό το μέτρο απαιτεί απλή πλειοψηφία για να ψηφιστεί, αντί της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που βλέπουμε συνήθως στις δαπάνες και στους φορολογικούς λογαριασμούς. Δεύτερον, το κράτος ξεπλένεται ξανά με μετρητά. Οι νομοθέτες έχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα να δεσμευτούν στον επερχόμενο προϋπολογισμό από ό,τι πίστευαν αρχικά.

Ό,τι και να συμβεί με αυτή τη συνεδρία πιθανότατα θα συμβεί γρήγορα. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 5 Φεβρουαρίου.

Η παραπάνω μεταγραφή έχει τροποποιηθεί για λόγους σαφήνειας.

Leave a Comment