Το Sensex αυξήθηκε πάνω από 1.200 μονάδες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό

Η γενική θετική τάση στις παγκόσμιες αγορές ευχαρίστησε επίσης τους επενδυτές.

Βομβάη:

Το σημείο αναφοράς BSE Sensex αυξήθηκε πάνω από 1.200 μονάδες στο μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές της αγοράς καλωσόρισαν τις προτάσεις προϋπολογισμού της Ένωσης που παρουσίασε η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman στη Lok Sabha.

Το βαρόμετρο 30 μετοχών του ΣΕΒ ενισχύθηκε κατά 1.223,54 μονάδες, ή 2 τοις εκατό, στις 60.773,44 εντός της ημέρας. Ο ευρύτερος NSE Nifty σημείωσε άνοδο 310,05 μονάδων, ή 1,75 τοις εκατό, στις 17.972,20 μονάδες.

“Η αγορά είχε ανάμεικτες προσδοκίες για τον προϋπολογισμό, υποθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός ήταν λαϊκιστικός ενόψει μιας επιβραδύνουσας οικονομίας, υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων και χαμηλών περιθωρίων για την κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση το πήγε σε μια νέα ζώνη ανάπτυξης και σταθερότητα.

“Μια αύξηση 33 τοις εκατό στις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε 10 lakh crore είναι ένα χτύπημα στον καρπό με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός συστημάτων και φορολογικών κινήτρων για την αγροτική οικονομία και τους φορολογούμενους θα τονώσουν την ανάπτυξη της κατανάλωσης στην Ινδία. Υψηλότερα από τις περισσότερες προσδοκίες, τα κέρδη για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες κερδίζουν. Είναι προϋπολογισμός 10 προς 10”, δήλωσε ο Vinod Nair, Επικεφαλής Έρευνας της Geojit Financial Services.

Ο Chief Investment Officer της MarketsMojo, Sunil Damania, δήλωσε ότι συνολικά ο προϋπολογισμός ήταν “εξαιρετικός”. «Η απουσία αρνητικών ειδήσεων είναι πηγή μεγάλης αισιοδοξίας. Και το χρηματιστήριο είναι εκστασιασμένο με αυτόν τον προϋπολογισμό.

“Η ελάφρυνση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την εισαγωγή έκπτωσης έως και 7 lakh στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος φόρου εισοδήματος και αλλαγή του συντελεστή πλάκας έρχεται ως μεγάλη ώθηση για τις ινδικές αγορές. ” δήλωσε ο αναλυτής έρευνας της SAMCO Securities, Sanjay Moorjani.

Η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman την Τετάρτη ισοπέδωσε τα πλακάκια για να δώσει κάποια ανακούφιση στη μεσαία τάξη, ανακοινώνοντας ότι το ετήσιο εισόδημα έως και 7 lakh Rs θα είναι αφορολόγητο υπό το νέο φορολογικό καθεστώς.

Επίσης, επέτρεψε μια τυπική έκπτωση 50.000 Rs στους φορολογούμενους βάσει του νέου καθεστώτος, όπου οι αξιολογούμενοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν εκπτώσεις ή απαλλαγές στις επενδύσεις τους.

Εν τω μεταξύ, η γενική θετική τάση στις παγκόσμιες αγορές έχει ικανοποιήσει και τους επενδυτές.

Από το πακέτο Sensex, οι ICICI Bank, Larsen & Toubro, HDFC, HDFC Bank, IndusInd Bank, Tata Steel και Kotak Mahindra Bank ήταν οι σημαντικότεροι κερδισμένοι.

Από την άλλη, οι Titan και Mahindra & Mahindra ήταν οι καθυστερημένοι.

“Ο προϋπολογισμός της Ινδίας για το 2023 προσέφερε μια πολυδιάστατη άποψη. 3 C που ξεχωρίζουν – αύξηση κεφαλαίου – αύξηση κατανάλωσης – φορολογική κατάσταση αύξησης κεφαλαίου. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση. Το FY 24 FD στο 5,9% έχει εντοπιστεί και αναμένεται για να δούμε μια προοδευτική πτώση μέχρι το 2026. Σαφώς, ένας ανοδικός προϋπολογισμός που καλύπτει τα περισσότερα τμήματα της κοινωνίας και σίγουρα υψηλότερος από τις τιμές της αγοράς», δήλωσε ο Lakshmi Iyer, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της Kotak Investments. Advisors Ltd.

Η Nirmala Sitharaman ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 33% στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ανάπτυξη υποδομών σε 10 lakh crore για την περίοδο 2023-24, αντιπροσωπεύοντας το 3,3% του ΑΕΠ.

“Η αύξηση 33% των κεφαλαιουχικών δαπανών στα 10 lakh crore, η υψηλότερη ποτέ, θα συμβάλει σημαντικά στην κατασκευή δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων – κρίσιμης σημασίας για να καταστεί η Ινδία βιώσιμος επενδυτικός προορισμός. Επένδυση 2,4 crore Rs στους σιδηρόδρομους είναι αξιέπαινη”, δήλωσε Anand Rathi, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Anand Rathi.

Σε άλλες χώρες της Ασίας, τα χρηματιστήρια της Σεούλ, του Τόκιο, της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύονταν υψηλότερα.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι αγορές στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο Sitharaman κατέγραψε την Τετάρτη επτά προτεραιότητες του προϋπολογισμού της Ένωσης 2023-24, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της πράσινης ανάπτυξης, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ενδυνάμωσης των νέων.

Είπε ότι τέσσερις μετασχηματιστικές ευκαιρίες μπορούν να αξιοποιηθούν για οικονομική ενδυνάμωση στο Amrit Kaal.

«Εστιάζοντας στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ο προϋπολογισμός της Ένωσης αύξησε τις δαπάνες για τις υποδομές και τη γεωργία, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε ο S Ranganathan, Επικεφαλής Securities Research, LKP.

Το πετρέλαιο Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς πετρελαίου, αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,05% στα 85,50 δολάρια/βαρέλι.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές (FII) εκφόρτωσαν μετοχές αξίας 5.439,64 crore την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου.

(Εκτός από τον τίτλο, αυτή η ιστορία δεν έχει επεξεργαστεί από το προσωπικό του NDTV και δημοσιεύεται από μια κοινοπρακτική ροή.)

Επιλεγμένο βίντεο της ημέρας

Ανάλυση των Μεγάλων Τίτλων του Προϋπολογισμού του NDTV

Leave a Comment