Το Oregon FAIR Plan χρησιμεύει ως έσχατη λύση για άτομα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ασφάλιση κατοικίας

Το σχέδιο Oregon FAIR έχει αυξημένη ζήτηση καθώς οι ασφαλιστές απορρίπτουν τα συμβόλαια λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς

ΠΟΡΤΛΑΝΤ, Όρε (KOIN) — Καθώς η απειλή των πυρκαγιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρείες στο Όρεγκον και στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν προσαρμογές αναδοχής και λένε όλο και περισσότερο στους πελάτες ότι δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαια κατοικίας τους. κίνδυνος.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού θα υποβάλουν αίτηση σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά καμία από τις εταιρείες δεν θα ασφαλίσει την περιουσία τους.

Εκεί μπαίνει το Oregon FAIR Plan.

Το Oregon FAIR Plan είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί ως πάροχος ασφάλισης περιουσίας έσχατης ανάγκης για ιδιοκτήτες σπιτιού που δεν μπορούν να λάβουν ασφάλιση αλλού. Μετά από αρκετές περιόδους έντονων πυρκαγιών την τελευταία δεκαετία, ο εκτελεστικός διευθυντής Phil Benson είπε ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες του Oregon FAIR Plan έχει αυξηθεί.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν οποιοδήποτε είδος ασφάλισης αντί να είναι ανασφάλιστοι, ειδικά αν έχετε υποθήκη στο ακίνητό σας», είπε.

Ο Benson κατείχε μια θέση στο Oregon FAIR Plan για 22 χρόνια, αλλά δεν θα καλύψει τις υπηρεσίες που παρέχει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ασφαλίζει κατοικίες, αλλά η κάλυψη δεν είναι τόσο καλή όσο αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Το Oregon FAIR Plan γράφει μόνο ασφάλιση περιουσίας. Δεν γράφει ασφάλεια ατυχήματος ή αστικής ευθύνης, την οποία συχνά οι ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνουν στην κάλυψη κινδύνου κατοικίας και περιουσίας.

Αντίθετα, το Oregon FAIR Plan καλύπτει αυτό που ο Benson αποκαλεί «ειδικούς κινδύνους». Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πυρκαγιά, μεγάλη εμβέλεια (πράγματα όπως άνεμοι, χαλάζι, εκρήξεις, ταραχές, πολιτικές αναταραχές, αεροσκάφη, οχήματα, καπνός και ηφαιστειακές εκρήξεις) και βανδαλισμοί.

Η κάλυψη δεν θα καλύψει ζημιά ή κλοπή από νερό.

Το πρόγραμμα είναι χρήσιμο όχι μόνο για άτομα που στερούνται κάλυψης λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά και για άτομα που έχουν υποστεί ζημιές από νερό, απώλειες κλοπής ή προηγούμενες κλοπές της περιουσίας τους που είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη του ασφαλιστή τους.

«Είμαστε μια αγορά τελευταίας ανάγκης», είπε ο Benson. «Γράφουμε μόνο πράγματα που κανείς δεν θέλει».

Μάλιστα, στην αίτηση για κάλυψη για το Oregon FAIR Plan, οι αιτούντες ερωτώνται πόσες φορές έχουν απορριφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ένας υποψήφιος πρέπει να απορριφθεί από τουλάχιστον δύο ασφαλιστικούς φορείς προτού προσέλθει στο πρόγραμμα FAIR.

Το Oregon FAIR Plan θεσπίστηκε το 1971 από το νομοθετικό σώμα του Όρεγκον. Το Όρεγκον και δεκάδες άλλες πολιτείες ανέπτυξαν παρόμοια προγράμματα στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αφού οι ασφαλιστικοί πάροχοι σταμάτησαν να ανανεώνουν τα συμβόλαια για λόγους όπως οι πολιτικές αναταραχές και οι πυρκαγιές.

Τα προγράμματα εξασφάλιζαν ότι οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι θα είχαν κάποιο είδος ασφαλιστικής επιλογής εάν ο πάροχος τους αποφάσιζε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό τους.

Το Oregon FAIR Plan λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και χρηματοδοτείται από ασφάλιστρα που πληρώνουν οι πελάτες του για τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Οι ανταμοιβές καλύπτουν το κόστος θέρμανσης και ενέργειας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού και συμπληρώνουν τον πλεονάζοντα λογαριασμό του.

Όπως οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες, ο πλεονάζων λογαριασμός του Oregon FAIR Plan είναι αυτός που χρησιμοποιείται για την πληρωμή του κόστους των αποζημιώσεων. Ο Benson είπε ότι συνήθως έχουν μεταξύ 3 και 5 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό τους.

Ο νόμος του Όρεγκον απαιτεί από κάθε ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πολιτεία να είναι μέλος του Σχεδίου του Όρεγκον FAIR. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι απαιτήσεις του Σχεδίου FAIR υπερβαίνουν το πλεόνασμα του, μπορεί να ζητήσει άδεια από το κρατικό ασφαλιστικό τμήμα για τη διεξαγωγή αξιολόγησης. Η αξιολόγηση του επιτρέπει να επικοινωνήσει με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες του κράτους και να τους ζητήσει να πληρώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό εντός 30 ημερών.

Εάν δεν πληρώσουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Benson θα τους αναφέρει στο κρατικό ασφαλιστικό τμήμα και η άδειά τους μπορεί να ανασταλεί.

Κάθε εταιρεία καλείται να πληρώσει ένα ποσό με βάση το ποσοστό των πολιτικών που συντάσσει στην πολιτεία. Μαζί, το ποσό που λαμβάνει το Oregon FAIR Plan από κάθε εταιρεία στην αξιολόγηση θα καλύψει το κόστος των απαιτήσεων που υπερβαίνουν το πλεόνασμα τους.

Στα 22 χρόνια της Benson με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνει αξιολόγηση. Μπόρεσε να παραμείνει εντός του προϋπολογισμού του Oregon FAIR Plan και να λειτουργήσει εντός της ροής εσόδων του.

Ωστόσο, είπε ότι το 2020 είναι το πιο κοντινό που θα είναι. Το Oregon FAIR Plan έχασε χρήματα αφού 15 διαφορετικά σπίτια που παρείχε κοντά στη λίμνη του Ντιτρόιτ καταστράφηκαν ολοσχερώς στις πυρκαγιές του Santiam Canyon.

Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να εγγραφεί στο Oregon FAIR Plan θα πρέπει να μιλήσει με τον ασφαλιστικό του πράκτορα. Κάθε κρατικός αδειοδοτημένος ασφαλιστικός πράκτορας μπορεί να παρέχει ασφάλιση μέσω του Oregon FAIR Plan. Ο Benson είπε ότι όταν οι εταιρείες στέλνουν μια επιστολή ανακοινώνοντας την απόφασή τους να μην ανανεώσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, το Oregon FAIR Plan αναφέρεται συχνά σε μία από τις τελευταίες παραγράφους της επιστολής.

Σε έναν τέλειο κόσμο, είπε ο Benson, δεν θα υπήρχε ανάγκη για ένα πρόγραμμα όπως το Oregon FAIR Plan. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύπτουν τους πελάτες ανεξάρτητα από το καθεστώς ή την κατάστασή τους. Αλλά επειδή αυτό δεν συμβαίνει, το Oregon FAIR Plan θα παραμείνει μια επιλογή για άτομα που έχουν ανάγκη, είπε.

«Είναι ένα μυστικό όπλο», είπε ο Μπένσον. «Είναι σαν ένα νησί σε μια καταιγίδα για ανθρώπους που το χρειάζονται όταν το χρειάζονται».

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Όρεγκον είπε ότι όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με την ασφάλιση σπιτιού ή περιουσίας θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με τον αντιπρόσωπό του ή την ασφαλιστική του εταιρεία. Το επόμενο βήμα είναι το Oregon FAIR Plan, ή η αγορά πλεονάζοντος γραμμών.

Leave a Comment