Το Africa Investment Forum εξασφαλίζει μνημόνιο κατανόησης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής | Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης

Το Αφρικανικό Επενδυτικό Φόρουμ (AIF) συγκέντρωσε ισχυρή υποστήριξη στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει στην προώθηση βασικών έργων υποδομής για την ήπειρο. Τρία ιδρυτικά μέλη του Αφρικανικού Επενδυτικού Φόρουμ υπέγραψαν μνημόνια συμφωνίας αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών (EXIM) για την επέκταση του αμερικανικού εμπορίου και των επενδύσεων στην Αφρική.

Ο Πρόεδρος και Πρόεδρος της Exim Reta Jo Lewis υπέγραψαν τη συμφωνία με τους ηγέτες της Αφρικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών, της African Finance Corporation και της Africa50 στις 13 Δεκεμβρίου 2022 στο τριήμερο Φόρουμ Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής που συγκάλεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Η δέσμευση με την Αφρική έλαβε χώρα εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας, με την Αφρική να αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό υποδομής που υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Lewis ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας της EXIM στο Africa Investment Forum 2022 Κυριακές στο Abidjan της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου ενισχύθηκαν οι σχέσεις με τα τρία θεσμικά όργανα.

«Οι συνεργασίες που καθιερώνουμε σήμερα είναι μια απόδειξη της δέσμευσης της EXIM για την ανοικοδόμηση και την ανανέωση των προσπαθειών δέσμευσής μας με την Αφρική», είπε ο Λιούις σε δηλώσεις του στην τελετή υπογραφής στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η συνεργασία με την Αφρική είναι μια από τις εντολές της EXIM, είναι επίσης προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, «την οποία δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των εξαγωγών των ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου African Development Bank, Chinelo Anohu, ο οποίος ηγείται του Africa Investment Forum, συναντήθηκε με ηγέτες επιχειρήσεων για να εξερευνήσουν μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τη δυναμική των Ημερών Αγοράς Επενδύσεων της Αφρικής του 2022 – που προσέλκυσε επενδυτικό ενδιαφέρον 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κλείσιμο του κενού υποδομής της Αφρικής.

Μίλησε για τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ του Αφρικανικού Επενδυτικού Φόρουμ, των αμερικανικών κυβερνητικών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ. Το φόρουμ συγκέντρωσε ηγέτες επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών των ΗΠΑ και της Αφρικής, μέλη των μέσων ενημέρωσης και της διασποράς στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η EXIM όρισε την Anohu μία από τις 15 παγκόσμιες γυναίκες ηγέτες στο Συμβούλιο της για την Προώθηση των Γυναικών στις Επιχειρήσεις, το οποίο εγκαινίασε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου του 2022. Το Συμβούλιο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη των στόχων της EXIM για την ισότητα των φύλων.

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης συμμετείχε επίσης στην 30ή επέτειο του Οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USTDA). Η εκδήλωση συγκέντρωσε τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αφρικής για να συζητήσουν το μέλλον της χρηματοδότησης των υποδομών στην ήπειρο. Κατά τη συνάντηση, η κα Anohu και ο διευθυντής του USTDA Enoh Ebong τόνισαν τη συνεργασία μεταξύ του Αφρικανικού Επενδυτικού Φόρουμ και του USTDA – η οποία είπε ότι έχει ήδη αποφέρει σταθερά αποτελέσματα, ειδικά σε επενδύσεις που ηγούνται των γυναικών.

Ορισμένες άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής για να προωθηθούν οι συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειες ενίσχυσης των κλιματικών προσπαθειών της Αφρικής, την υποστήριξη δημιουργικών βιομηχανιών και την προώθηση καινοτόμων λύσεων για τις ελλείψεις υποδομών της ηπείρου.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα εναρκτήριο γεύμα που διοργανώνει το Atlantic Council δέκα αρχηγοί κρατών Διάλογος με επιχειρηματίες των ΗΠΑ και της Αφρικής. Πραγματοποιήθηκε επίσης στρογγυλή τράπεζα με ένα νέο παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων ΦανάριΑφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών και το Ατλαντικό Συμβούλιο για τη χρηματοδότηση αφρικανικών δημιουργικών.

Η κ. Anohu συμμετείχε επίσης σε ένα πρόγραμμα που φιλοξενήθηκε από την African Finance Corporation και την Bank of America για την καινοτομία στη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνοδος έκλεισε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν να δεσμεύεται για νέα χρηματοδότηση 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της Αφρικής, όπως η υγεία, το κλίμα, το ψηφιακό και το εμπόριο και οι επενδύσεις. Το Αφρικανικό Επενδυτικό Φόρουμ και οι ιδρυτικοί του εταίροι αναμένουν να είναι βασικοί εταίροι υλοποίησης που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υλοποίηση των νέων δεσμεύσεων.

Το Αφρικανικό Επενδυτικό Φόρουμ είναι η αγορά επενδύσεων σε υποδομές της Αφρικής, που υποστηρίζεται από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και επτά άλλους ιδρυτικούς εταίρους για την επιτάχυνση της κάλυψης των επενδυτικών κενών της ηπείρου. Λειτουργεί ως πολυμερής, πολυεπιστημονική πλατφόρμα αφιερωμένη στο να φέρνει τα έργα σε ορόσημα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τραπεζικούς σκοπούς, στην άντληση κεφαλαίων και στην επιτάχυνση του οικονομικού κλεισίματος των συμφωνιών. Περιλαμβάνει επίσης μια ψηφιακή πλατφόρμα για επενδυτές και χορηγούς έργων για να παρουσιάσουν τα επενδυτικά τους ενδιαφέροντα και τις συμφωνίες τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του African Investment Forum, Chinelo Anohu (αριστερά), η Πρόεδρος EXIM Reta Jo Lewis και η Πρόεδρος της African Finance Corporation Samaila Zubairu κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Φόρουμ για την Αφρική

Leave a Comment