Το μάρκετινγκ δεν μπορεί να λύσει το κοινωνικοοικονομικό μισθολογικό χάσμα 18,2%.

Το 2022, ο κλάδος του μάρκετινγκ κλήθηκε να «κατέχει» το κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα των μισθολογικών διαφορών.

Η Sarah Atkinson, διευθύνουσα σύμβουλος του Social Mobility Foundation, ζήτησε την υιοθέτηση, μιλώντας στο Marketing Week ενόψει της Ημέρας Class Pay Gap (14 Νοεμβρίου), το σημείο της χρονιάς που οι άνθρωποι της εργατικής τάξης σε ανώτερους επαγγελματικούς διοικητικούς ρόλους σταματούν να κάνουν κέρδη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. κίνηση.

Προσδιόρισε «άγραφους κώδικες» και ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο στο μάρκετινγκ που λειτουργούν ως «εχθροί της κοινωνικής κινητικότητας».

Τα σχόλια του Atkinson αντικατοπτρίζονται σε αποκλειστικά δεδομένα από την έρευνα Καριέρες και Μισθοί του 2023 του Marketing Week, η οποία αποκαλύπτει ένα διάμεσο κοινωνικοοικονομικό χάσμα αμοιβών 18,2% για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρώς χαμηλότερος από το μισθολογικό χάσμα 19,1% που αναφέρθηκε το 2022.

Από τους περισσότερους από 3.000 ερωτηθέντες, το 67,4% προσδιορίζεται ως μεσαία τάξη (κατώτερη, μεσαία ή ανώτερη μεσαία), ενώ μόνο το 22,1% των εμπόρων περιγράφει τον εαυτό του ως εργάτη ή ειδικευμένο εργάτη.

Παρά το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 6,7% του δείγματος, οι έμποροι που αναγνωρίζονται ως ανώτερες τάξεις κερδίζουν κατά μέσο όρο 69.977 £ ετησίως. Αντίθετα, οι έμποροι που προέρχονται από τη μεσαία τάξη λαμβάνουν κατά μέσο όρο 65.805 £ ετησίως, ενώ οι συνομήλικοί τους από την εργατική τάξη κερδίζουν κατά μέσο όρο 56.180 £.

7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να εκδημοκρατίσετε το μάρκετινγκ

Όπως και πέρυσι, η ανάλυση αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου και των δυνατοτήτων κερδοφορίας των εμπόρων καθώς ανεβαίνουν στην καριέρα τους.

Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ της εργατικής τάξης κερδίζουν περισσότερα από τους συνομηλίκους τους της μεσαίας και ανώτερης τάξης σε δύο μόνο ρόλους – στέλεχος (3%) και κατώτερος διευθυντής (31%). Πέρα από αυτούς τους δευτερεύοντες ρόλους, το εκκρεμές κινείται αντίστροφα.

Οι ερωτηθέντες της εργατικής τάξης κερδίζουν 31% λιγότερα σε ανώτατους διοικητικούς ρόλους και 25% λιγότερα ως διευθυντές/διευθυντές ομάδων από τους ομολόγους τους της μεσαίας και ανώτερης τάξης. Στη θέση του γενικού διευθυντή/διευθυντή τμήματος, η κοινωνικοοικονομική διαφορά αμοιβών μειώνεται στο 3% πριν διευρυνθεί ξανά σε επίπεδο διευθυντή μάρκετινγκ/αντιπροέδρου (9%).

Ενώ το 6,1% των εμπόρων της εργατικής τάξης κατέχουν θέσεις διευθυντή μάρκετινγκ/αντιπρόεδρο, αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάζεται (11,4%) για τους συνομηλίκους τους από τη μεσαία τάξη. Ένα άλλο 15,4% των επαγγελματιών μάρκετινγκ που προέρχονται από ανώτερη μεσαία/ανώτερη τάξη κατέχουν επί του παρόντος θέσεις διευθυντή μάρκετινγκ/αντιπρόεδρο.

Ευτυχώς, οι αριθμοί για τον ρόλο του ΚΟΑ συρρικνώνονται. Περίπου το 4,8% των επαγγελματιών μάρκετινγκ από ανώτερα μεσαία/ ανώτερα στρώματα είναι επικεφαλής μάρκετινγκ, σε σύγκριση με το 4,3% των συνομηλίκων τους από την εργατική τάξη και το 3,2% από τα υπόβαθρα της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένα συσπειρωτικό κάλεσμα για αλλαγή

Στατιστικά στοιχεία από την έρευνα Καριέρες και Μισθοί δείχνουν ένα πιεστικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος. Τα δεδομένα υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Ιδρύματος Κοινωνικής Κινητικότητας ότι το πρόβλημα της κοινωνικοοικονομικής διαφοράς στις αμοιβές είναι λιγότερο καλά καθορισμένο και ως εκ τούτου «ανήκει λιγότερο» στον κλάδο του μάρκετινγκ.

Σε εθνικό επίπεδο, το ίδρυμα καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια διαβούλευση για τη δημιουργία ενός μητρώου για την αναφορά των μισθολογικών διαφορών, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την αναφορά των διαφορών στις αμοιβές των φύλων.

Από την άποψη του μάρκετινγκ ειδικά, η Εβδομάδα Μάρκετινγκ ξεκίνησε την καμπάνια Opening πέρυσι με στόχο τον εκδημοκρατισμό της σταδιοδρομίας μάρκετινγκ.

Έρευνα Καριέρας και Μισθών 2023Αναδεικνύοντας τρόπους με τους οποίους οι επωνυμίες μπορούν να διαφοροποιήσουν τη δεξαμενή ταλέντων τους, η καμπάνια υπογραμμίζει την αξία του εκδημοκρατισμού της μαθητείας, της καθοδήγησης και της ανανέωσης των πρακτικών προσλήψεων μέχρι στιγμής. Επιπλέον, το Marketing Week εισήγαγε την έννοια του μεριδίου εισφοράς, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις που πληρώνουν το τέλος μαθητείας να δωρίζουν έως και το 25% των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων τους σε εταιρείες που επιθυμούν να προσλάβουν μαθητευόμενους.

Πέρυσι είδαμε επίσης νέα για το Marketing T Level, το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να συνδυάσουν την εκπαίδευση με τουλάχιστον εννέα εβδομάδες “βασισμένης τοποθέτησης στον κλάδο”.

Η αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και αργά. Ο Guardian ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο πείραμα μάρκετινγκ επί πληρωμή τον Σεπτέμβριο, στοχεύοντας νεαρά ταλέντα από διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά υπόβαθρα.

Τον Νοέμβριο, ο γίγαντας των ποτών Diageo συνεργάστηκε με το πρακτορείο πολυμέσων PHD για να δώσει στους αποφοίτους του Brixton Finishing School την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους μεταξύ των δύο οργανισμών. Οδηγώντας για την αλλαγή για περισσότερα από πέντε χρόνια, το Brixton Finishing School στοχεύει να αυξήσει την εκπροσώπηση σε μεταπτυχιακό επίπεδο μεταξύ των υποεκπροσωπούμενων ομάδων στη δημιουργική βιομηχανία, τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία.

Πολλά πράγματα έμαθα: πώς να σπάσω το «ταμπού της κοινωνικής τάξης»

Αλλού, εταιρείες όπως η Amazon και η BMW έχουν εισαγάγει θέσεις μαθητείας μάρκετινγκ, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία Direct Line έχει δωρίσει 325.000 £ αχρησιμοποίητου εισφοράς μαθητείας στην υπηρεσία Levy Share του Co-op, βοηθώντας στη χρηματοδότηση φοιτητών για ΜΜΕ σε όλη τη χώρα.

Τον Δεκέμβριο, η KPMG δημοσίευσε τη μεγαλύτερη ανάλυση «προοδευτικού χάσματος» στα μονοπάτια σταδιοδρομίας περισσότερων από 16.500 εργαζομένων σε διάστημα πέντε ετών, η οποία διαπίστωσε ότι το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο (όπως μετράται από τη γονική απασχόληση) έχει τον ισχυρότερο αντίκτυπο στην ταχύτητα της προόδου τους. ένα άτομο προχώρησε μέσω της εταιρείας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 19% περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη σε σύγκριση με άτομα με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον αριθμό των ηγετών από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο σε 29% έως το 2030. Επί του παρόντος, το ένα τέταρτο των εταίρων της KPMG (25%) προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, από 23% το 2021.

Μιλώντας στο Marketing Week 2022, ο παγκόσμιος CMO της KPMG, ο Sam Burns, μίλησε για το πώς ήταν ο πρώτος στην οικογένειά του που πήγε στο πανεπιστήμιο και πώς το υπόβαθρό του του έδωσε μια διαφορετική οπτική για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Προέτρεψε τους άλλους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να σκεφτούν πώς ανοίγουν τις διαδικασίες πρόσληψης και εξετάζουν το υπόβαθρο των εισερχόμενων ταλέντων.

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων επωνυμιών, τα στατιστικά υπογραμμίζουν πόσο περισσότερα πρέπει να γίνουν για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και να πειστούν ότι το μάρκετινγκ είναι ένας κλάδος στον οποίο μπορούν να χτίσουν μια βιώσιμη καριέρα.

*Ο διάμεσος μισθός της Έρευνας Καριέρας και Μισθών υπολογίζεται από τους ερωτηθέντες πλήρους απασχόλησης (35+ ώρες την εβδομάδα) (87,1% του συνολικού δείγματος) παρέχοντας τον βασικό ετήσιο μισθό, εξαιρουμένων τυχόν πρόσθετων παροχών.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το περιεχόμενο της έρευνας Καριέρας και Μισθών 2023 μέχρι στιγμής

Leave a Comment