Το Λονδίνο ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη και ονομάστηκε η καλύτερη πόλη για γυναίκες επιχειρηματίες – αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται για το τεχνολογικό έλλειμμα

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, 7:01 μ.μ

Το Λονδίνο κέρδισε τους αντιπάλους της Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο και αναδείχθηκε η καλύτερη πόλη στον κόσμο για γυναίκες επιχειρηματίες.

Το Λονδίνο ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο για γυναίκες επιχειρηματίες, αφού οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με «τεράστιο» ρυθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. City AM μπορεί να ανιχνεύσει εξαιρετικά.

Ο Δείκτης 2023 Women Entrepreneur Cities (WE Cities), που συντάχθηκε από το Dell Women Entrepreneurs Network (DWEN), βρήκε την πρωτεύουσα στην πρώτη θέση έναντι 55 άλλων πόλεων ως προς την ικανότητά της να προσελκύει και να υποστηρίζει γυναίκες επιχειρηματίες.

Το Λονδίνο κέρδισε τη Νέα Υόρκη, το Bay Area και το Παρίσι, που τερμάτισαν δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα, για να κερδίσουν τον τίτλο.

Εκτός από τη σταθερή κατάταξη στην πρώτη τριάδα από την έναρξη του δείκτη, το Λονδίνο ήταν η μόνη πόλη που βελτιώθηκε τόσο στον δείκτη 2019-23 όσο και στον προηγούμενο δείκτη 2017-19, με την πρωτεύουσα να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η καλλιέργεια ταλέντων ήταν το ισχυρότερο σημείο του Λονδίνου, αν και οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη προόδου του Λονδίνου όσον αφορά την τεχνολογία, με την πρωτεύουσα να μην βρίσκεται καν στο top 10 αυτής της κατηγορίας.

Οι πόλεις αξιολογήθηκαν τόσο ως προς τους λειτουργικούς όσο και για τους παράγοντες που βοηθούν τις γυναίκες επιχειρηματίες και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε πέντε «πυλώνες».

Το Λονδίνο σημείωσε τη μεγαλύτερη απόδοση όσον αφορά το στοιχείο του ταλέντου, μετρώντας την πιθανότητα εύρεσης γυναικών με κατάρτιση και εμπειρία, καθώς και τη διαθεσιμότητα τοπικού εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες και εκπαίδευση.

Σε άλλες κατηγορίες, το Λονδίνο κατέλαβε την τρίτη θέση για τις αγορές και το κεφάλαιο και την έβδομη για τον πολιτισμό. Η Κοπεγχάγη δεν μπήκε στο top 10 για την τεχνολογία που ηγείται.

«Το Λονδίνο ήταν σταθερά μία από τις τρεις κορυφαίες πόλεις για την ικανότητά του να προσελκύει και να υποστηρίζει γυναίκες επιχειρηματίες υψηλών δυνατοτήτων. Από την αρχή του δείκτη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο ήταν το χρυσό πρότυπο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και φέτος το Λονδίνο βρέθηκε στην κορυφή του βάθρου», ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, το Λονδίνο δεν είχε ένα εντελώς καθαρό δελτίο αναφοράς, με την έκθεση να σημειώνει ότι το Λονδίνο «γλιστρούσε γενικά» στην τεχνολογία και τον πολιτισμό.

«Τα πρώιμα σημάδια δείχνουν ότι τα περιβάλλοντα μπορούν να γίνουν βασικός παράγοντας διαφοροποίησης για τις πόλεις στο μέλλον καθώς η εποχή της τηλεργασίας και της πληροφορίας φτάνει στην ψηφιακή εποχή», είπε.

Η Margarete McGrath, παγκόσμια σύμβουλος και συνεργάτης στρατηγικής της Dell Technologies, δήλωσε αποκλειστικά. City AM η πρωτεύουσα ανέβηκε στην κορυφή «χρησιμοποιώντας το απίστευτο ταλέντο της».

«Βλέπουμε το οικοσύστημα των startup να αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στο Λονδίνο, και μαζί με αυτό τη ζήτηση για επιχειρηματικό ταλέντο.

«Το Λονδίνο φιλοξενεί πολλά από τα κορυφαία πανεπιστήμια και σχολές επιχειρήσεων στον κόσμο, τα οποία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας δεξαμενής ειδικευμένων ταλέντων – κάτι που γνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ιδρυτές που θέλουν να ξεκινήσουν και να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους».

Πρόσθεσε ότι «θεωρεί τους επιταχυντές έρευνας ως κορυφαία ευκαιρία για τις γυναίκες επιχειρηματίες στο Λονδίνο», συνεργαζόμενος με προγράμματα όπως το Natwest Entrepreneur Accelerator και το Plexal’s cyber accelerator LORCA.

Προαναγγέλλοντας τη δύναμη της τεχνολογίας, πρόσθεσε ότι είναι «ένας σημαντικός μοχλός για τις πόλεις που θέλουν να αναπτύξουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, ειδικά σε έναν κόσμο μετά την πανδημία».

«Ενώ το Λονδίνο είχε καλή απόδοση από όλες τις άλλες απόψεις, ο δείκτης έδειξε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά την τεχνολογία.

«Αυτό είναι εκπληκτικό, δεδομένης της φήμης του Λονδίνου για την παραγωγή μερικών από τις πιο σύγχρονες νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, αλλά παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες.

«Προκειμένου το Λονδίνο να διατηρήσει τη θέση του ως παγκόσμιος ηγέτης για τις γυναίκες επιχειρηματίες, οι επενδύσεις στην τεχνολογία – όπως η ανάπτυξη του 5G – είναι ουσιαστικής σημασίας για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα».

Χαιρετίζοντας την υποψηφιότητα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan δήλωσε: «Είναι φανταστικά νέα που το Λονδίνο ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη στον κόσμο για γυναίκες επιχειρηματίες και ότι υπήρξε τεράστια πρόοδος στον αριθμό των γυναικών ιδρυτών που ξεκινούν και αναπτύσσουν επιχειρήσεις στην πρωτεύουσά μας.

Ο Sadiq Khan έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει το κενό των 230 εκατομμυρίων λιρών που απομένει στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του TfL της κυβέρνησης.
Sadiq Khan (Φωτογραφία από τον Dan Kitwood/Getty Images)

«Είμαι περήφανος που τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις, το περιβάλλον και οι τεχνολογικοί τομείς του Λονδίνου προσελκύουν ποικίλα επιχειρηματικά ταλέντα καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να χτίσουμε ένα καλύτερο και δικαιότερο Λονδίνο για όλους».

Η Elizabeth Heron, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Orangedoor με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι η πρωτεύουσα ήταν «στην πρώτη δεκάδα στον πυλώνα του πολιτισμού, εν μέρει επειδή οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν πρόσβαση σε μέντορες και πρότυπα.

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τον ολοένα και πιο ισχυρό ρόλο των γυναικών στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στο Λονδίνο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζω ότι περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται να ενδυναμώσουν τις γυναίκες ιδρυτές και τις επίδοξες επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, όπως έκανε η Dell Technologies. Η επιτυχία τους θα είναι σίγουρα καθοριστική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Είμαι περήφανος που βλέπω το Λονδίνο στην πρώτη γραμμή της γυναικείας επιχειρηματικότητας φέτος. Δείχνει τέλεια ότι το Λονδίνο είναι ένα μέρος για να ενδυναμωθούν γυναίκες ιδρυτές και επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Ζήτω!»

Leave a Comment