Το Κεμπέκ είναι μέρος των προγραμμάτων μετανάστευσης μόνο για γαλλόφωνους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους

Μία ροή του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας του Κεμπέκ (QEP) και ολόκληρο το Πρόγραμμα Αυτοαπασχόλησης του Κεμπέκ (QSP) θα δέχεται αιτήσεις από Γαλλόφωνους μόνο από τις 28 Δεκεμβρίου.

Η επηρεαζόμενη ροή του QEP αφορά υποψηφίους που έχουν λάβει υποστήριξη από έναν επιχειρηματικό επιταχυντή, μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων ή ένα πανεπιστημιακό κέντρο επιχειρηματικότητας και θέλουν να ξεκινήσουν και να διαχειριστούν μια επιχείρηση στο Κεμπέκ.

Αυτά τα προγράμματα δεν έχουν κλείσει ή ανασταλεί. Η γαλλόφωνη επαρχία απλώς κλείνει τις εφαρμογές σε μη γαλλόφωνους.


Περισσότερα Canadian Immigration News

Έλλειψη εργατικού δυναμικού στο Κεμπέκ: Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο Κεμπέκ
Ο Τριντό είπε ότι το Κεμπέκ θα μπορούσε να δέχεται περισσότερους από 100.000 μετανάστες ετησίως
Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα κλιμάκωσης του Κεμπέκ βλέπει τη γραμμή μετανάστευσης της επαρχίας


Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για αυτά τα προγράμματα μετανάστευσης πρέπει να αποδείξουν τη γνώση της γαλλικής γλώσσας στο επίπεδο 7 σύμφωνα με την κατάταξη Échelle Québécoise des Niveaux de Compétence en Français des Personnes Immigrantes Adultes, ξεκινώντας την Τετάρτη της τελευταίας εβδομάδας του τρέχοντος έτους. Σύστημα επάρκειας γαλλικής γλώσσας για ενήλικες μετανάστες.

Δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω προγραμμάτων που αποδεικνύουν γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Η δεύτερη ροή του QEP, δηλαδή για τους επιχειρηματίες που θέλουν να διαχειριστούν την επιχείρηση που δημιούργησαν αγοράζοντας τουλάχιστον το 25 τοις εκατό των μετοχών με δικαίωμα ψήφου ή τουλάχιστον το 51 τοις εκατό του συνόλου των μετοχών της επιχείρησης, έχει ήδη κλείσει.

Με αυτήν την τελευταία ανακοίνωση, η υπουργός Μετανάστευσης του Κεμπέκ, Christine Fréchette, ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στο QEP στους μη γαλλόφωνους, έστω και προσωρινά.

«Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα για να δώσουμε προτεραιότητα στη γαλλόφωνη οικονομική μετανάστευση», είπε η Fréchette στα γαλλικά. «Ως εκ τούτου, το 2023, μόνο οι γαλλόφωνοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτά τα δύο προγράμματα για επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.

«Με αυτήν την απόφαση, ενεργούμε για να διασφαλίσουμε την επιβίωση και τη ζωτικότητα της γαλλικής γλώσσας, βοηθώντας παράλληλα τους μετανάστες να ενσωματωθούν στην κοινωνία του Κεμπέκ».

Η καταστολή της μη γαλλόφωνης μετανάστευσης στο Κεμπέκ έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκώ στα εγκαίνια της 43ης συνόδου της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ.

Ο Legault έχει καταστήσει σαφές ότι η ανάσχεση της μείωσης της χρήσης των γαλλικών στην επαρχία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του και ότι η γαλλόφωνη μετανάστευση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Legault λέει ότι όλη η οικονομική μετανάστευση στο Κεμπέκ θα είναι γαλλόφωνη μέχρι το 2026

Μέχρι το 2026, όλοι οι οικονομικοί μετανάστες στο Κεμπέκ θα πρέπει να είναι γαλλόφωνοι σύμφωνα με το όραμα του Legault.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Parti Québécois και του Φιλελεύθερου Κόμματος δέχτηκαν ότι το 50 τοις εκατό (των οικονομικών μεταναστών στο Κεμπέκ) μιλούν γαλλικά», λέει ο Legault στα γαλλικά στην καθημερινή Le Soleil.

«Στις κατηγορίες της οικονομικής μετανάστευσης, καταφέραμε να τη φτάσουμε στο 80 τοις εκατό και πρέπει να φτάσουμε στο 100 τοις εκατό».

Φυσικά, το Μόντρεαλ γίνεται λιγότερο γαλλόφωνο καθώς αυξάνεται η μετανάστευση στην επαρχία.


Δες το βίντεο


Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ποσοστό των γαλλόφωνων ανθρώπων στο νησί του Μόντρεαλ μειώθηκε από 54 τοις εκατό σε 48 τοις εκατό – και αυτό είναι για τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ.

Στοιχεία από το Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) δείχνουν ότι η οικονομική μετανάστευση αντιπροσώπευε σχεδόν το 65,1% της συνολικής μετανάστευσης στο Κεμπέκ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους.

Μέσω των προγραμμάτων Canadian Experience Class (CEC), Caregiver και Skilled Worker, καθώς και των οικονομικών προγραμμάτων Entrepreneur, Investor και Self-Employed, το Κεμπέκ υποδέχθηκε 34.165 νέους μόνιμους κατοίκους τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Ενώ το Κεμπέκ βρίσκεται σε καλό δρόμο να υποδεχθεί 69.987 νέους μόνιμους κατοίκους φέτος, αντισταθμίζοντας τη μείωση της μετανάστευσης κατά το πρώτο έτος της πανδημίας COVID-19, τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης της επαρχίας όσο και ο Legault είπαν ότι θα καλωσορίσουν 69.987 νέους μόνιμους κατοίκους φέτος. Ο κρατικός στόχος μετανάστευσης είναι πάνω από τους 50.000 που είναι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χλευάζει την ιδέα ότι το Κεμπέκ δεν μπορεί να ενσωματώσει περισσότερους μετανάστες

«Εναπόκειται στο Κεμπέκ να θέσει τους δικούς του στόχους για μόνιμη μετανάστευση», έγραψε η Fréchette στα γαλλικά στο Twitter μετά τις επαρχιακές εκλογές.

«Το ανώτατο όριο για το Κεμπέκ είναι τώρα 50.000 (νέοι μόνιμοι κάτοικοι), επειδή έχουμε τη δυνατότητα να καλωσορίσουμε, να παρέχουμε υπηρεσίες στα γαλλικά και να τους ενσωματώσουμε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης της γαλλόφωνης επαρχίας ισχυρίστηκε ότι το Κεμπέκ δέχεται ήδη αναλογικά περισσότερους μετανάστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Γαλλία.

«Η θέση μας παραμένει η ίδια: χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο στη μετανάστευση για να προστατεύσουμε τη γαλλική γλώσσα», έγραψε η Fréchette στο Twitter.

Σε αυτό το tweet – το οποίο αναδημοσιεύτηκε από τον Legault χωρίς περαιτέρω σχόλια – ο υπουργός Μετανάστευσης του Κεμπέκ έγραψε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον ομοσπονδιακό υπουργό Μετανάστευσης Sean Fraser.

Στο Σχέδιο Επιπέδων Μετανάστευσης 2023-2025, η Οτάβα στοχεύει σε 465.000 νέους μόνιμους κατοίκους το 2023, 485.000 νέους μόνιμους κατοίκους το 2024 και 500.000 νέους μόνιμους κατοίκους το 2025.

Αυτό είναι συνολικά 1,45 εκατομμύρια μετανάστες στον Καναδά τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με μια επαρχιακή-ομοσπονδιακή συμφωνία, το ετήσιο μερίδιο των νέων μόνιμων κατοίκων του Κεμπέκ πρέπει να ισούται με τη δημογραφική του επιρροή στον Καναδά. Με την επαρχία να αντιπροσωπεύει το 23 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας, ένας εθνικός στόχος μετανάστευσης 465.000 νέων μόνιμων κατοίκων σημαίνει ότι το Κεμπέκ θα μπορούσε να υποδεχθεί έως και 106.950 νέους μόνιμους κατοίκους το επόμενο έτος.

Το Κεμπέκ διατηρεί περισσότερες από 50.000 γραμμές μετανάστευσης

Μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 115.000.

Αλλά η κυβέρνηση CAQ του Legault είναι ανθεκτική στο επίπεδο της μετανάστευσης στην επαρχία, επειδή το Κεμπέκ δεν έχει την ικανότητα να ενσωματώνει πολλές νέες αφίξεις στην κοινωνία του Κεμπέκ κάθε χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαφωνεί.

«Το Κεμπέκ είναι επί του παρόντος πλήρως ικανό να δέχεται 112.000 μετανάστες ετησίως», είπε ο πρωθυπουργός στην Presse Canadienne.

Leave a Comment