Το αθλητικό μάρκετινγκ της Βραζιλίας κυριαρχείται από τους στοιχηματιστές

Σεζάρ Γκρέκο / Παλμέιρας

Η είσοδος αρκετών εταιρειών στοιχημάτων ως εμπορικών συνεργατών μεγάλων διοργανώσεων, ιδρυμάτων, συλλόγων και αθλητών στη Βραζιλία είναι μια αυξανόμενη τάση στην αγορά αθλητικών χορηγιών. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει στο αθλητικό μάρκετινγκ την περασμένη σεζόν για να προωθηθούν στο κοινό της Βραζιλίας και να συνδεθούν με πελάτες σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να παρέχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για τις τοποθεσίες στοιχημάτων στη Βραζιλία, καθώς δεν υπάρχει ένωση που να ενώνει τον τομέα και καθώς δεν είναι ρυθμιζόμενος τομέας, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ομοσπονδιακό όργανο που να εστιάζει και να ελέγχει τα αθλητικά στοιχήματα. μάρκες. Ανάλογα με την πηγή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν από 200 έως 500 στοιχηματικές ιστοσελίδες που λειτουργούν στη χώρα, αλλά είναι αδύνατο να προσδιοριστούν τα ακριβή έσοδα αυτού του κλάδου – πρέπει να φτάσουν τα δισεκατομμύρια λόγω της επιτυχίας του.

Μια άναρχη αγορά

Εκτός από τα αθλητικά στοιχήματα, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν άλλα είδη παιχνιδιών όπως μπίνγκο, καζίνο, παιχνίδια, ακόμη και διαδικτυακές λοταρίες, αν και αυτά τα στοιχήματα απαγορεύονται από τη νομοθεσία της Βραζιλίας, αυτοί οι ιστότοποι λειτουργούν ελεύθερα στη χώρα και έχουν την έδρα τους εδώ. Μέρη όπως το Κουρασάο, η Μάλτα, η Κύπρος και το Isle of Man.

Σε αντίθεση με αυτά τα παιχνίδια, τα αθλητικά στοιχήματα στη Βραζιλία επιτράπηκαν μετά την έγκριση του νόμου αριθ. 13.756, ο οποίος εγκρίθηκε από τον πρώην πρόεδρο Michel Temer. Ο νόμος όριζε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είχε στη διάθεσή της δύο χρόνια (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια) για να ρυθμίσει τον τομέα, δηλαδή να δημιουργήσει κανόνες για τις στοιχηματικές εταιρείες να λειτουργούν στη Βραζιλία.

Αυτή η περίοδος έληξε στις 13 Δεκεμβρίου 2022, όταν ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν υπέγραψε το διάταγμα που ρυθμίζει τα παιχνίδια στοιχήματος. Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας χωρίς ασφάλεια δικαίου, θα περίμενε κανείς οι μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες να μειώσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα. Αλλά αυτό δεν συνέβη στις αρχές του 2023.

Όλοι οι σύλλογοι που αγωνίστηκαν στη Serie A του πρωταθλήματος Βραζιλίας πέρυσι χρηματοδοτήθηκαν από την ιστοσελίδα στοιχημάτων, αν και ορισμένες από αυτές τις συμβάσεις υπεγράφησαν με το εν εξελίξει πρωτάθλημα, όπως η Athletico-PR, η Botafogo και η Internacional. Οι 10 από τις 20 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας είχαν ως βασικό χορηγό ένα στοιχηματικό site.

Χορηγίες αθλητικών στοιχημάτων το 2023

Και οι 20 σύλλογοι στη βραζιλιάνικη Serie A το 2023 έχουν στοιχηματικές εταιρείες ως χορηγούς και πέντε από τις οκτώ μεγαλύτερες χορηγίες συλλόγων προέρχονται από αυτό το τμήμα. Ορισμένοι σύλλογοι όπως η Cruzeiro, η Botafogo, η Bahia και το São Paulo ανακοινώνουν συμβόλαια εκατομμυριούχων με αυτές τις εταιρείες και η κύρια πολιτεία της χώρας, η Paulistão, έχει τέσσερις ιστοτόπους στοιχημάτων ως χορηγούς.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των ποδοσφαιρικών συλλόγων που χρηματοδοτούνται από ιστότοπους αθλητικών στοιχημάτων. Οι Cruzeiro, Botafogo και Bahia ανακοίνωσαν πρόσφατα συμφωνίες χορηγίας με εταιρείες του κλάδου αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων R$, 55 εκατομμυρίων R$ (Parimatch) και 57 εκατομμυρίων R$ (Esportes da Sorte), αντίστοιχα.

Επιπλέον, το Paulistão, το κύριο κρατικό τουρνουά της χώρας, έχει τέσσερις στοιχηματικούς ιστότοπους ως χορηγούς (Esportes da Sorte, Betano, Betnacional και Parimatch), αποδεικνύοντας την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων στην αγορά αθλητικών χορηγιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η τάση μπορεί να αλλάξει με τη ρύθμιση της βιομηχανίας αθλητικών στοιχημάτων, καθώς οι κανονισμοί που θέτει η κυβέρνηση ενδέχεται να περιορίσουν ή να περιορίσουν αυτό το είδος χορηγίας.

Το μέλλον των bookmakers στη Βραζιλία

Η ρύθμιση του τομέα αθλητικών στοιχημάτων στη Βραζιλία μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τις εταιρείες και την κοινωνία γενικότερα. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στους στοιχηματιστές να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα, διασφαλίζοντας στους παίκτες του στοιχήματος την προστασία και την ασφάλεια φορέων όπως η Procon.

Επιπλέον, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει ανάγκη για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο. Από την άλλη πλευρά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κερδίσει αρκετά δισεκατομμύρια από φόρους και την πώληση αδειών για τη λειτουργία παιχνιδιών αθλητικών στοιχημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους.

Ο πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ή μέλος της κυβέρνησης δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο νέος πρόεδρος, ο νόμος έχει ήδη εγκριθεί και κυρωθεί. Εάν αποφασίσει να επιστρέψει, θα εξαρτηθεί από ένα νέο νομοσχέδιο που θα περάσει χρόνια στο Κογκρέσο. Εάν θέλετε να βάλετε τάξη στον τομέα, θα έχετε μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Leave a Comment