Τι πρέπει να ξέρετε αυτή την εβδομάδα

Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος της, η επερχόμενη εβδομάδα που συντομεύει τις διακοπές θα κλείσει μια βίαιη χρονιά για τη Wall Street.

Οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα κέρδη και τα οικονομικά ημερολόγια θα είναι ελαφριά, με μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου να είναι κλειστό μέχρι το επόμενο έτος.

Οι έμποροι που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα λάβουν αναγνώσεις για τα αποθέματα χονδρικής και λιανικής, τις εβδομαδιαίες αξιώσεις ανεργίας και τον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller.

Όταν οι επενδυτές επιστρέψουν από το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο την Τρίτη, οι ελπίδες θα είναι υψηλές για το Ράλι Άγιου Βασίλη του χρηματιστηρίου, ένα εποχικό ράλι που σημειώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου. Όμως, καθώς οι πιέσεις πωλήσεων παραμένουν λόγω των φόβων για μια επικείμενη ύφεση, το ευνοϊκό μοτίβο της σεζόν μπορεί να εξαφανιστεί φέτος.

Το Ράλι Άγιου Βασίλη ορίζεται συνήθως ως οι τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και οι δύο πρώτες ημέρες του νέου έτους, ένας όρος που επινοήθηκε το 1972 από τον ιδρυτή του ημερολογίου των χρηματιστηρίων Yale Hirsch.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο S&P 500 είχε ιστορικά μέσο όρο κέρδους 1,3% έως το 1950, σύμφωνα με την LPL Financial. Αυτό συγκρίνεται με μια μέση απόδοση 0,2% για όλες τις κυλιόμενες αποδόσεις επτά ημερών.

Ο Άγιος Βασίλης κοιτάζει κατά την 98η Ετήσια Τελετή Αφής του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την 1η Δεκεμβρίου 2021 στην πόλη της Νέας Υόρκης. (Φωτογραφία Bryan R. Smith/AFP) (Φωτογραφία BRYAN R. SMITH/AFP μέσω Getty Images)

Το πιο σημαντικό, το Ράλι Άγιου Βασίλη θεωρείται συχνά ως δείκτης της μελλοντικής απόδοσης της αγοράς. Η LPL Financial σημείωσε ότι ο S&P 500 είχε ιστορικά χαμηλότερες επιδόσεις τον Ιανουάριο και καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, όταν ένα ράλι στο τέλος του έτους αποτυγχάνει να πραγματοποιηθεί.

Ο Yale Hirsch μάλιστα προφήτεψε: «Αν ο Άγιος Βασίλης δεν καλέσει, οι αρκούδες μπορεί να έρθουν στο Broad and Wall».

«Δεν είναι πολύ αργά για ένα ράλι του Άγιου Βασίλη, αλλά δυστυχώς τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό επισκιάστηκαν από την περιφρονητική γλώσσα της Fed και την επικείμενη ύφεση που ενορχήστρωσαν με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Alliance of Independent Advisors. μια σημείωση.

Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, το 2022 βρίσκεται σε ρυθμό για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008. Θα σηματοδοτήσει επίσης το τέλος τριών διαδοχικών ετών με κέρδη για το χρηματιστήριο και μια δραματική πτώση από το 2021. Είδε τον S&P 500 να αποδίδει περίπου 27%.

Ο S&P 500 ιστορικά υπολειτουργεί τον Ιανουάριο και καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, όταν δεν υπάρχει Ράλι Άγιου Βασίλη στο τέλος του έτους.  (Πιστωτική: Adam Turnquist, Chief Technical Strategist, LPL Financial)

Ο S&P 500 ιστορικά υπολειτουργεί τον Ιανουάριο και καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, όταν δεν υπάρχει Ράλι Άγιου Βασίλη. (Πιστωτική: Adam Turnquist, Chief Technical Strategist, LPL Financial)

Πολλά από αυτά οφείλονται στις ιστορικές ενέργειες των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες σταδιακά αύξησαν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών μετά από μια περίοδο εκτεταμένων δημοσιονομικών τόνωσης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια φέτος κατά 4,25%, το υψηλότερο από το 1980, ενώ σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις το επόμενο έτος.

Αφού οι κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν τις τελευταίες αυξήσεις της χρονιάς την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές μετοχών υπέστησαν τις χειρότερες εκροές τους, με περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκροές η καθεμία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, της Citigroup και της Barclays, η καθεμία επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.

Κοιτάζοντας το μέλλον, το επόμενο έτος μπορεί να μην είναι καλό για τους επενδυτές μετοχών, με τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο να επιβεβαιώνουν ανυποχώρητα ότι θα συνεχίσουν να αυστηροποιούν τους δημοσιονομικούς όρους το επόμενο έτος έως ότου αποκατασταθεί σταθερά η σταθερότητα των τιμών – μια πραγματικότητα πάρα πολύ για τον Wall. Τα μεγαλύτερα ονόματα του The Street προετοιμάζονται για έναν μακρύ δρόμο προς το πουθενά για τις αμερικανικές μετοχές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο βετεράνος διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Ντέιβιντ Τέπερ είπε ότι «παρακαλούσε το χρηματιστήριο» ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έκανε τις μετοχές χειρότερες.

«Νιώθω ότι η ανάποδη/κάτω πλευρά δεν έχει νόημα για μένα όταν πολλές κεντρικές τράπεζες μου λένε τι πρόκειται να κάνουν», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Appaloosa Management στο Squawk Box του CNBC την Πέμπτη.

«Μερικές φορές σου λένε τι θα κάνουν και πρέπει να τους πιστέψεις».

Οικονομικό Ημερολόγιο

Δευτέρα: Δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία. Οι αγορές είναι κλειστές για τα Χριστούγεννα.

Τρίτη: Προμήθειες χονδρικήςσε μηνιαία σύγκριση, Πρωτοβάθμια Νοεμβρίου (0,5% τον προηγούμενο μήνα). Προκαταβολικό εμπορικό ισοζύγιο αγαθώνΝοέμβριος (-96,8 δισ. δολάρια αναμένονται, -99,0 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα)? Αποθέματα λιανικήςμήνα σε μήνα, Νοέμβριος (-0,1 αναμένεται, -0,2% τον προηγούμενο μήνα). FHFA Housing Appreciation Indexσε σύγκριση με τον μήνα Οκτώβριο (-0,6% αναμενόμενο, 0,1% τον προηγούμενο μήνα). S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City Compositeμήνα σε μήνα, Οκτώβριος (αναμενόμενο -1,40%, προηγούμενος μήνας -1,24%); S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City CompositeΟκτώβριος (αναμενόμενο 8,20%, 10,43% τον προηγούμενο μήνα). S&P CoreLogic Case-Shiller Εθνικός Δείκτης Τιμών Κατοικίας ΗΠΑ, Οκτώβριος του έτους (10,65% τον προηγούμενο μήνα). Dallas Fed Manufacturing ActivityΔεκέμβριος (-14,4 τον προηγούμενο μήνα)

Τετάρτη: Δείκτης παραγωγής Richmond FedΔεκέμβριος (-9 τον προηγούμενο μήνα). Εκκρεμείς πωλήσεις σπιτιούαπό μήνα σε μήνα, Νοέμβριος (-1,0% αναμενόμενο, -4,6% τον προηγούμενο μήνα). Εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών NSAετησίως, Νοέμβριος (-36,7% τον προηγούμενο μήνα)

Πέμπτη: Αρχικές αιτήσεις ανεργίαςΓια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου (216.000 την προηγούμενη εβδομάδα), Συνεχείς αξιώσειςΓια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου (1,672 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα),

Παρασκευή: Δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία.

Ημερολόγιο κερδών

Δευτέρα: Δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία. Οι αγορές είναι κλειστές για τα Χριστούγεννα.

Τρίτη: Δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία.

Τετάρτη: Cal-Maine Foods (ΣΑΚΙΜ)

Πέμπτη: Δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία.

Παρασκευή: Δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία.

Η Alexandra Semenova είναι ανταποκρίτρια του Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο Twitter @alexandraandnyc

Κάντε κλικ εδώ για τις πιο πρόσφατες τάσεις μετοχές από την πλατφόρμα Yahoo Finance

Κάντε κλικ εδώ για τα πιο πρόσφατα νέα για το χρηματιστήριο και τη σε βάθος ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που μετακινούν τις μετοχές

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Κατεβάστε το Yahoo Finance για μήλο ή Android

Ακολουθήστε το Yahoo Finance Κελάδημα, Facebook, Ίνσταγκραμ, Flipboard, LinkedInκαι YouTube

Leave a Comment