Τι είναι ένα ταμείο δείκτη και πώς λειτουργεί;

Τα κεφάλαια ευρετηρίου μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας χωρίς να επενδύσετε μεγάλη προσπάθεια, κεφάλαιο ή έρευνα.

Getty Images


Η αγορά μετοχών και ομολόγων είναι ένας τρόπος για να επενδύσετε στο χρηματιστήριο. Τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη, τα οποία σας επιτρέπουν να επενδύσετε σε πολλές μετοχές ταυτόχρονα, είναι ένα άλλο.

Εάν δεν είστε καλά γνώστες της αγοράς, τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας χωρίς να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια, κεφάλαιο ή έρευνα. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν οικονομικό σύμβουλο που μπορεί να σας βοηθήσει στη διαδικασία.

Σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα ταμείο δείκτη; Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Τι είναι ένα ταμείο δείκτη;

Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη είναι μια ομάδα μετοχών, ομολόγων ή άλλων τίτλων. Έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν την απόδοση ενός συγκεκριμένου δείκτη αγοράς, όπως ο S&P 500 ή ο Dow Jones Industrial Average.

Όταν επενδύετε σε ένα ταμείο δείκτη, αγοράζετε μετοχές σε όλες ή μερικές από τις εταιρείες αυτού του δείκτη. Αυτό σας επιτρέπει να κατανείμετε τις επενδύσεις σας σε πολλούς τομείς και κλάδους χωρίς να χρειάζεται να επιλέξετε μεμονωμένες μετοχές ή να διαχειριστείτε ενεργά το χαρτοφυλάκιό σας.

Η διαχείριση των περισσότερων κεφαλαίων δεικτών γίνεται παθητικά, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως ο διαχειριστής κεφαλαίων δεν επιλέγει ή δεν διαπραγματεύεται τακτικά τις μετοχές εντός αυτών. Είναι επίσης ένα δημοφιλές εργαλείο συνταξιοδότησης, επομένως θα τα βλέπετε συχνά ως μέρος των επιλογών 401(k) και IRA που χρηματοδοτούνται από τον εργοδότη.

Είστε αρκετά προετοιμασμένοι για τη σύνταξη; Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των σχεδίων σας. Ένα Roth IRA μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ξεκινήστε σήμερα!

Πλεονεκτήματα

Η επένδυση σε ένα ταμείο δείκτη έχει πολλά πλεονεκτήματα.

  • Δεν απαιτούν πολλές γνώσεις αγοράς, έρευνα ή κίνδυνο: Εφόσον αγοράζετε μόνο μικρές μετοχές κάθε εταιρείας, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αποτυχία.
  • Η τιμή εισόδου τους είναι πολύ χαμηλή. Με ορισμένα κεφάλαια, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια επένδυση μόλις 1 $.
  • Είναι επίσης εξαιρετικά για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Μπορείτε να επεκτείνετε το χαρτοφυλάκιό σας. Επιπλέον, γενικά παράγουν σταθερές αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, το ταμείο δείκτη S&P 500 της Vanguard έχει αποδώσει περίπου 14% ετησίως από την έναρξή του. Εν τω μεταξύ, το ταμείο δείκτη Schwab αυξήθηκε κατά περίπου 11% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να επενδύσετε τα χρήματά σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν οικονομικό σύμβουλο ή έναν επαγγελματία επενδύσεων. Μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση για τους στόχους και τον προϋπολογισμό σας.

Μειονεκτήματα

Ωστόσο, η ευρετηρίαση κεφαλαίων έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

  • Μπορούν να περιορίσουν πόσο μπορούν να αυξηθούν τα χρήματά σας. Δεδομένου ότι δεν διαχειρίζονται ενεργά, δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε από τις διακυμάνσεις στην αγορά. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα κέρδη σας βραχυπρόθεσμα.
  • Είναι αρκετά ευέλικτοι. Εάν η αγορά με την οποία είναι συνδεδεμένο το ταμείο σας παίρνει μια στροφή, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να βουλιάξετε μέχρι να αποκατασταθούν τα πράγματα, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια.

Βήματα για επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη

Εάν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών, εδώ είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε:

  1. Ανοίξτε έναν λογαριασμό μεσιτείας, 401(k) ή IRA. Ο εργοδότης σας μπορεί να προσφέρει ένα από αυτά, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε το τμήμα HR ή το τμήμα παροχών σας εάν χρειάζεστε βοήθεια.
  2. Επιλέξτε ένα ευρετήριο και ξεκινήστε να αγοράζετε. Αφού δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας, μπορείτε να τον χρηματοδοτήσετε, να επιλέξετε τον δείκτη στον οποίο θέλετε να επενδύσετε και να αγοράσετε μετοχές. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να επιλέξετε σε ποια κεφάλαια θα επενδύσετε, οι περισσότεροι χρηματιστές διαθέτουν ένα εργαλείο ρομπο-συμβούλου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτά σας επιτρέπουν να επιλέξετε το επίπεδο κινδύνου και στη συνέχεια να θέσετε συγκεκριμένους στόχους για ανάπτυξη. Στη συνέχεια, σας δημιουργούν ένα χαρτοφυλάκιο με βάση αυτούς τους αριθμούς.

Εναλλακτικές

Εάν ένα ταμείο δείκτη δεν ταιριάζει με τους επενδυτικούς σας στόχους, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αυξήσετε τον πλούτο σας στις αγορές. Για παράδειγμα, τα αμοιβαία κεφάλαια είναι μια επιλογή. Πρόκειται για κεφάλαια ενεργά διαχειριζόμενα που δεν συνδέονται με μια συγκεκριμένη αγορά, αλλά εξακολουθούν να σας επιτρέπουν να επενδύετε σε μια ποικιλία μετοχών και ομολόγων ταυτόχρονα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μεμονωμένους τίτλους ή να επενδύσετε σε πράγματα όπως κρυπτονομίσματα, ακίνητα ή χρυσό.

Leave a Comment