Τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια Ινδικό ταμείο συγκρούονται με την κρατική υποστήριξη

(Bloomberg) — Όταν η Ινδία κυκλοφόρησε το πρώτο της αμοιβαίο κεφάλαιο με την υποστήριξη του κράτους το 2015, το έργο χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό. Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της υποδομής της χώρας και την προσέλκυση ξένων κατασκευαστών, επισημαίνοντας την επιτυχία των κεφαλαίων που ξεκινούσαν από μέρη όπως η Σιγκαπούρη.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg

Αλλά οι υψηλές προσδοκίες της Ινδίας για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και Υποδομών είναι τώρα υπό αμφισβήτηση. Σύμφωνα με συνεντεύξεις με αξιωματούχους και διαχειριστές κεφαλαίων, υπήρξε μια παγωμένη σχέση μεταξύ της ομάδας NIIF και της κυβέρνησης σχετικά με τις επενδυτικές επιλογές. Οι επικριτές εντός και εκτός της κυβέρνησης διαμαρτύρονται ότι η NIIF, η οποία διαχειρίζεται περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, δεν έχει όραμα, αποφασιστικότητα και ικανότητα προσέλκυσης επενδυτών.

Τον Σεπτέμβριο, όταν ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Σουτζόι Μποσέ, είπε στο διοικητικό συμβούλιο ότι θα παραιτηθεί με λίγα μόλις χρόνια να απομένουν στη θητεία του, πολλοί είδαν την ανατροπή ως απόδειξη απογοήτευσης στο Νέο Δελχί. Πριν από λίγες ημέρες, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Nirmala Sitharaman, δήλωσε σε επιχειρηματικό συνέδριο ότι η NIIF πρέπει να είναι πιο «στιβαρή».

«Η NIIF έχει πέσει ανάμεσα στις ρωγμές», δήλωσε ο Vinayak Chatterjee, πρόεδρος του CII National Infrastructure Council, μιας ομάδας λόμπι που υποστηρίζει τους αναπτυξιακούς στόχους της Ινδίας.

Με τον Bose εκτός, οι υποστηρικτές του NIIF ανησυχούν ότι η αυστηρή κυβερνητική εποπτεία θα μπορούσε τελικά να ακρωτηριάσει το ταμείο, παρόλο που οι υπάλληλοι δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη λήψη αποφάσεων. Επενδυτές με βαθιά τσέπη από την Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι έως την Temasek Holdings Pte υποστηρίζουν το NIIF. Τα λάθη θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να διοχετεύσει περισσότερα ξένα χρήματα σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

Ενώ άλλα κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν διοχετεύσει χρήματα στην Ινδία μέσω άμεσων επενδύσεων και, ολοένα και περισσότερο, υποδομών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το NIIF αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης μιας δομής άντλησης κεφαλαίων σε εγχώριο έδαφος. Από το 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, η NIIF πραγματοποίησε επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου 47 δισεκατομμυρίων ρουπιών (568 εκατομμύρια δολάρια) και συνεπενδύσεις 71 δισεκατομμυρίων ρουπιών, σύμφωνα με τις ινδικές ειδήσεις.

Η NIIF δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια ή σε ενημερωμένα στοιχεία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησε σε γραπτό μήνυμα που ζητούσε σχόλιο.

Ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα

Η ινδική κυβέρνηση δημιούργησε το NIIF στα τέλη του 2015 με μια σαφή εντολή: να μεγιστοποιήσει τον οικονομικό αντίκτυπο αναπτύσσοντας εμπορικά βιώσιμα έργα, τόσο στο greenfield όσο και στο brownfield.

Οι αξιωματούχοι οραματίστηκαν τη NIIF ως μια οντότητα που θα διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο που θα λειτουργούσε ως κρατικό μετοχικό κεφάλαιο και θα αντλούσε κεφάλαια για τον τομέα των υποδομών της Ινδίας, ο οποίος χρειάζεται περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση έως το 2025. 200 δισεκατομμύρια ρουπίες. Το αμοιβαίο κεφάλαιο αναμενόταν να συγκεντρώσει χρήματα από άλλους επενδυτές που θα κατείχαν από κοινού το υπόλοιπο 51%.

Ο Μποσέ προήχθη επίσης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Βασιζόμενη σε 25 χρόνια εμπειρίας σε διάφορους ρόλους άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεων στην International Finance Corporation, η Bose βοήθησε να προσλάβει ταλέντα και να κλείσει θεσμικούς επενδυτές.

Κυβερνητικά στελέχη συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοση του NIIF στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της σκεπτικιστικής ADIA. Η ADIA προσλήφθηκε τελικά μετά από μια συνάντηση πέντε ωρών στην οποία συζητήθηκαν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των επενδύσεων από κρατική παρέμβαση, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τη συνομιλία.

Άλλα κεφάλαια μαρκίζ εντάχθηκαν τελικά, όπως το Canada Pension Plan Investment Board, το Ontario Teachers’ Pension Plan και το Australian Super. HDFC Asset Management Company Ltd., ICICI Bank Ltd. και Axis Bank Ltd. τοπικοί επενδυτές έχουν επίσης επενδύσει κεφάλαια.

Δύσκολες Σχέσεις

Αλλά η σχέση μεταξύ του NIIF και της κυβέρνησης έχει πάρει μια στροφή τα τελευταία χρόνια. Οι διαφωνίες σχετικά με την κατανομή των πόρων έχουν βαθύνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Δρόμων και Αυτοκινητοδρόμων της Ινδίας Νιτίν Γκάντκαρι, έχουν παραπονεθεί για την έλλειψη ταμειακών ροών σε βασικά έργα υποδομής. Υπήρξαν κατά καιρούς επίσημες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Από το 2015, το διοικητικό συμβούλιο της NIIF, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών της Ινδίας, έχει συνεδριάσει μόνο πέντε φορές. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να πραγματοποιεί πιο τακτικές συνεδριάσεις.

Οι επενδύσεις της NIIF σε εμπορικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει σύγχυση. Το σχέδιο του ταμείου να αγοράσει ένα μερίδιο στο FirstCry.com, έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου για παιδικά προϊόντα, έχει κατατάξει την κυβέρνηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η σύμβαση τελικά ακυρώθηκε.

Η επένδυση στη Manipal Hospitals, μία από τις κορυφαίες αλυσίδες νοσοκομείων της Ινδίας, προκάλεσε παρόμοιες ανησυχίες καθώς δεν ευθυγραμμιζόταν άμεσα με την εντολή της NIIF να ξοδεύει χρήματα σε έργα που προσελκύουν περισσότερους πόρους για μια εταιρεία ή έναν τομέα.

«Το θέμα είναι ότι η NIIF τείνει να εξετάζει τις επενδύσεις της κυρίως μέσα από το πρίσμα ενός ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου», είπε ο Chatterjee, αν και οι δαπάνες προορίζονταν να «ευθυγραμμιστούν με το εθνικό οικονομικό συμφέρον και όχι καθαρά εμπορικά να ανακτηθούν».

Αβέβαιο Μέλλον

Η κυβέρνηση πιέζει τώρα για πιο εκτεταμένες αλλαγές. Αντί να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, οι αρχές θέλουν η NIIF να δεσμευτεί για επιχειρήσεις που προσελκύουν κεφάλαια σε υποεξυπηρετούμενους τομείς.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στο Νέο Δελχί, η κυβέρνηση πίεσε το NIIF να υποστηρίξει μεγάλα έργα υποδομής όπως το Gati Shakti του πρωθυπουργού, μια πρωτοβουλία 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ψηφιακή σύνδεση περισσότερων από δώδεκα υπουργείων.

Τρεις επενδυτές του NIIF είπαν ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο λειτουργεί ήδη σε αυτό το μέτωπο. Κάποιος είπε ότι περισσότερο από το 70% του κεφαλαίου δαπανήθηκε στην πραγματικότητα για υποδομές. Ένας άλλος πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις ιδιωτικών κεφαλαίων ωφελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο, στην προκειμένη περίπτωση την κυβέρνηση.

Η κατεύθυνση που θα πάρει η NIIF μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από τον διάδοχο της Bose, ο οποίος θα επιλεγεί στις αρχές του 2023. Οι τρεις επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, ανησυχούν ότι το μέλλον του ταμείου διακυβεύεται ολοένα και περισσότερο. Το συναίσθημα εντός του NIIF είναι χαμηλό. Και είπαν ότι αν η κυβέρνηση διορίσει έναν ξένο και όχι κάποιον με επενδυτική εμπειρία, κορυφαία ταλέντα μπορεί να φύγουν.

Σύμφωνα με την ετήσια γενική της συνέλευση τον Σεπτέμβριο, η NIIF δημοσίευσε κέρδη 236 crore για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, από 625 crore το προηγούμενο έτος. Η Bose απέδωσε την πτώση σε επενδύσεις σε ομάδες επέκτασης και σε άλλες «εφάπαξ χρεώσεις».

Ο Amit Goenka, διευθύνων σύμβουλος της Nisus Finance Services Co., λέει ότι είναι κρίσιμο η κυβέρνηση και η NIIF να αντιμετωπίσουν «προβλήματα οδοντοφυΐας» και να επιλύσουν τις διαφορές τους — διαφορετικά κινδυνεύουν να παρακολουθήσουν την αποτυχία ολόκληρου του έργου.

«Το NIIF είναι ένα βασικό όχημα για τη χρηματοδότηση του περιορισμού του ευρέος ελλείμματος υποδομών της χώρας», είπε. «Τα λάθη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις υψηλές φιλοδοξίες της κυβέρνησης για τον κλάδο».

–Με τη βοήθεια του Anto Antoni.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

Leave a Comment