Τα ασφαλιστικά δεινά της Φλόριντα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οργή του τυφώνα Ίαν

Σχόλιο

ΟΡΛΑΝΤΟ – Η οικονομική καταστροφή στον απόηχο της Φλόριντα από τον τυφώνα Ίαν είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στο εύθραυστο ασφαλιστικό σύστημα της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Γραφείου Ασφάλισης της Φλόριντα, σχεδόν δώδεκα ασφαλιστικές εταιρείες ιδιοκτητών σπιτιού στη Φλόριντα έχουν χρεοκοπήσει τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιού να αγωνίζονται να λάβουν κάλυψη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες της Φλόριντα δεν διαθέτουν ασφάλιση πλημμύρας, αν και πολλά συμβόλαια δεν καλύπτουν ζημιές από πλημμύρες.

Καθώς οι ασφαλιστές αξιολογούν τον αντίκτυπο της καταιγίδας και τον μελλοντικό κίνδυνο καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συνηθισμένα, η κάλυψη μπορεί να γίνει ακόμη πιο απρόσιτη για τους Floridians.

Θεατής: Πού πυροβόλησε ο Ίαν και πού πάει μετά

«Προφανώς, αυτή θα είναι μια καταιγίδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και με τον ασφαλιστικό κλάδο ήδη να καταρρέει, θα είναι καταστροφική», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Μπράντες.

Μια ανάλυση της Fitch Ratings εκτίμησε την Πέμπτη ότι το κόστος ασφάλισης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρη την πολιτεία. Ο Μπράντες εκτίμησε ότι μόνο το 20 τοις εκατό των κατοίκων στις περιοχές υπό εντολές εκκένωσης είχαν ομοσπονδιακή ασφάλιση πλημμύρας και πολλοί δεν είχαν επαρκή ασφάλιση περιουσίας δεδομένης της έκτασης της καταστροφής.

Ένας μοναδικός συνδυασμός παραγόντων καθιστά τη Φλόριντα ένα εξαιρετικά δύσκολο μέρος για τους ιδιωτικούς ασφαλιστές να δραστηριοποιηθούν και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να βρουν οικονομικά ολοκληρωμένα σχέδια από ιδιωτικές εταιρείες. Όπως επισημαίνει ο Ian, η επαρχία είναι ευάλωτη σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, κάτι που θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα μοντέλα κινδύνου των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία ενσωματώνουν καιρικά δεδομένα χιλιάδων ετών, έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστα όταν πρόκειται για τις τελευταίες καταιγίδες, δήλωσε η Danielle Lombardo, πρόεδρος της Global Real Estate Practice στο Lockton, μιας ανεξάρτητης ασφαλιστικής μεσιτείας και συμβούλων.

«Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι γης στον κόσμο για τους ασφαλιστές όσον αφορά την καταστροφή», είπε ο Λομπάρντο.

Hurricane Ian: Ζωντανές ενημερώσεις

Νομοθέτες και αξιωματούχοι του κλάδου λένε ότι ο Ian θα μπορούσε να εξαλείψει μεμονωμένους ασφαλιστές ιδιοκτήτες σπιτιού εάν το νομοθετικό σώμα της πολιτείας δεν παρέμβει, ενώ οι συνήγοροι των καταναλωτών λένε ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν εντελώς την απομάκρυνση των τιμών από την αγορά.

Περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές στη Φλόριντα έχασαν την κάλυψη φέτος λόγω αποτυχίας ασφαλιστικών εταιρειών ή αυξήσεων συμβολαίων, σύμφωνα με τον Mark Friedlander, διευθυντή εταιρικής επικοινωνίας για το Insurance Information Institute, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας και επικοινωνίας για τον κλάδο.

Ορισμένοι καταναλωτές βρίσκονται ήδη “σε μια θέση όπου πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν νέα κάλυψη και απλά δεν μπορούν να βρουν μια ασφαλιστική εταιρεία που να είναι πρόθυμη να τους γράψει”, δήλωσε η Tasha Carter, ασφαλιστική εταιρεία από τη Φλόριντα. συνήγορος του καταναλωτή.

Οι νόμοι της Φλόριντα για τις ασφαλιστικές διαφορές ευνοούν τους ενάγοντες, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν συνεχώς μια συσσώρευση υποθέσεων. Η Φλόριντα αντιπροσώπευε το 76 τοις εκατό όλων των απαιτήσεων ιδιοκτητών σπιτιού σε εθνικό επίπεδο το 2021, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Γραφείου Ασφαλίσεων της πολιτείας.

Ταυτόχρονα, ακόμη και όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες που αποστρέφονταν τον κίνδυνο προσπαθούσαν να βγουν από την αγορά, ο πληθυσμός του κράτους συνέχισε να αυξάνεται, δημιουργώντας περισσότερη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της μείωσε την προσφορά. Όλα αυτά συνεπάγονται υψηλότερα ποσοστά για τους καταναλωτές.

Ο κυβερνήτης Ron DeSantis (R) συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση τον Μάιο για να αντιμετωπίσει την κρίση ασφάλισης ακινήτων, αλλά πολλοί λένε ότι ο νόμος που υπέγραψε τώρα δεν βοηθάει τους καταναλωτές. Ορισμένα στοιχεία του νόμου, όπως το My Safe Florida Home, το οποίο υποτίθεται ότι προσφέρει επιχορηγήσεις σε ιδιοκτήτες σπιτιού που ανακαινίζουν τα σπίτια τους για προστασία από τυφώνες, εξακολουθούν να μην λειτουργούν μετά από τέσσερις μήνες.

Εγγραφείτε για τα τελευταία νέα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, την ενέργεια και το περιβάλλον που παρέχονται κάθε Πέμπτη

Σε συνέντευξή του στο Weather Channel αυτή την εβδομάδα, ο DeSantis είπε ότι στόχος είναι να αποφευχθούν οι διαμάχες σχετικά με το κακό και να γίνουν οι άνθρωποι ολοκληρωμένοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Ο στόχος είναι να λάβουμε αυτούς τους ισχυρισμούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οπότε χρησιμοποιεί την κυβέρνηση για να πάρει τους πάντες στη σειρά και να σηκώσει τον κόσμο», είπε ο DeSantis.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα στρέφονται συχνά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε από το κράτος “έσχατη λύση” – Citizens Property Insurance Corporation of Florida. Οι πολίτες θα ασφαλίζουν άτομα που δεν μπορούν να βρουν ιδιωτική ασφάλιση και τα επιτόκια τους περιορίζονται στο 10 τοις εκατό ετησίως – διατηρώντας τους κάτω από ορισμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που χρεώνουν αστρονομικά επιτόκια.

Οι πολίτες έχουν δει εκθετική αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, με 1,1 εκατομμύριο ασφαλισμένους, υπερδιπλάσιο από ό,τι πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Michael Peltier. Υπάρχει όμως ένα αλίευμα: Το Νομοθετικό Σώμα απαιτούσε από τους πολίτες να λειτουργούν χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, επομένως, όταν σημειώνεται μεγάλη καταστροφή και εμφανίζονται αξιώσεις, αξιολογεί τις πληρωμές έως και στο 45 τοις εκατό των ασφαλισμένων.

«Το πραγματικό κόστος μιας πολιτικής πολιτικής μπορεί να αυξηθεί δραματικά μετά από μια μεγάλη καταστροφή», σημειώνει η εταιρεία στη βιβλιογραφία της.

Ο Peltier είπε ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν περίπου 20.000 μηνύσεις.

Leave a Comment