Στη 2χρονη επέτειο της τρέλας, αγόρασα μια AMC “νομίζοντας ότι θα ήταν η επόμενη Tesla”, ένας λιανοπωλητής

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που το φαινόμενο των μετοχών meme αιφνιδίασε τη Wall Street. Η φρενίτιδα επέστησε την προσοχή στους μικροεπενδυτές και τις συλλογικές προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τα «κοστούμια».

«Ως απλός χρήστης του Reddit, είδα το GameStop να ανατινάζεται και μου τράβηξε την προσοχή», είπε ένας επενδυτής στο Yahoo Finance υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στις 22 Ιανουαρίου 2021, η αντιμαχόμενη εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop (GME) ξεκίνησε το παραβολικό της ράλι, κερδίζοντας 51% σε μία συνεδρίαση. Μιλώντας στον πίνακα μηνυμάτων του Reddit r/wallstreebets, έμποροι λιανικής συσσωρεύτηκαν στο απόθεμα.

Με το ράλι των μετοχών του GameStop, ορισμένα hedge funds αναγκάστηκαν να καλύψουν θέσεις πώλησης και ακολούθησε μια φρενίτιδα εμπνευσμένη από τα μιμίδια «hedge fund ενάντια στην εργατική τάξη». Τα emojis ???????????? και το “Moon” έγιναν βασικά θέματα σχετικά με το GameStop και αργότερα την αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC ( AMC ).

«Είδα το AMC να έχει παρόμοια λατρεία, γι’ αυτό και έγινα μέλος», είπε ένας χρήστης του Reddit. «Ποτέ δεν πίστεψα τη διαφημιστική εκστρατεία ότι υπήρχαν εκατομμύρια μετοχές, αλλά αγόρασα 100 για περίπου 8,50 δολάρια. Ήμουν τυχερός και φυσικά ήταν σφιχτό, οπότε το πούλησα σε παρτίδες μεταξύ $32 και $55.”

Πολλοί όμως δεν ήταν τόσο τυχεροί.

«Αγόρασα την AMC στα 49 δολάρια ανά μετοχή τον Ιούνιο του 2021 νομίζοντας ότι θα ήταν το επόμενο Tesla (TSLA). Πανικοβλήθηκα πούλησα την AMC τον Ιανουάριο του 2022 για να μειώσω τις απώλειές μου. Σίγουρα δεν ήταν το επόμενο Tesla», είπε στο Yahoo Finance ο λιανοπωλητής, ο οποίος πουλά ρούχα εμπνευσμένα από το απόθεμα και είδη σπιτιού.

Η AMC έπεσε σε περίπου 16 δολάρια ανά μετοχή όταν αυτός ο έμπορος την πούλησε τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Η μετοχή είναι αυτή τη στιγμή λίγο λιγότερο από 6 δολάρια ανά μετοχή.

«Ήμουν σε τόσο άγχος και έχασα τόσο πολύ, η γυναίκα μου με απείλησε να χωρίσει», είπε ο επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research, η δραστηριότητα στα αποθέματα μιμιδίων έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε το φαινόμενο. Για παράδειγμα, η καθαρή αγορά για μετοχές GameStop είναι ένα κλάσμα αυτού που ήταν πριν από δύο χρόνια, αφού έφτασε τα 87,4 εκατομμύρια δολάρια στις 27 Ιανουαρίου 2021. Οι καθαρές αγορές για την AMC εκείνη την ημερομηνία ανήλθαν σε 170,9 εκατομμύρια δολάρια. Οι καθαρές εξαγορές για την AMC αυτές τις μέρες, αντίθετα, δεν έχουν ξεπεράσει τα μονοψήφια εκατομμύρια από τα τέλη Αυγούστου.

Την επόμενη μέρα, 28 Ιανουαρίου 2021, η Robinhood (HOOD) και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών ανέστειλαν προσωρινά τη δυνατότητα των εμπόρων λιανικής να αγοράζουν περισσότερες μετοχές σε πολλά από αυτά τα ονόματα μετοχών meme.

Το hedge fund Melvin Capital έχασε δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας των μιμιδίων στο επίκεντρο ενός μεγάλου στοιχήματος ότι η μετοχή του GameStop θα πέσει. Το φαινόμενο έχει προσελκύσει εκατομμύρια εμπόρους λιανικής και έχει οδηγήσει σε ακροάσεις στο Κογκρέσο και περισσότερο έλεγχο σχετικά με την πληρωμή για τη ροή παραγγελιών για να βγάλουν χρήματα για ορισμένες πλατφόρμες συναλλαγών.

Οι λιανοπωλητές «ακόμα νιώθουν το τσίμπημα» από τις απώλειες

Το σκεπτικό για την αγορά μετοχών meme έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο Matt Kohrs, ένας YouTuber που έχει κερδίσει θαυμαστές για τα σχόλιά του για τα οικονομικά, τα κρυπτονομίσματα και τις μετοχές, λέει ότι κατέχει μετοχές και των δύο παρά την πτώση τους.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Ντέιβιντ και ο Γολιάθ αναμειγνύονται με μια νοοτροπία “τσιπ στον ώμο μου” στη λιανική κοινότητα σήμερα. Όπως θα περίμενε κανείς, έχει συμβεί μια φυσική εξέλιξη.”

Το επίπεδο πολυπλοκότητας των λιανικών επενδυτών έχει επίσης εξελιχθεί, σύμφωνα με τον Dan Raju, Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας μεσιτείας Tradier.

«Η πανδημία έχει δώσει ένα αποτέλεσμα διακοπών σε όλους τους εμπόρους που έρχονται», είπε ο Raju. «Όλοι ακολούθησαν μια μεγάλη πορεία σε εξαιρετικά ασταθείς αγορές και βασικά πώς να συνεργαστούν μαζί τους».

Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επίσης εναρμονιστεί περισσότερο με τις ενέργειες των πιθανών μικροεπενδυτών.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει στην ίδια κλίμακα», δήλωσε ο Marco Iachini της Vanda Research. “Ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη αυτών των στρατηγικών από τις μάζες, έχετε πολλά έξυπνα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, κ.λπ., που έχουν μάθει να βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν βασικά τους ιδιώτες επενδυτές.”

«Το παιχνίδι δεν είναι τόσο εύκολο όσο παλιά, βγαίνεις και αγοράζεις μετοχές μαζικά, το χτυπάς, βάζεις τους αντιπροσώπους να αντισταθμίσουν και αγοράζεις περισσότερα και ελπίζω να βγεις εγκαίρως και να παίξεις μια καυτή πατάτα», Ιαχίνι είπε. «Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι διαχειριστές κεφαλαίων εκεί έξω τώρα που μπορούν να μπουν στο παιχνίδι και να το κάνουν γρηγορότερα και καλύτερα από εσάς και να αφήσουν αυτούς τους αγοραστές λιανικής πιθανότατα στο χαμένο τέλος».

«Είναι δύσκολο να αποδειχτεί στα δεδομένα γιατί όλα είναι συγκεντρωτικά, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι αγώνες δεν είναι τόσο δυνατοί όσο στο παρελθόν, δεν είναι μακροχρόνιες και οι όγκοι είναι χαμηλοί, εν μέρει επειδή – οι μικροεπενδυτές, οι περισσότεροι από αυτούς πέρυσι και ή υποφέρουν περισσότερες απώλειες».

«Παρακολουθώ τις λατρείες απ’ έξω»

Οι έμποροι λιανικής στο Reddit και στο Twitter αναφέρουν επανειλημμένα το σύστημα «εξαπάτησης» και την ανάγκη εγγραφής των μετοχών τους μέσω του Συστήματος Άμεσης Εγγραφής ή DRS. Αυτές είναι μερικές από τις ευγενικές απαντήσεις που λαμβάνω στη ροή μου στο Twitter όταν ρωτάω αν κάποιος πουλά θέσεις μετοχών meme.

Ένας χρήστης του Reddit, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου ανώνυμα, μου είπε: «Έχω κάνει πίσω από τις μετοχές με meme και παρακολουθώ τις λατρείες από το περιθώριο. Ο καθένας έχει τους δικούς του ηγέτες και οι θεωρίες συνωμοσίας για το τι συνέβη και πώς τα χρήματα που έχασαν λόγω κακών συναλλαγών φταίνε όλοι».

Η επιβράδυνση της οικονομίας, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το τέλος των ελέγχων τόνωσης της πανδημίας και η πτωτική αγορά των μετοχών επηρέασαν τους περισσότερους τομείς του S&P 500 πέρυσι. Και η εμπορία μιμιδίων δεν ήταν εξαίρεση.

Η Vanda Research εκτιμά ότι το χαρτοφυλάκιο του μέσου εμπόρου λιανικής είναι συνολικά μειωμένο περίπου 35%.

«Αυτό που μάθαμε κατά τη διάρκεια του έτους είναι ότι καθώς το P&L χειροτέρευε, το ίδιο έκανε και η κερδοσκοπική δραστηριότητα», είπε ο Iachini.

Προσθέτει ο YouTuber Matt Korhs: «Δεν θα έλεγα ποτέ ότι η φρενίτιδα των μετοχών έχει τελειώσει. Η ιστορία δείχνει ότι εμφανίζονται εκεί που δεν τα περιμένεις – ουσιαστικά είναι ένα απροσδόκητο φαινόμενο».

Ωστόσο, πιστεύει ότι θα υπάρξουν λιγότερες μετοχές και κρυπτονομίσματα φέτος για πολλούς από τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Φυσικά, ο χρήστης του Twitter “τα μιμίδια μπορούν ακόμα να παιχτούν” Μάθιου Λαντάου Λέει η Yahoo Finance.

«Μόνο με τα χρήματα και την κατανόηση που ένας άνθρωπος είναι πρόθυμος να χάσει [the] κίνδυνος», προσθέτει.

Η Ines είναι ανώτερη επιχειρηματική ανταποκρίτρια για το Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο Twitter @ines_ferre

Κάντε κλικ εδώ για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις του χρηματιστηρίου και τη σε βάθος ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που μετακινούν τις μετοχές

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Κατεβάστε το Yahoo Finance για μήλο ή Android

Ακολουθήστε το Yahoo Finance Κελάδημα, Facebook, Ίνσταγκραμ, Flipboard, LinkedInκαι YouTube

Leave a Comment