Στην ASEAN – Concepcion θα εφαρμοστεί πρόγραμμα επιχειρηματικής καθοδήγησης

Catherine Talavera – Philippine Star

2 Φεβρουαρίου 2023 | 12:00 ΠΜ

ΜΑΝΙΛΑ, Φιλιππίνες – Ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής καθοδήγησης που στοχεύει σε εκατομμύρια πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στη Νοτιοανατολική Ασία θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Go Negosyo, Joey Concepcion.

Το ASEAN Mentoring Network for Entrepreneurs (AMEN) είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο σε ενότητες για ΜΜΕ που διευκολύνεται από διαπιστευμένους μέντορες. «Μπορεί να παρομοιαστεί με ένα πρόγραμμα MBA για ΜΜΕ», είπε ο Concepcion.

Το μη κερδοσκοπικό Philippine Centre for Entrepreneurship-Go Negosyo ανέπτυξε το έργο AMEN και το δημιούργησε σύμφωνα με το Kapatid Mentor Micro Enterprises (KMME) που υλοποίησε με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Το πρόγραμμα KMME λειτουργεί στις Φιλιππίνες από το 2016 και έχει δώσει περισσότερους από 12.000 αποφοίτους.

«Το AMEN είναι ένα έργο που κληρονομήθηκε από την φιλιππινέζικη προεδρία της ASEAN το 2017, υπό την προεδρία της Concepcion», δήλωσε ο Go Negosyo.

Στην τελετή παράδοσης του Επιχειρηματικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου ASEAN (ABAC) που πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 30 Ιανουαρίου, η Conception επανέλαβε τη σημασία των ΜΜΕ για την επίτευξη οικονομικής ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς στην περιοχή και τον ρόλο του AMEN για να γίνει αυτό δυνατό.

«Πρέπει να καλύψουμε αυτά τα ΜΚΥΣ. Είναι ευθύνη μας ως μεγάλη επιχείρηση να βοηθήσουμε (ΜΜΕ) να ανέβουν τα σκαλοπάτια», είπε η Concepcion. «Καθώς τα μεγαλώνουμε, το ίδιο θα κάνουν και οι επιχειρήσεις σας».

Τόνισε ότι η βελτίωση και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των ΜΜΕ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες της περιοχής και να βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερης ισότητας και ευημερίας για όλους.

Υπάρχουν περισσότερες από 70 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνες για το 85 τοις εκατό των θέσεων εργασίας και το 45 τοις εκατό του ΑΕΠ στην περιοχή, είπε ο Go Negosyo.

«Το AMEN στοχεύει να πιστοποιήσει και να εκπαιδεύσει τουλάχιστον δέκα μέντορες από κάθε κράτος μέλος του ASEAN και να καθοδηγήσει τουλάχιστον 30 ΜΜΕ από κάθε κράτος μέλος του ASEAN», δήλωσε ο Go Negosyo.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη Μαλαισία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

«Για εφαρμογή στο ASEAN, το AMEN θα μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, δηλαδή στα Χμερ, τα Ινδονησιακά, το Λάο, τα Μπαχάσα Μαλαισιανά, τα Βιρμανικά, τα Ταϊλανδέζικα και τα Βιετναμέζικα», ανέφερε η μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Στην ομιλία της ενώπιον της ABAC, η Κονσεπσιόν ευχαρίστησε την ιαπωνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του AMEN μέσω δύο επιχορηγήσεων, ιδιαίτερα για την πιλοτική φάση των 347.396 δολαρίων ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2019 και 333.943 δολαρίων ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022.

Και οι δύο επιχορηγήσεις χορηγήθηκαν μέσω του Ταμείου Ένταξης Ιαπωνίας-ASEAN (JAIF).

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην ASEAN Kiya Masahiko συνεχάρη τους υποστηρικτές του AMEN για την επιτυχία της πιλοτικής εφαρμογής του και την έναρξη της δεύτερης φάσης του. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ιεράρχηση των ΜΜΕ ως δικαιούχων του ABAC, προσθέτοντας ότι η ASEAN είναι ο μεγαλύτερος επενδυτικός προορισμός της Ιαπωνίας στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας.

“Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του χάσματος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περιοχή”, είπε. «Η ανάπτυξη είναι σημαντική, αλλά η δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη και η ένταξη αποτελούν προτεραιότητες για το φετινό ASEAN BAC».

Η προσέγγιση του AMEN είναι ένα σύστημα συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που βοηθά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους και να τις καταστήσουν κερδοφόρες και βιώσιμες μοιράζοντας την επιχειρηματική γνώση σε όλη την περιοχή και συνδέοντάς τις με αγορές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Με το AMEN, μπορούμε να βοηθήσουμε τις ΜΜΕ της ASEAN να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους να μεταμορφώσουν και να αναπτύξουν την περιοχή σε μια πιο ενοποιημένη, συνεργάσιμη και ολοκληρωμένη οικονομία», δήλωσε ο Concepcion.

Η JAIF θα επιβλέπει το πρόγραμμα AMEN μαζί με το Επιχειρηματικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο ASEAN και τη Συντονιστική Επιτροπή ΜΜΕ ASEAN.

Leave a Comment