Σίγουρα, οι πατέντες τονώνουν την εφεύρεση και την επιχειρηματικότητα

Με σεβασμό στη μνήμη του πολύτιμου συνεργάτη μας Magnus Aspebi, που μας άφησε στις 30 Δεκεμβρίου και θα μείνει πάντα στη μνήμη μας.

Ήταν μεγάλη τιμή να δουλέψω μαζί του. ΑΙΩΝΙΑ του η μνημη.

Χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πού θα ήταν ο κόσμος σήμερα όσον αφορά την τεχνική ανάπτυξη; Θα στέλναμε πυραύλους στο φεγγάρι και τον Άρη; Εφευρέθηκε το κινητό; Πιθανώς όχι.

Λαμβάνοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα τη χώρα μου τη Σουηδία, θα ήταν σήμερα μια ανεπτυγμένη βιομηχανική χώρα χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας; Τι θα γινόταν αν η SKF (κατασκευαστής ρουλεμάν) δεν είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα πρώτα ρουλεμάν; Και η AGA, αν δεν είχαν πατενταρίσει τη διαδικασία συγκόλλησης με ασετυλένιο; Τι θα γινόταν αν η Electrolux δεν είχε πατενταρίσει το ψυγείο και την εκσυγχρονισμένη οικιακή ηλεκτρική σκούπα; Τι θα γινόταν με την Ericsson αν ο Lars Magnus Ericsson δεν είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα πρώτα πρωτότυπα τηλεφώνου; Αν ο Άλφρεντ Νόμπελ δεν είχε πατενταρίσει τον δυναμίτη. Θα υπάρξει καθόλου βραβείο Νόμπελ σήμερα; Επαναλαμβάνω: Μάλλον όχι.

Ο κατάλογος συνεχίζεται και συνεχίζεται, και η γενική απάντηση είναι η εξής: η Σουηδία δεν θα είχε φτάσει στα βιομηχανικά ύψη της χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας, γιατί οι άνθρωποι θα είχαν αντιγράψει αυτές τις μεγάλες εφευρέσεις χωρίς κόστος έρευνας και ανάπτυξης. συχνά διώχνει τις σουηδικές εταιρείες από την αγορά σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, το ρουλεμάν της SKF αντιγράφεται εύκολα μόλις το δείτε.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι ένας εθνικός νόμος που απαγορεύει σε άλλους να αντιγράψουν την εφεύρεσή σας (ισχύει μόνο στη χώρα/χώρες όπου έχει υποβληθεί η αίτηση). Έτσι, χάρη στην πατέντα του, ο κ. Άλφρεντ Νόμπελ μπορούσε να απαγορεύσει σε άλλους να αντιγράψουν τη δυναμίτη του. Ή πούλησε μια άδεια σε άλλους, τους επέτρεψε να παράγουν δυναμίτη και του πλήρωσε τα λεγόμενα δικαιώματα. Χάρη σε αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι προαναφερθείσες σουηδικές και δανικές εταιρείες αναπτύχθηκαν χωρίς εκτεταμένη αντιγραφή κατά τη διάρκεια ζωής των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους, που συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την κατάθεση της αίτησης. Μετά από 20 χρόνια, ο καθένας μπορεί να αντιγράψει την εφεύρεση.

Λοιπόν, εάν μια χώρα παραχωρήσει αυτό το αποκλειστικό δικαίωμα σε έναν κάτοχο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, τι λαμβάνει σε αντάλλαγμα; Χρειάζεται η αποκάλυψη της εφεύρεσης! Ο αιτών πρέπει να περιγράψει την εφεύρεση αρκετά καλά ώστε οποιοσδήποτε έμπειρος αναγνώστης να μπορεί να την κατανοήσει και ακόμη και να την αντιγράψει για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις για την επίτευξη περαιτέρω εφεύρεσης. Είναι αδύνατο να πάρεις δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ταυτόχρονα να κρατήσεις μυστικό!

Οπότε στην πραγματικότητα πατέντες να περιορισω ανταγωνισμός. Αυτός είναι ένας από τους λίγους τρόπους αποφυγής του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, η τεχνική ανάπτυξη είναι τόσο γρήγορη που οι περισσότερες εφευρέσεις γίνονται παρωχημένες σε λιγότερο από 20 χρόνια.

Μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν τα επιτυχημένα παραδείγματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις σκανδιναβικές χώρες μπορούν να εφαρμοστούν σε μια αναπτυσσόμενη χώρα όπως η Βραζιλία. λέω σίγουρα Ναί, επειδή το προστατευτικό αποτέλεσμα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι να εμποδίζουν τους ανταγωνιστές να αντιγράφουν εδώ και τώρα. Είτε εμπορεύεστε μόνοι σας το κατοχυρωμένο (ή για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) προϊόν σας είτε το παραχωρείτε άδεια χρήσης σε άλλη εταιρεία που το εκμεταλλεύεται, για παράδειγμα στη Βραζιλία. Πολλές σκανδιναβικές εταιρείες το συνειδητοποίησαν αυτό και υπέβαλαν αίτηση για πολλές νέες πατέντες εδώ. Ο νόμος περί βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Βραζιλίας τέθηκε σε ισχύ το 1996 και ο σεβασμός για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχει αυξηθεί από τότε.

Το βραζιλιάνικο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – INPI λαμβάνει περίπου 30.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι υπάρχει συσσώρευση μη εξετασμένων αιτήσεων στη Βραζιλία, αλλά χάρη σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επιτάχυνσης, το Εθνικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Βραζιλίας κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις καθυστερήσεις. Επιπλέον, είναι επιθυμητό να υποβληθεί αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επειδή η εκκρεμής αίτηση παρέχει επίσης εκ πρώτης όψεως προστασία και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ανταγωνιστές.

Έτσι, τα οφέλη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ως «οικονομικού όπλου» και του περιορισμού του ανταγωνισμού ισχύουν και στη Βραζιλία!

Τέλος, μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι πατέντες είναι μόνο για μεγάλες εταιρείες. Αυτό δεν είναι αληθινό! Παραδόξως, θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι περισσότερο για ιδιώτες εφευρέτες και SMA! Ο λόγος είναι ότι ένα καλά σχεδιασμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι η μόνη άμυνα που έχει ένας εφευρέτης ή μια μικρή εταιρεία όταν θέλει να αμυνθεί έναντι αντιγράφων μεγάλων παικτών ή/και όταν θέλει να προσεγγίσει μια μεγάλη εταιρεία για να κατασκευάσει και να προωθήσει την εφεύρεσή τους. λαμβάνουν δικαιώματα.

Leave a Comment