Πώς στοχεύει ο Λευκός Οίκος να μειώσει τα τέλη καθυστέρησης πιστωτικών καρτών

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να μειώσει τις καθυστερήσεις που χρεώνουν οι εταιρείες πιστωτικών καρτών σε μόλις 8 δολάρια, το οποίο, εάν θεσπιστεί, θα μπορούσε να βοηθήσει τους Αμερικανούς να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Αναφέρθηκε την Τετάρτη Είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης ώθησης του Λευκού Οίκου για μείωση των υπερβολικών τελών σκουπιδιών που χρεώνονται στους καταναλωτές όταν αγοράζουν εισιτήρια κατά το check-out για αθλητικές εκδηλώσεις, αεροπορικές εταιρείες και συναυλίες, μεταξύ άλλων.

Το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών σχεδιάζει να υποβάλει για επανεξέταση μια πρόταση για περιορισμό των τελών καθυστέρησης πιστωτικής κάρτας στα 8 $ μετά την ανακοίνωση. Επί του παρόντος, οι εκδότες πιστωτικών καρτών χρεώνουν κατά μέσο όρο 41 $ επιπλέον των πληρωμών τόκων. Εάν εγκριθεί, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν τη διαφορά το 2024.

“Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, το Κογκρέσο απαγόρευσε τις υπερβολικές χρεώσεις καθυστέρησης πιστωτικών καρτών, αλλά οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν ένα ρυθμιστικό κενό που τους επέτρεψε να αποφύγουν τον έλεγχο για να χρεώσουν παράνομες χρεώσεις για ανεπιθύμητες ενέργειες”, δήλωσε ο διευθυντής της CFPB, Rohit Chopra. «Ο σημερινός προτεινόμενος κανόνας επιδιώκει να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες και να διασφαλίσει ότι η αγορά πιστωτικών καρτών είναι δίκαιη και ανταγωνιστική».

Οι πελάτες κάνουν ουρά στο ταμείο ενός καταστήματος Macy’s στο Jersey City του New Jersey. (Προσφορά: Kena Betancur/Getty Images)

Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών συνεχίζουν να επωφελούνται από καθυστερημένες πληρωμές που προστατεύονται από μια ευρεία διάταξη ασυλίας που εισήχθη το 2010, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία επιτήρησης.

Το Συμβούλιο της Federal Reserve, με κανονισμό, δημιούργησε διατάξεις ασυλίας βάσει του νόμου περί λογοδοσίας και αποκάλυψης πιστωτικών καρτών του 2009 (CARD Act) για να επιτρέψει στις εταιρείες πιστωτικών καρτών να «επαληθεύουν εάν οι καθυστερήσεις είναι εύλογες και αναλογικές».

Επιπλέον, ο κανόνας επέτρεπε στις εταιρείες πιστωτικών καρτών να αυξάνουν τις χρεώσεις με τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την CFPB, η μέση χρέωση καθυστερημένης καθυστέρησης έχει αυξηθεί από το 2010, από 30 $ για την πιο πρόσφατη αρχική χρέωση καθυστέρησης σε 41 $ για μεταγενέστερες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αμερικανικά νοικοκυριά χρεώθηκαν έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη καθυστερήσεων το 2020, που είναι περισσότερο από το 10% όλων των τόκων πιστωτικών καρτών και άλλων χρεώσεων που χρεώνονται στους καταναλωτές. Η CFPB εκτιμά ότι αυτό το ποσό θα μειώνεται κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανόνα για τη μείωση της ασυλίας καθυστερημένης πληρωμής στα 8 δολάρια.

Ο Τσόπρα είπε ότι αυτές οι καθυστερημένες χρεώσεις και άλλες περιττές χρεώσεις αντικατοπτρίζουν μια «ασυμμετρία ισχύος» που τιμωρεί άδικα τους καταναλωτές όταν κάνουν λάθη.

«Δυστυχώς, οι χρεώσεις για σκουπίδια έχουν γίνει ο κανόνας σε όλες τις αγορές της οικονομίας». είπε η Τσόπρα. «Συχνά χρεώνονται για τις λεγόμενες υπηρεσίες που δεν ζήτησε ποτέ ο καταναλωτής και σε πολύ υψηλότερη τιμή από την πραγματική τιμή. “Οι περιττές χρεώσεις διογκώνουν τις τιμές και βλάπτουν τους μηνιαίους προϋπολογισμούς κρύβοντας μέρος της τιμής από τις αγορές σύγκρισης.”

Ένας ταξιδιώτης με αεροπλάνο χρησιμοποιεί μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσει για εμπορεύματα σε ένα κατάστημα λιανικής στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη.  (Προσφορά: Robert Nickelsberg/Getty Images)

Ένας ταξιδιώτης με αεροπλάνο χρησιμοποιεί μια πιστωτική κάρτα για να πληρώσει για εμπορεύματα σε ένα κατάστημα λιανικής στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη. (Προσφορά: Robert Nickelsberg/Getty Images)

Πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με την CFPB, ο προτεινόμενος κανόνας θα εξακολουθεί να επιτρέπει στις εταιρείες πιστωτικών καρτών να χρεώνουν τέλη καθυστέρησης. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα τέλη είναι λογικά εάν η προτεινόμενη διάταξη ασυλίας είναι πάνω από $8. Για παράδειγμα, για άτομα που χάνουν χρόνια πληρωμές, απαιτείται να πληρώσουν περισσότερα για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων είσπραξης, εφόσον μπορούν να αποδείξουν την υψηλότερη πληρωμή.

Η κυβερνητική εποπτική αρχή προτείνει επίσης ότι οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 25% της απαιτούμενης πληρωμής και να σταματήσουν οι αυτόματες πληθωριστικές αυξήσεις. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανόνα, οι εταιρείες πιστωτικών καρτών επιτρέπεται να χρεώνουν τέλη καθυστέρησης έως και 100% της ελάχιστης πληρωμής, δήλωσε η CFPB.

Ο Chopra πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας, θέλουμε να δούμε μια αγορά όπου οι Αμερικανοί αντιμετωπίζονται δίκαια, όπου η αλλαγή είναι ευκολότερη, οι τιμές και οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι εκ των προτέρων και όπου οι εταιρείες ανταγωνίζονται σκληρά για να κερδίσουν την επιχείρηση των πελατών τους».

Επόμενα βήματα

Τι έπεται? Η CFPB ζητά δημόσια σχόλια σχετικά με τις αλλαγές εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του προτεινόμενου κανόνα στο Ομοσπονδιακό Μητρώο. Μια ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου για να θεσπίσει αυτόν τον κανόνα, όπως ορίζεται από τον νόμο Dodd-Frank.

Ήδη, μια πρόταση μείωσης των χρεώσεων καθυστέρησης πιστωτικής κάρτας στα 8 $ έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τραπεζών, η «πρόταση υπερβολικής καθυστέρησης προμήθειας» είναι πιθανό να βλάψει τους καταναλωτές και να μειώσει την πρόσβασή τους σε πίστωση. Εάν η πρόταση τεθεί σε ισχύ, η ABA υποστηρίζει ότι οι εκδότες πιστωτικών καρτών θα μπορούσαν να αναγκαστούν να προσαρμοστούν στους νέους κινδύνους, αυστηροποιώντας τα πιστωτικά πρότυπα και αυξάνοντας τα APR για όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πληρώνουν εγκαίρως.

Δεδομένου του πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών πέρυσι λόγω του πληθωρισμού, αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα.

Σύμφωνα με το LendingTree, ο μέσος όρος Απρίλιος νέας πιστωτικής κάρτας τον Ιανουάριο του 2023 ήταν 23,39%, από 22,91% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των επιτοκίων αυτού του μήνα έρχεται μετά την έβδομη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve για το 2022, μια αύξηση 0,50 ποσοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο. Αν και οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023 σε μέτριο πληθωρισμό, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προσθέτοντας πίεση στους καταναλωτές.

«Η σημερινή ακραία πρόταση CFPB θα βλάψει τους καταναλωτές μειώνοντας τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας το κόστος της πίστωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ABA. “Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες καθυστερήσεις πληρωμών, υψηλότερο χρέος και χαμηλότερα πιστωτικά σκορ και δεν συνάδει με την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης πιστώσεων από τον νόμο CARD”.

Η Gabriella είναι προσωπική ανταποκρίτρια οικονομικών στο Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο Twitter @__gabriellacruz.

Κάντε κλικ εδώ για τα τελευταία οικονομικά νέα και οικονομικούς δείκτες που θα σας βοηθήσουν στις επενδυτικές σας αποφάσεις

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Κατεβάστε το Yahoo Finance για μήλο ή Android

Ακολουθήστε το Yahoo Finance Κελάδημα, Facebook, Ίνσταγκραμ, Flipboard, LinkedInκαι YouTube.

Leave a Comment