Πώς να προγραμματίσετε τα οικονομικά σας για το 2023

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανθρώπων σχεδιάζουν να κάνουν τουλάχιστον μία επίλυση χρημάτων φέτος. Φωτογραφία: Getty

Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που είμαστε γεμάτοι με όλη την αισιοδοξία μιας νέας χρονιάς—αυτή τη φορά είναι βέβαιο ότι θα κάνουμε αλλαγές που θα αλλάξουν τη ζωή μας.

Ειδικά φέτος, η τακτοποίηση των χρημάτων μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για εκατομμύρια ανθρώπους – περισσότερο από το ένα τρίτο από εμάς υιοθετούμε τουλάχιστον ένα οικονομικό ψήφισμα.

Οι γυναίκες και οι νέοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αλλαγή, με το 61% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών να αποφασίζουν ότι αυτή είναι η χρονιά που θα αναλάβουν τον έλεγχο των χρημάτων τους.

Ωστόσο, εάν θέλουμε αυτές οι αποφάσεις να διαρκέσουν περισσότερο από την αρχική ευφορία, πρέπει να ακολουθήσουμε πέντε βασικούς κανόνες για να τις ακολουθήσουμε.

1. Να είστε συγκεκριμένοι

Ένας στους 10 ανθρώπους σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, αλλά αν το αφήσετε ως αόριστη ιδέα, θα είναι τόσο επιτυχημένο όσο ένα σχέδιο απώλειας βάρους χωρίς δίαιτα.

Πρέπει να κοιτάξετε καλά τα έξοδά σας και να σκεφτείτε πού ακριβώς μπορείτε να περικόψετε.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να διαχειριστείτε το χρέος των Χριστουγέννων

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι κρατούν ένα ημερολόγιο δαπανών για αρκετές εβδομάδες και το χρησιμοποιούν μαζί με τις δηλώσεις τους για να δουν πού ξοδεύουν χρήματα. Ωστόσο, εάν η εφαρμογή τρέχοντος λογαριασμού σας κατηγοριοποιεί τα εξερχόμενα σας, θα κάνει πολλή δουλειά για εσάς.

Μόλις προσδιορίσετε τις αχίλλειες φτέρνες σας, αναπτύξτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς να τις αποφύγετε στο μέλλον.

Αν, για παράδειγμα, τείνετε να κάνετε κλικ σε email μάρκετινγκ και να πάτε για ψώνια το βράδυ, φροντίστε να καταργήσετε την εγγραφή σας. Αν πρόκειται να βγείτε το μεσημέρι και να κάνετε παρορμητικές αγορές, μείνετε σπίτι και απολαύστε ένα σπιτικό γεύμα σε πακέτο.

Δεν χρειάζεται να καθίσετε στο γραφείο σας και να κοιτάξετε στη μέση απόσταση, να κάνετε σχέδια για να συναντηθείτε με φίλους στη δουλειά και να φάτε μαζί το μεσημεριανό γεύμα που εξοικονομείτε χρήματα.

Ένας αγοραστής με προϊόντα με έκπτωση σε ένα σούπερ μάρκετ Tesco στο Λονδίνο.  Ημερομηνία φωτογραφίας: Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2022. (Φωτογραφία Yui Mok/PA Images μέσω Getty Images)

Ακόμα κι αν κάνετε συναλλαγές με τις δικές σας επωνυμίες, εξακολουθούν να υπάρχουν προσεγγίσεις που θα μειώσουν σημαντικά ποσά από την τιμή του παντοπωλείου σας. Φωτογραφία: Yui Mok/PA Images via Getty

2. Κάνε πρώτα τα εύκολα πράγματα

Όταν κόβετε, μην προσπαθήσετε να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας πράγματα αμέσως, διαφορετικά θα δυσκολευτείτε πολύ γρήγορα.

Αξίζει να ξεκινήσετε ψωνίζοντας περισσότερα για τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι πακέτα πολυμέσων⁠— Το 6% των ανθρώπων επέλεξαν συγκεκριμένα αυτό ως λύση του επόμενου έτους.

Σε αυτό το στάδιο, οι μισοί από εμάς έχουν ήδη μειώσει τις δαπάνες μας για βασικά είδη, επομένως έχετε την ευκαιρία να κάνετε συναλλαγές με τις δικές σας μάρκες στο σούπερ μάρκετ.

Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προσεγγίσεις που θα μειώσουν σημαντικά ποσά από την τιμή του παντοπωλείου σας. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε σειρές προϋπολογισμού, σούπερ μάρκετ με έκπτωση, αγορές με κίτρινα αυτοκόλλητα, ακόμα και σε ειδικούς που πωλούν ληγμένα προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα: 2022: The Year in Review

Θα πρέπει επίσης να κόψετε τυχόν μη απαραίτητα στοιχεία που δεν εκτιμάτε αρκετά. Μπορείτε συχνά να τα κρύψετε απευθείας στις χρεώσεις σας. Μόνο αφού κάνετε αυτές τις εύκολες περικοπές, αξίζει να περιορίσετε τα πράγματα που αγαπάτε πραγματικά.

3. Αυτοματοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο

Η περικοπή ελπίζουμε ότι θα απελευθερώσει ένα χρηματικό ποσό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε τα οικονομικά σας.

Η προτεραιότητά σας για αυτά τα χρήματα θα εξαρτηθεί από το πού ξεκινάτε, επομένως για το 7% που θέλει να εξοφλήσει το χρέος του, αυτό είναι το πρώτο λιμάνι.

Ωστόσο, εάν έχετε τα χρέη σας υπό έλεγχο, μπορεί να θέλετε να συμμετάσχετε στο 12% των ατόμων που έχουν εξασφαλίσεις για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα. Ή, μπορεί να είστε ένα από το 5% που θέλει να πληρώσει περισσότερα για τη συνταξιοδότησή του ή το 4% που θέλει να επενδύσει περισσότερα.

Όποιος και αν είναι ο σκοπός σας, μπορείτε να ορίσετε μια πάγια χρέωση για να βγείτε από τον λογαριασμό σας την ημέρα πληρωμής και να πάτε εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, κάνετε το σωστό κάθε μήνα χωρίς καν να προσπαθήσετε, και πριν καν συνειδητοποιήσετε ότι πληρώνεστε.

Μια συνάντηση δύο φίλων που κάθονται έξω από μια καφετέρια στον κεντρικό δρόμο της πόλης

Όταν κόβετε, μην προσπαθήσετε να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας πράγματα αμέσως, διαφορετικά θα δυσκολευτείτε πολύ γρήγορα. Φωτογραφία: Getty

4. Να είστε ρεαλιστές

Πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σε όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί αν δαγκώσετε περισσότερα από όσα μπορείτε να μασήσετε, είναι πιο πιθανό να τα παρατήσετε.

Μην πηγαίνετε τόσο μακριά με τη μείωση του κόστους που θα κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη και μην προσπαθείτε να πετύχετε όλους τους στόχους σας ταυτόχρονα. Απλώς κάντε ό,τι μπορείτε να διαχειριστείτε και χτίστε από εκεί.

5. Καθορίστε τις προτεραιότητές σας εκ των προτέρων

Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα, και αν προσπαθήσετε, μπορείτε να κάνετε το πιο εύκολο, όχι το πιο σημαντικό. Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά όταν πρόκειται για οικονομικό προγραμματισμό, το πρώτο βήμα είναι συνήθως η σωστή ασφαλιστική κάλυψη.

Για όποιον έχει βραχυπρόθεσμο χρέος, το επόμενο βήμα είναι να το εξοφλήσει πριν αποταμιεύσει και να υπολογίζει στη σύνταξή σας.

Διαβάστε περισσότερα: Κορυφαίες συμβουλές για τη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης

Κάντε το ένα βήμα τη φορά και κάντε ό,τι μπορείτε και μετά προχωρήστε στην επόμενη προτεραιότητα όταν μπορείτε.

Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις σας, μην τα παρατάτε. Όλοι αποτυγχάνουμε κάποια στιγμή στη διαδικασία γιατί η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι δύσκολη.

Ωστόσο, εάν δεσμευτείτε να ανασυντάσσεστε και να ξεκινάτε από την αρχή κάθε φορά που αποτυγχάνετε, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να φτάσετε στο τέλος του 2023 περήφανοι για το πόσο μακριά έχετε φτάσει.

Δείτε: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα με χαμηλό εισόδημα

Leave a Comment