Πώς να ερευνήσετε την επόμενη επένδυσή σας

Αν δεν εργάζεστε για μια επενδυτική επιχείρηση, το πιο δύσκολο μέρος της επένδυσης είναι να λάβετε τις σωστές πληροφορίες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πλέον πολλοί διαδικτυακοί πόροι, πολλοί από αυτούς δωρεάν, που σας παρέχουν εξαιρετικές πληροφορίες και ακόμη καλύτερες, εφαρμόσιμες ιδέες.

Ας ξεκινήσουμε με το ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο των ανταλλακτικών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) με παρακολούθηση δεικτών. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πηγή πληροφοριών είναι ένας γερμανικός ιστότοπος που ονομάζεται justetf.com. Εάν μεταβείτε στην αρχική του σελίδα και κάνετε κλικ στο “ETF scanner”, σας επιτρέπει να αναζητήσετε χρήματα σύμφωνα με διάφορα κριτήρια. Θα σας φέρει όλο το φάσμα των ETF στην Ευρώπη και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των κεφαλαίων, το κόστος και τις ετήσιες αποδόσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε να εστιάσετε σε ένα φόντο και να εξερευνήσετε δεδομένα απόδοσης, για παράδειγμα.

Διαθέτει επίσης το υπέροχο πρόγραμμα ελέγχου ETF του Trackinsight.com, αλλά με ένα χρήσιμο πρόσθετο χαρακτηριστικό: μπορείτε να δείτε το σφάλμα παρακολούθησης ενός κεφαλαίου. Αυτό ακούγεται σαν ένας αρκετά τεχνικός όρος, αλλά είναι σημαντικός. Το σφάλμα παρακολούθησης είναι η διαφορά μεταξύ της απόδοσης ενός αμοιβαίου κεφαλαίου και της απόδοσης του δείκτη – και εάν είναι θετικό, σημαίνει ότι έχετε κερδίσει περισσότερα από το ταμείο σας παρά από τον δείκτη.

Τα περισσότερα ETF έχουν αρνητικό περιθώριο σφάλματος για τα πραγματοποιηθέντα έξοδα, αλλά ο γενικός μου κανόνας είναι ότι κάθε αναλογία εξόδων άνω των 50 μονάδων βάσης (0,5 τοις εκατό) χρειάζεται μια πολύ καλή εξήγηση. Οποιοδήποτε σφάλμα παρακολούθησης άνω των 75 μονάδων βάσης αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Το screener της Morningstar – το οποίο ισχύει επίσης για τα unit trusts – έχει μια χρήσιμη λειτουργία που σας δίνει περισσότερες επιλογές σχετικά με την ακριβή περιοχή επένδυσης στην οποία θέλετε να εστιάσετε – ας πούμε μετοχές με επίκεντρο το μέρισμα των ΗΠΑ.

Στη χώρα των επενδυτικών καταπιστευμάτων – ενεργά διαχειριζόμενα εισηγμένα κεφάλαια – θα συνιστούσα τον σαρωτή που προσφέρει η ένωση κλάδου, AIC. Μεταβείτε στην αρχική του σελίδα, κάντε κλικ στα εργαλεία έρευνας και, στη συνέχεια, βρείτε την επιλογή οθόνης. Χρησιμοποιεί δεδομένα Morningstar και σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση ανά τομέα, χρεώσεις, έσοδα, κεφαλαιοποίηση αγοράς, εξοπλισμό και το πιο σημαντικό, έκπτωση για μένα.

Μια χρήσιμη αρχή για την επιλογή του σωστού καταπιστεύματος είναι να προσδιορίσετε πρώτα τον τομέα στον οποίο θέλετε να επενδύσετε – ας πούμε οι αναδυόμενες αγορές – μετά να εξετάσετε ποια κεφάλαια είναι διαθέσιμα και να εξετάσετε την καθαρή αξία ενεργητικού τους για ένα, πέντε και 10 χρόνια. Εάν είναι σταθερά στην κορυφή του πακέτου, δείτε αν διαπραγματεύεται με μεγάλο ασφάλιστρο ή έκπτωση. Εάν βλέπετε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο να ξεπερνά σταθερά τους ομοτίμους του και το σημείο αναφοράς του (όπως ο δείκτης MSCI EM) και διαπραγματεύεται με έκπτωση —κατά προτίμηση μεγάλη— αυτό αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά.

Ένας τελικός ιστότοπος που αξίζει να αναζητήσετε επενδυτικά καταπιστεύματα είναι η Doceo.tv (μια εταιρεία στην οποία επενδύω). Διαθέτει εξαιρετικά άρθρα που καλύπτουν τι συμβαίνει στον καταχωρημένο χώρο κεφαλαίων, μαζί με ενημερώσεις βίντεο από δεκάδες διαχειριστές.

Ο ανεξάρτητος ιστότοπος QuotedData.com διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό φίλτρο και πολύ εξαιρετικό περιεχόμενο – το πρόγραμμα ελέγχου βρίσκεται στην ενότητα δεδομένων του, όπου μπορείτε να επιλέξετε το υποσύνολο των κεφαλαίων που θέλετε να ερευνήσετε. Μεγάλο μέρος του γραπτού περιεχομένου είναι χρήσιμο, αλλά πληρώνεται ή χρηματοδοτείται, αλλά εξακολουθεί να είναι χρήσιμο για λεπτομέρειες περιβάλλοντος και φόντου. Και πάλι, μου αρέσουν οι εκθέσεις έρευνας μετοχών και εταιρειών που δημοσιεύονται από μια ανταγωνιστική εταιρεία που ονομάζεται EdisonGroup.com, η οποία λειτουργεί σε μοντέλο με χορηγία ή επί πληρωμή. Οι εκθέσεις τους είναι περιεκτικές και χρήσιμες και υπερβαίνουν τους πόρους.

Τι γίνεται με την εξαγωγή πληροφοριών για μεμονωμένες εταιρείες και μετοχές; Δύο ιστότοποι ξεχωρίζουν – το Sharepad και το Stockopedia. Και οι δύο παρέχουν πληθώρα πληροφοριών, από το λεπτομερές φιλτράρισμα έως τη διαχείριση χαρτοφυλακίου. Μου αρέσουν και τα δύο (γράφω κάποιο περιεχόμενο για το Sharepad) και τα έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Η Stockopedia χρεώνει 7 £ το μήνα για δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιπλέον 18 £ για δεδομένα ΗΠΑ, το Sharepad κοστίζει 32 £ το μήνα για δεδομένα καθυστέρησης ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου και 74 £ το μήνα για δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Το κύριο σημείο πώλησης και για τις δύο υπηρεσίες είναι η ικανότητά σας να λαμβάνετε μεγάλο όγκο θεμελιωδών δεδομένων (μερισματική απόδοση ή αναλογία τιμής-κέρδους), να τα αναλύετε σε μια οθόνη και να καταλήγετε σε μια σύντομη λίστα μετοχών για έρευνα.

Υπάρχει επίσης μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους που αξίζει να εξερευνήσετε. Το AuroraDIYinvesting είναι μια πλατφόρμα δεδομένων με βάση την Ευρώπη που σας επιτρέπει να ελέγχετε μετοχές και κεφάλαια από όλο τον κόσμο και να παρακολουθείτε (και να μετράτε τον κίνδυνο) του χαρτοφυλακίου σας. Κοστίζει 70 $ ετησίως, πολύ φθηνότερο από τους πιο γνωστούς συνομηλίκους του.

Αυτό με φέρνει στο πρόβλημα του πού μπορώ να βρω καλές επενδυτικές ιδέες. Εκεί έρχονται αρθρογράφοι σαν εμένα, αλλά αν αναζητάτε μια ευρεία αγορά ιδεών, τότε τίποτα δεν ξεπερνά το SeekingAlpha, έναν ιστότοπο των ΗΠΑ που εμπορεύεται αναλυτές και μετοχές. Η πλατφόρμα διαδικτυακών ενημερωτικών δελτίων Substack έχει κάνει επίσης ένα μεγάλο βήμα στην επένδυση και διαθέτει εξαιρετικά ενημερωτικά δελτία και ιστολόγια για όλα τα γούστα, συμπεριλαμβανομένων των δικών μου (davidstevenson.substack.com) περιπετειωδών (και δωρεάν).

Οι τιμές σε αυτά τα ενημερωτικά δελτία είναι αρκετά ανταγωνιστικές (τα περισσότερα είναι μεταξύ 5-10 £ το μήνα) και η επιλογή είναι τεράστια. Για θέματα μακροοικονομικής αγοράς υψηλού επιπέδου και ανάλυση μετοχών, θα συνιστούσα τον Stephen Clapham και τον ιστότοπό του BehindTheBalanceSheet, ενώ το Doomberg είναι ένα καλό διάβασμα αν ασχολείστε με τον ενεργειακό τομέα.

Αν σας ενδιαφέρει ο πιο εστιασμένος κόσμος της επένδυσης μερισμάτων, υπάρχει το Hindesight Letters, ενώ ο στρατηγός της Liberum Joachim Klement παρέχει καθημερινή ενημέρωση για την πιο πρόσφατη οικονομική και επενδυτική έρευνα (δωρεάν) στο klementoninvesting.substack.com/. . Για ευρύτερη κάλυψη μακροοικονομικών, γεωπολιτικών και αγορών, ένας από τους καλύτερους είναι ο αρθρογράφος του Bloomberg, Noah Smith και το noahpinion.substack.com.

Έχω πολλούς πρόσφατους προτεινόμενους ιστότοπους. Το Theideafarm.com είναι ένας ιστότοπος των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε από τον καταξιωμένο σύμβουλο των ΗΠΑ Meb Faber και περιλαμβάνει την τελευταία έρευνα από τη Wall Street και όχι μόνο. Είναι δωρεάν, παγκόσμιας κλάσης και έχει ένα απόλυτο στολίδι κάθε εβδομάδα. Είναι σχεδόν εξίσου καλό με τον δημοφιλή ιστότοπο Ed Yarden Research, ο οποίος διαθέτει έναν θησαυρό με δεδομένα χρηματιστηριακής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των συνόλων δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων του χρηματιστηρίου που παρακολουθούνται στενά. Είναι επίσης δωρεάν. Καλή ανάγνωση!

Ο David Stevenson είναι ενεργός επενδυτής ιδιωτικών μετοχών. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: [email protected]. Κελάδημα: @advinvestor

Leave a Comment