Πώς να επενδύσετε σε μια Bear Market – Σύμβουλος Forbes

Σημείωση συντάκτη: Στο Forbes Advisor, κερδίζουμε προμήθεια από συνδέσμους συνεργατών. Οι επιτροπές δεν επηρεάζουν τις απόψεις ή τις αξιολογήσεις των συντακτών μας.

Η τελευταία παρατεταμένη bear market στις ΗΠΑ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2007-2009. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί νέοι επενδυτές σήμερα μπορεί να μην έχουν βιώσει ποτέ μια πραγματική bear market.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανοδικές αγορές διήρκεσαν ιστορικά πολύ περισσότερο. Αλλά καμία αγορά – αρκούδα ή ταύρος – δεν διαρκεί για πάντα. Το ερώτημα είναι: Αφού πιάσεις την αρκούδα, πώς μπορείς να επιβιώσεις μέχρι να επιστρέψει ο ταύρος;

Τι είναι η bear market;

Μια bear market εμφανίζεται όταν οι δείκτες της αγοράς όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite πέφτουν 20% ή περισσότερο. Μέχρι να φτάσετε σε αυτό το σημείο, μια bear market μπορεί να έχει ήδη κάνει σημαντική ζημιά στο χαρτοφυλάκιό σας.

“Όταν έχετε μια bear market, η αρκούδα θα αναλάβει τελικά λίγο πριν την κλήση της bear market”, λέει ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν σε πτωτική αγορά για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, αν και υπήρξε ένα αξιοσημείωτο ράλι της bear market το καλοκαίρι.

«Αυτή τη φορά, ανακηρύχθηκε bear market όταν μόνο τα μεγάλα τεχνολογικά ονόματα, που έχουν 21% βάρος στον S&P 500, ήταν πτωτικά», είπε ο Krosby.

Πόσο διαρκεί μια bear market;

Οι Bear Markets διαρκούν συνήθως περίπου 15 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Έρευνας Schwab, η μεγαλύτερη περίοδος που έχει καταγραφεί διήρκεσε 2,5 χρόνια και η μικρότερη ήταν μόλις 33 ημέρες στις αρχές του 2020 στην αρχή της πανδημίας Covid-19.

Οι Bear Markets τείνουν να είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες όταν πρόκειται για τον εντοπισμό των αιτιών. Τα ιστορικά παραδείγματα περιλαμβάνουν οικονομικές κρίσεις όπως η κρίση των subprime του 2008 και η φούσκα Dot Com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η bear market του 2022 οδηγήθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ανάγκασε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών. Δυστυχώς, αυτό οδήγησε επίσης τις μετοχές στο κόκκινο και πολλοί σχολιαστές ανησυχούν ότι μια ύφεση είναι προ των πυλών.

Δεδομένου ότι οι bear markets δεν είναι βραχυπρόθεσμα γεγονότα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτό ότι οι βραχυπρόθεσμες αποχωρήσεις στο χρηματιστήριο μπορούν πάντα να μετατραπούν σε bear market και να προετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιό σας για την καταιγίδα.

«Όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι αξιολογήσουν τις επενδύσεις τους και εφαρμόσουν νέες στρατηγικές, τόσο το καλύτερο». λέει ο Tim Pagliara, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της CapWealth. «Η επόμενη δεκαετία δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη δεκαετία».

Οι Bear Markets επηρεάζουν περισσότερο από τις μετοχές

Αν και τα ομόλογα είναι λιγότερο ευμετάβλητα από τις μετοχές, μπορούν επίσης να βιώσουν μακροπρόθεσμα σκαμπανεβάσματα. Αν και είναι σπάνιο να συμβαίνουν ταυτόχρονα οι αγορές μετοχών και ομολόγων, είναι απολύτως δυνατό.

Αν και αυτό είναι μια ανωμαλία, είναι το σενάριο που συνέβη το 2022. Εκείνη την εποχή, το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν προκλητικό ακόμη και για διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο, οι αγορές σταθερού εισοδήματος έκτοτε σταθεροποιήθηκαν και έγιναν ασφαλές καταφύγιο για κουρασμένους επενδυτές.

Πώς να επενδύσετε σε μια bear market

Η επένδυση σε μια bear market δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Η παραμονή διαφοροποιημένη, η διατήρηση μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής, η εξέταση των ανοχών κινδύνου και η αποφυγή κακών επενδυτικών συμπεριφορών είναι τα κλειδιά της επιτυχίας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να επενδύσετε σε μια bear market.

1. Εξισορροπήστε ξανά το χαρτοφυλάκιό σας

Ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα και μετρητά. Η αναλογία κάθε περιουσιακού στοιχείου θα πρέπει να διατηρείται σύμφωνα με το χρονικό σας ορίζοντα, την ανοχή κινδύνου και τους επενδυτικούς σας στόχους.

Η επανεξισορρόπηση χαρτοφυλακίου συνήθως σημαίνει περιοδική πώληση περιουσιακών στοιχείων με υπερβολικό βάρος και αγορά περιουσιακών στοιχείων με χαμηλό βάρος έως ότου το χαρτοφυλάκιό σας επιστρέψει στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων-στόχων του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας bear market, «…η επανεξισορρόπηση μπορεί πλέον να περιλαμβάνει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που δεν κατείχατε πριν, όπως βραχυπρόθεσμα ομόλογα ή ακόμα και μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος», λέει ο Pagliara.

Φυσικά, μπορεί να καταλήξετε να πουλάτε νικητές και να αγοράζετε ηττημένους, κάτι που μπορεί να φαίνεται αντίθετο. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η σύνθεση του χαρτοφυλακίου σας ταιριάζει με την επιθυμητή ανοχή κινδύνου και τους επενδυτικούς σας στόχους.

2. Χρησιμοποιήστε τη συγκομιδή φορολογικών ζημιών

Μπορείτε να μειώσετε το φορολογικό σας λογαριασμό όταν επενδύετε μέσω της συλλογής φορολογικών ζημιών. Αυτή είναι η πρακτική της στρατηγικής πώλησης των επενδύσεων σε έναν φορολογητέο λογαριασμό μεσιτείας με ζημία και της αφαίρεσης των ζημιών κεφαλαίου έναντι των κεφαλαιουχικών κερδών ή των φόρων εισοδήματος.

Μπορείτε να μειώσετε τα φορολογητέα κέρδη κεφαλαίου και να αντισταθμίσετε έως και 3.000 $ του εισοδήματός σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κεφαλαιοποιήσετε τις απώλειές σας κατά τη διάρκεια μιας bear market.

Αλλά ένα σημαντικό πράγμα σχετικά με τη συγκομιδή φορολογικών ζημιών είναι ο κανόνας πλύσης-πώλησης. Όταν πουλάτε ένα μετοχικό κεφάλαιο με ζημία, δεν μπορείτε να το αγοράσετε ξανά ή άλλο “ουσιαστικά πανομοιότυπο” τίτλο για τις επόμενες 30 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε ένα πιθανό ριμπάουντ.

3. Περιουσιακά στοιχεία ιδίου κινδύνου

Η bear market είναι μια καλή στιγμή για να αξιολογήσετε εάν η κατανομή περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου σας ταιριάζει πραγματικά με την ανοχή κινδύνου σας. Φυσικά, λέει ο Pagliara, όλα ενέχουν ρίσκο. Είναι απλώς θέμα ποια περιουσιακά στοιχεία φέρουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή.

Εάν η αστάθεια στο χαρτοφυλάκιό σας σας κρατά σε εγρήγορση τη νύχτα, σκεφτείτε μια μεγαλύτερη κατανομή στα ακόλουθα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που απέχουν από τον κίνδυνο:

Βραχυπρόθεσμα ομόλογα

Τα γραμμάτια του Δημοσίου, γνωστά και ως T-γραμμάτια, είναι ομόλογα που εκδίδονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με διάρκεια που κυμαίνονται από λίγες ημέρες έως 52 εβδομάδες. Θεωρούνται παγκοσμίως ως περιουσιακά στοιχεία «χωρίς κινδύνους» για δύο λόγους:

  • Χωρίς πιστωτικό κίνδυνο: Σε αντίθεση με τα εταιρικά ομόλογα, τα Υπουργεία Οικονομικών υποστηρίζονται από την πλήρη πίστη και πίστωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
  • Πολύ χαμηλός κίνδυνος: Όλα τα ομόλογα έχουν διάρκεια, η οποία είναι ένα μέτρο της ευαισθησίας τους στις αλλαγές των επιτοκίων.

Πιστοποιητικά καταθέσεων

Το πιστοποιητικό κατάθεσης (CD) είναι ένα αποταμιευτικό προϊόν που προσφέρεται από τις τράπεζες και υπόσχεται την ασφάλεια τόσο των πληρωμών κεφαλαίου όσο και των περιοδικών τόκων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ένας επενδυτής που αγοράζει ένα CD δεσμεύεται να κλειδώσει την αρχική του επένδυση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως έξι μήνες, ένα έτος, δύο χρόνια ή ακόμα και πέντε χρόνια. Σε αντάλλαγμα, το CD καταβάλλει τόκους μηνιαία ή εξαμηνιαία. Κατά τη λήξη, εξαργυρώνετε το CD για την αρχική σας επένδυση.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα, τα CD δεν έχουν κίνδυνο επιτοκίου. Εάν οι τιμές αυξηθούν, το CD σας δεν θα χάσει την αξία του ούτε θα δημιουργήσει πρόσθετο εισόδημα, αλλά τα νέα CD ενδέχεται να χρεώνουν πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Το μειονέκτημα είναι ότι τα CD δεν σας επιτρέπουν να κάνετε ανάληψη των χρημάτων σας πριν από τη λήξη. Εάν το κάνουν, ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις πρόωρης απόσυρσης. Τα CD είναι επίσης ασφαλισμένα από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) μέχρι 250.000 $ ανά λογαριασμό.

Σταθερές προσόδους

Η αγορά μιας προσόδου μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για επενδυτές χαμηλού κινδύνου. Ο πιο συντηρητικός τύπος προσόδου για αγορά είναι μια σταθερή πρόσοδος. Σε αντίθεση με τις μεταβλητές προσόδους, οι σταθερές προσόδους δεν συνδέονται με την απόδοση του χρηματιστηρίου.

Στη φάση της συσσώρευσης, ο επενδυτής πραγματοποιεί πληρωμές εισφορών. Στη συνέχεια, η πρόσοδος ξεκινά στη φάση διανομής, όπου ο επενδυτής λαμβάνει ένα σταθερό ποσοστό απόδοσης για έναν ορισμένο αριθμό ετών.

4. Κάντε μια βουτιά και παραμείνετε στην πορεία

Εάν έχετε ήδη ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, μια καλή πρακτική είναι ο μέσος όρος της αξίας σε δολάρια. Ο μέσος όρος της αξίας του δολαρίου είναι όταν οι επενδυτές τοποθετούν το ίδιο ποσό χρημάτων στα χαρτοφυλάκιά τους για μια χρονική περίοδο.

“Έχετε ευελιξία με τον μέσο όρο του κόστους σε δολάρια, και αυτό είναι πολύ πιο λογικό σε ένα περιβάλλον σαν αυτό”, λέει ο Pagliara.

Ο μέσος όρος της αξίας του δολαρίου δεν είναι συγχρονισμός της αγοράς. Η πραγματικότητα είναι ότι οι bear markets μπορεί να είναι απρόβλεπτες και είναι επιρρεπείς σε πολυάριθμα ψευδή ράλι γνωστά ως «παγίδες αρκούδων».

«Υπάρχουν πάντα θύλακες ελπίδας που προσελκύουν επενδυτές που πιστεύουν ότι η bear market έχει τελειώσει», λέει ο Crosby. Επομένως, είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε την ταχύτητα και το ποσό των επενδυτικών σας συνεισφορών.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές γνωρίζουν ότι αναμένονται bear markets. Αποτελούν απαραίτητο μέρος του οικονομικού κύκλου. Είναι απλώς λιγότερο συχνοί και βραχύβιοι από τους ομολόγους τους στην ανοδική αγορά.

«Με την τρέχουσα bear market, η Fed έχει μια δουλειά να κάνει και αυτή είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Crosby. «Δεν είναι όπως το 2008-09 ή ακόμα και το σκάσιμο της φούσκας της τεχνολογίας».

Ενώ οι bear markets αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της επένδυσης, δεν χρειάζεται να είναι επώδυνες. Διαθέτοντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και ασκώντας καλές επενδυτικές συνήθειες, οι επενδυτές μπορούν να επιβιώσουν και ακόμη και να ευδοκιμήσουν μέσα τους.

Η καλύτερη πρακτική είναι να διατηρήσετε μια μακροπρόθεσμη προοπτική και να παραμείνετε στην πορεία.

Leave a Comment