Πώς να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα ως οικονομικός προγραμματιστής

Ακόμα κι αν δεν συνεργάζεστε απευθείας με έναν οικονομικό σύμβουλο, ίσως αξίζει να δώσετε προσοχή σε αυτά που έχουν να πουν για τις αγορές και τις επενδύσεις.

Πάρτε την πιο πρόσφατη ανακοίνωση κρυπτονομισμάτων από το Συμβούλιο CFP, τον επαγγελματικό οργανισμό για πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς σχεδιαστές. Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, οι σχεδιαστές που συμβουλεύουν για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν απαιτείται ή απαγορεύεται να παρέχουν συμβουλές για κρυπτονομίσματα, αλλά «θα πρέπει να το κάνουν με προσοχή».

Είναι μια συμβουλή που θα ήταν φρόνιμο να ακολουθήσουν όλοι οι μικροεπενδυτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι CFP λειτουργούν σύμφωνα με έναν αυστηρό κώδικα προτύπων που περιλαμβάνει υποχρέωση καταπιστευτικής υποχρέωσης και ικανότητας. Βασικά, εάν είστε ο πελάτης, η CFP θα πρέπει να γνωρίζει τη δουλειά της για να σας συμβουλεύσει για το πώς να επενδύσετε και να ενεργήσετε για τα καλύτερα οικονομικά σας συμφέροντα.

Εάν μια ομάδα επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα βαδίζει προσεκτικά γύρω από τα κρυπτονομίσματα, μπορεί να έχει νόημα να ακολουθήσετε το παράδειγμά σας. Ακολουθούν οι κίνδυνοι κρυπτονομισμάτων για τους οποίους ανησυχούν περισσότερο οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα και πώς προσεγγίζουν τα κρυπτονομίσματα για λογαριασμό των πελατών τους.

Μοναδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση

Κατά κάποιο τρόπο, το Συμβούλιο της CFP έχει καταστήσει σαφές ότι οι σύμβουλοί του πρέπει να διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα όπως οποιοσδήποτε άλλος. Ένας καλός σύμβουλος, και κατ’ επέκταση ένας καλός επενδυτής, αξιολογεί παράγοντες όπως ο κίνδυνος, οι δυνατότητες απόδοσης, το κόστος και η εμπειρία πριν προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση.

Ωστόσο, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα και τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία ενέχουν μοναδικούς κινδύνους. Εδώ είναι έξι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Είναι κερδοσκοπικοί: Τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην τιμή με βάση την κερδοσκοπία των επενδυτών. Αυτό τα καθιστά πιο ευμετάβλητα από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία τείνουν να κινούνται με βάση αλλαγές στα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η αύξηση των κερδών.
  2. Είναι δύσκολο να τα αναλύσουμε: Η ανάλυση μετοχών και ομολόγων υποστηρίζεται από δεδομένα δεκαετιών. Η ίδια καινοτομία που κάνει τα κρυπτονομίσματα συναρπαστικά κάνει επίσης δύσκολη την αποτίμηση. Ακόμη και οι έξυπνοι επενδυτές δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τα «γεγονότα από τη διαφημιστική εκστρατεία», ανέφερε η ανακοίνωση.
  3. Μπορεί να παρουσιάζουν κινδύνους αποθήκευσης: Οι ιστότοποι όπου αποθηκεύετε το κρυπτονόμισμα σας ενδέχεται να κινδυνεύουν να χάσουν τις επενδύσεις σας ή να τις κλέψουν.
  4. Είναι δύσκολο να τα εκτιμήσεις: Χωρίς τυπικές λογιστικές πρακτικές ή απαρχαιωμένες μεθόδους αποτίμησης που μπορεί να βρείτε κατά την ανάλυση των μετοχών, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μπορεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθούν από τους επενδυτές, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να πληρώσετε υπερβολικά.
  5. Μπορούν να εγγραφούν: Μπορείτε να αγοράσετε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με κρυπτογράφηση ή κρυπτογράφηση μέσω αντιπροσώπων που δεν συμμορφώνονται με τους κυβερνητικούς κανονισμούς.
  6. Μπορεί να αντιμετωπίσουν περαιτέρω ρυθμίσεις: Η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται και φορολογούνται οι επενδύσεις σε κρυπτογράφηση, κάτι που θα μπορούσε να έχει απροσδόκητες επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιό σας.

Πώς θα προσεγγίσει η CFP την επένδυση κρυπτογράφησης

Το Συμβούλιο της CFP δεν θέλει οι σχεδιαστές να συμβουλεύουν τους πελάτες για κρυπτονομίσματα, εκτός εάν έχουν συγκεκριμένες γνώσεις για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτή η προοπτική ίσως αξίζει να εξετάσετε μόνοι σας: Πιστεύετε ότι μπορείτε να χειριστείτε την αγορά κρυπτονομισμάτων καλύτερα από τον μέσο χρηματοοικονομικό σας προγραμματιστή;

Πριν επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα, αναρωτηθείτε πόσο καλά καταλαβαίνετε την αγορά, καθώς και τις λεπτομέρειες του νομίσματος που σας ενδιαφέρει να αγοράσετε.

Όταν πρόκειται για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μια επένδυση σε κρυπτονομίσματα θα ταιριάζει στη συνολική οικονομική σας κατάσταση, είναι πιθανώς συνετό να λάβετε υπόψη και τη γνώμη ενός σχεδιαστή.

Λάβετε υπόψη τη μοναδική οικονομική σας κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών στόχων, της ανοχής κινδύνου και της φορολογικής κατάστασης. Ο λόγος σας για την αγορά κρυπτονομίσματος θα ξεπεράσει ιδανικά το “επειδή θα απογειωθεί”.

Θέλετε να κερδίσετε περισσότερα και να εργαστείτε λιγότερο; Εγγραφείτε στη δωρεάν εικονική εκδήλωση CNBC Make It: Your Money 13 Δεκεμβρίου στις 12 μ.μ. ET για να μάθετε πώς μπορείτε να αυξήσετε την κερδοφορία σας από τους κύριους των χρημάτων.

Μην χάσετε: Mark Cuban: Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, «θα πρέπει να φοβάται να πάει φυλακή»

Leave a Comment