Πώς θα επένδυα 1.000 £ σήμερα αν ξεκινούσα ένα χαρτοφυλάκιο από την αρχή

Πηγή εικόνας: Getty Images

Η επένδυση 1.000 λιρών για πρώτη φορά μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία που μπορείτε να αγοράσετε.

Προσωπικά, αν επένδυα το πρώτο μου 1.000 £ σήμερα, θα έβαζα τα χρήματά μου στο χρηματιστήριο, τη μεγαλύτερη μηχανή δημιουργίας πλούτου όλων των εποχών. Και πώς θα το έκανα;

Θα ξεκινούσα με έναν ISA Μετοχών και Μετοχών

Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ανοίξω ένα Stocks and Shares ISA με έναν αξιόπιστο πάροχο Hargreaves Lansdowne, AJ Bellή Interactive Investor.

Η ομορφιά αυτών των λογαριασμών είναι ότι προσφέρουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων μετοχών, κεφαλαίων, επενδυτικών καταπιστευμάτων και αμοιβαίων κεφαλαίων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια (ETF).

Επιπλέον, όλα τα κέρδη κεφαλαίου και τα έσοδα από επενδύσεις σε αυτούς τους λογαριασμούς προστατεύονται από τις φορολογικές αρχές. Αυτό είναι ένα μεγάλο συν.

Τα κεφάλαια κάνουν την επένδυση εύκολη

Με μόνο 1.000 £ για επένδυση, δεν θα προσπαθούσα να αγοράσω μεμονωμένες μετοχές αμέσως (υπάρχει πολύς χρόνος για αυτό αργότερα). Θα ήθελα να επενδύσω τα χρήματά μου σε κεφάλαια. Αυτή η προσέγγιση θα μου δώσει διαφοροποιημένη πρόσβαση στο χρηματιστήριο με σχετικά χαμηλό κόστος (μειώνοντας τον κίνδυνο).

Σίγουρα πιστεύω ότι είναι ένα ταμείο Vanguard FTSE Global All Cap Index. Είναι ένα παθητικό αμοιβαίο κεφάλαιο χαμηλού κόστους που παρακολουθεί έναν δείκτη μετοχών εταιρειών μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, ο δείκτης περιλαμβάνει περισσότερες από 7.000 μετοχές.

Κατάφερα να γνωρίσω μερικές μεγάλες εταιρείες με αυτό το προϊόν. Από τις 30 Νοεμβρίου, ο δείκτης FTSE Global All Cap Index περιλαμβάνει τις κορυφαίες συμμετοχές μήλο, Microsoft, Αμαζόνα, Αλφάβητοκαι Tesla.

Και θα μπορούσα να έχω αυτή την έκθεση με πολύ χαμηλό κόστος. Οι καθαρές τρέχουσες χρεώσεις για αυτό το αμοιβαίο κεφάλαιο στο Hargreaves Lansdown είναι μόλις 0,23% ετησίως (πρέπει επίσης να πληρώνω τέλη πλατφόρμας).

Ένα άλλο ταμείο που σκέφτομαι για το πρώτο £1k Fundsmith Equity. Αυτό σημαίνει ότι ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου με ενεργό διαχείριση (σε αυτήν την περίπτωση, ο Terry Smith) επιλέγει μεμονωμένες μετοχές για το αμοιβαίο κεφάλαιο.

Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το ταμείο είναι ότι εστιάζει σε υψηλής ποιότητας, οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις. Επί του παρόντος, υπάρχουν ονόματα στις 10 κορυφαίες συμμετοχές Microsoft, LVMHκαι Εστέ Λοντέρ.

Μου αρέσει επίσης η μακροχρόνια εμπειρία εδώ. Από την έναρξή του το 2010, έχει ξεπεράσει τη συνολική χρηματιστηριακή αγορά με μεγάλο περιθώριο (οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι φυσικά ενδεικτικές μελλοντικών επιδόσεων).

Από την άλλη πλευρά, οι χρεώσεις μέσω του Hargreaves Lansdown είναι ελαφρώς υψηλότερες στο 0,94% ετησίως.

Διαχείριση κινδύνου

Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν η χρηματιστηριακή αγορά είναι ασταθής, και τα δύο αυτά αμοιβαία κεφάλαια ενδέχεται να χάσουν κάποια αξία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έπρεπε να ήμουν έτοιμος για αυτό.

Ένα πράγμα που μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου εδώ είναι να επενδύσω τα 1.000 £ μου σε μερικές μετοχές για να «βγάλω τον μέσο όρο» της αγοράς. Για παράδειγμα, θα μπορούσα να επενδύω 250 £ κάθε μήνα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αυτή η προσέγγιση μειώνει τον επενδυτικό κίνδυνο λίγο πριν από μια σημαντική πτώση της αγοράς.

Μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση

Τέλος, θα έδινα μια μακροπρόθεσμη άποψη. Μιλάω για πέντε χρόνια και πάνω.

Η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτη βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν πλούτο παρέχοντας σταθερά ισχυρές αποδόσεις περίπου 7-10% ετησίως.

Λάβετε υπόψη ότι το φορολογικό καθεστώς εξαρτάται από την ατομική κατάσταση κάθε πελάτη και ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον. Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προορίζεται και δεν είναι καμία μορφή φορολογικής συμβουλής. Οι αναγνώστες είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της δικής τους δέουσας επιμέλειας και την αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών πριν λάβουν οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις.

Η ανάρτηση Πώς θα επένδυα 1.000 £ σήμερα αν ξεκινούσα ένα χαρτοφυλάκιο από το μηδέν εμφανίστηκε πρώτα στο The Motley Fool UK.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ed Sheldon κατείχε θέσεις στα Alphabet, Amazon.com, Apple, Hargreaves Lansdown Plc, Microsoft και Fundsmith Equity. Η Motley Fool UK πρότεινε τα Alphabet, Amazon.com, Apple, Hargreaves Lansdown Plc, Microsoft και Tesla. Ο John McKee, Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της Amazon Whole Foods Market, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Motley Fool. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Alphabet, Suzanne Frey, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Motley Fool. Οι απόψεις που εκφράζονται για τις εταιρείες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι αυτές του συγγραφέα και ως εκ τούτου ενδέχεται να διαφέρουν από τις επίσημες συστάσεις που κάνουμε για τις συνδρομητικές μας υπηρεσίες όπως το Share Advisor, το Secret Winners και το Pro. Εδώ στο The Motley Fool, πιστεύουμε ότι η εξέταση διαφορετικών απόψεων μας κάνει καλύτερους επενδυτές.

Motley Fool UK 2022

Leave a Comment