Πώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα μεταμορφώνει τις αγροτικές κοινότητες

Όταν ο Richard Blossom εργαζόταν ως στέλεχος στην Del Monte Foods στη Σιγκαπούρη, κάποιος του έδειξε μια εικόνα ενός αγροτικού χωριού στην Ταϊλάνδη. «Είδα ότι όλοι οι αγρότες ήταν ηλικιωμένοι», θυμάται.

Αφού ερεύνησε γιατί δεν υπήρχαν νέοι αγρότες, ανακάλυψε ότι παρά το εύφορο έδαφος της περιοχής, δεν έβλεπαν πολλές ευκαιρίες εκεί. «Οι αγρότες δεν έβγαλαν αρκετά χρήματα για να δουν τα παιδιά τους να έχουν μέλλον».

Αλλά όταν οι νέοι μετακόμισαν στην πόλη για να βρουν δουλειά, ανακάλυψε, ότι συχνά αντιμετώπιζαν μια χειρότερη μοίρα. «Γίνονται άθλιοι φτωχοί στην πόλη», λέει. «Συχνά, τα κορίτσια ασχολούνται με την πορνεία. Τα παιδιά εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις. Δεν έχουν συγγενείς εκεί. Δεν έχουν πού να μείνουν, δεν έχουν ικανότητες».

Προώθηση της επιχειρηματικότητας

Έτσι, ξεκίνησε να βρει έναν τρόπο να εφαρμόσει τη γεωργία νέων στην Ταϊλάνδη. Το πρώτο βήμα ήταν ένα έργο που ονομαζόταν Καταπέλτης. Ο Blossom – μέλος του Young Presidents Organization (YPO), μιας παγκόσμιας κοινότητας CEOs – συνεργάστηκε με το μέλος του YPO Markus Dietrich, σύμβουλο από τη Γερμανία, για να δημιουργήσει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για να διδάξει αυτά τα θέματα σε 12 παιδιά μελών του YPO. κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Τα παιδιά πέρασαν το καλοκαίρι στο συγκρότημα «Bamboo School», σχεδιασμένο από τον πρώην πολιτικό και ακτιβιστή Mechai Viravaidya, ο οποίος εμφανίζεται στο εξώφυλλο. χρόνος Περιοδικό για την εκστρατεία για το AIDS στην Ταϊλάνδη. Οι νέοι χωρίζονται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. «Η αποστολή τους ήταν να βγάλουν το χωριό από τη φτώχεια», εξηγεί ο Blossom.

«Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι κάνουν οι κανονικοί αγρότες, όπως να δίνεις αντιβιοτικά στα κοτόπουλα».

Υπήρχε ένα στο τέλος του καλοκαιριού Δεξαμενή καρχαρίαΌπως ένας διαγωνισμός όπου ομάδες παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ομάδα YPOers. «Έχουν καταλήξει σε πολλά ενδιαφέροντα έργα. Έκαναν εξαιρετική δουλειά», θυμάται.

Οι χωριανοί ενθουσιάστηκαν. Αλλά λίγες εβδομάδες αφότου οι μαθητές πήγαν σπίτι, ο Blossom συνειδητοποίησε ότι οι χωρικοί δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τα έργα μόνοι τους.

Η Blossom αποφάσισε να πάρει το καλύτερο έργο -που πουλούσε αρχικά κοτόπουλο και κρέας- και να το μετατρέψει σε επιχείρηση. Αμέσως μετά, ήπιε μια μπύρα με τον Arvind Narula, πρόεδρο της Urmatt, η οποία διαχειρίζεται ένα συμβατικό δίκτυο βιολογικής καλλιέργειας αγροτών ρυζιού στη βόρεια Ταϊλάνδη. Αποφάσισαν να μαζευτούν.

«Η Arvind ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικού ρυζιού στην Ταϊλάνδη», είπε ο Blossom. «Η εμπειρία μου αφορά το branding, το καταναλωτικό μάρκετινγκ και την ανάπτυξη προϊόντων».

Κοτόπουλο ή αυγά

Ωστόσο, επέλεξαν να εγκαταλείψουν το κοτόπουλο και το κρέας – «δεν μου άρεσε η ιδέα να ασχολούμαστε με το σφάξιμο των κοτόπουλων», εξηγεί ο Blossom – και αποφάσισαν να επικεντρωθούν στα αυγά. «Υπάρχει τεράστια αγορά αυγών στην Ταϊλάνδη», είπε.

Κατόπιν πρότασης του Narula, προσέγγισαν κοινωνικά απομονωμένους χωρικούς των οποίων οι φυλές ζουν στους λόφους μεταξύ Ταϊλάνδης και Μιανμάρ για να δουν αν θα ήταν πρόθυμοι να εκτρέφουν βιολογικά αυγά ελεύθερης βοσκής. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι παραγωγοί ρυζιού με ετήσιο εισόδημα 250 USD.

Αυτό οδήγησε στην ίδρυση της Hilltribe Organics στο Τσιάνγκ Ράι το 2013. Η εταιρεία έδωσε σε κάθε οικογένεια 700 κοτόπουλα και δωρεάν τροφή για να ξεκινήσει. Όπως ανακαλύπτουν σύντομα ο Blossom και η Narula, η επιχείρηση με τα αυγά είναι περίπλοκη. Και η εκτέλεση μιας οργανικής λειτουργίας ανέβασε τον πήχη.

«Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνουν οι κανονικοί αγρότες, όπως να δίνετε αντιβιοτικά στα κοτόπουλα», λέει ο Blossom. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα.

«Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι τα κοτόπουλα αρρωσταίνουν συχνά την περίοδο των βροχών. Δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αντιβιοτικά για να το καταπολεμήσουμε. Μας πήρε πολύ χρόνο για να αναπτύξουμε φυσικές θεραπείες για να τους βοηθήσουμε να χτίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να μπορούν να αντέξουν τον βροχερό καιρό».

Εκείνα τα πρώτα χρόνια, η Hilltribe Organics είχε πολύ χαμηλές αποδόσεις κατά την περίοδο των βροχών και υψηλές αποδόσεις κατά την ξηρή περίοδο. «Κατέστησε πολύ δύσκολη την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης», λέει ο Blossom.

Αλλά επέμενε και μέχρι το 2015 βρέθηκε στην αγορά με έναν μεγάλο λιανοπωλητή. Μέχρι το 2016, η εταιρεία κάλεσε μια ομάδα φοιτητών σχολών επιχειρήσεων από το HEC Paris για να μετρήσει τον αντίκτυπό της, φροντίζοντας για πέντε ντόπιους φοιτητές να υπηρετήσουν ως μεταφραστές υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή που ειδικεύεται στη μέτρηση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Επανέλαβαν την άσκηση το 2017.

Αξιόπιστο εισόδημα

ΚΕΙΜΕΝΟ

Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υπερδιπλασίασαν το οικογενειακό τους εισόδημα από την εκτροφή αυγών. «Είχαν αξιόπιστη ταμειακή ροή, η οποία τους επέτρεπε να κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν πριν», λέει ο Blossom.

Με τον καιρό, παρατήρησε ότι η Hilltribe Organics αντιμετώπισε 10 από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η δουλειά της έχει επίσης ενδυναμώσει τις γυναίκες, που αποτελούν το ήμισυ των αγροτών.

«Για πρώτη φορά στη ζωή τους, αυτές οι γυναίκες είχαν μια αξιόπιστη πηγή εισοδήματος», επιβεβαιώνει η Blossom. «Τους επέτρεψε επίσης να φροντίζουν τα παιδιά τους ενώ το κάνουν.

«Για πρώτη φορά στη ζωή τους, αυτές οι γυναίκες είχαν μια αξιόπιστη πηγή εισοδήματος».

«Οι περισσότεροι δούλευαν σε χωράφια 5 έως 10 μίλια μακριά [8–16 kilometers] από τα σπίτια τους. Τώρα μπορούσαν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από πριν, να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να φροντίζουν τα παιδιά τους».

Οι γυναίκες προσπάθησαν επίσης να ωφελήσουν την κοινωνία επενδύοντας τα χρήματα που κέρδισαν στην εκπαίδευση, προσθέτοντας το δημοτικό σχολείο. «Χρησιμοποιούν τα επιπλέον χρήματα που κερδίζουν για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», λέει.

Σύμφωνα με την Blossom, η Hilltribe Organics δημιούργησε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα πριν από την πανδημία COVID-19. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ανέρχονται στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία που κοντεύει να ξεπεράσει τα επίπεδα, αποκαλύπτει.

«Ο Covid-19 μας έχει χτυπήσει αρκετά σκληρά», είπε. «Η Ταϊλάνδη είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. «Τα αυγά μας πουλήθηκαν στις περισσότερες από αυτές τις τουριστικές περιοχές».

Η εταιρεία εργάζεται τώρα για να διαφοροποιήσει τη γκάμα των προϊόντων της και να επεκταθεί στη Σιγκαπούρη. «Εάν εγκριθεί, θα είμαστε ο μόνος παραγωγός βιολογικών αυγών ελεύθερης βοσκής σε μια αγορά με μεγάλη αγοραστική δύναμη από τη Νοτιοανατολική Ασία», εξηγεί ο Blossom.

Όλα αυτά, φυσικά, απαιτούν χρόνο και δέσμευση. Ωστόσο, όπως λέει ο Blossom, «Είναι μια εργασία αγάπης».

Leave a Comment