Πώς βλέπουν οι κινεζικές εταιρείες τις ευκαιρίες επένδυσης σε ενέργεια στο Μεξικό

Το Μεξικό έχει μακροχρόνια σχέση με την Κίνα, με διπλωματικούς δεσμούς που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, ο ασιατικός κολοσσός είναι αυτή τη στιγμή ο 9ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Μεξικό. Το 2021, οι επενδύσεις εταιρειών που βρίσκονται στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 76% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 606 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Στον ενεργειακό τομέα, η Κίνα είναι παρούσα ανάντη μέσω της China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) και της China Petroleum Corporation (CNPC). Εταιρείες όπως η State Energy Investment Corporation (SPIC) κατέχουν επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία παραγωγής στη χώρα και στα τέλη του 2020 η SPIC αγόρασε την εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Zuma Energía.

Στον τομέα του LNG, η Guangzhou Gas έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά LNG που εξάγεται από το Μεξικό και πέρυσι υπέγραψε 20ετές συμβόλαιο 2 τόνων/έτος με την LNG Alliance, ιδιοκτήτη του έργου LNG Pacific στην πολιτεία Sonora.

Για να κατανοήσουμε τις συνδέσεις και τι να περιμένουμε από τους Κινέζους επενδυτές που κοιτάζουν το Μεξικό τα επόμενα χρόνια, η BNamericas μίλησε στη Margaret Myers του Κέντρου Διεθνών Μελετών Woodrow Wilson.

Ο Myers είναι διευθυντής του Προγράμματος Ασίας και Λατινικής Αμερικής στο Inter-American Dialogue, έχει δημοσιεύσει εκτενώς για τις σχέσεις της Κίνας με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και κατέχει θέσεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στο Πανεπιστήμιο George Washington και στο Johns Hopkins Graduate School of Education. . Διεθνείς σπουδές.

Ονόματα: Αυτά τα χρόνια ήταν δοκιμαστικά για πολλούς επενδυτές στον ενεργειακό τομέα του Μεξικού με σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας. Πώς έχουν αλλάξει οι απόψεις των Κινέζων επενδυτών στο Μεξικό πρόσφατα;

Myers: Οι απόψεις και οι προοπτικές της Κίνας για το Μεξικό εξελίσσονται συνεχώς και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πολιτικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Ο ενεργειακός τομέας παραμένει ένας τομέας εστίασης, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η Κίνα προσπαθεί να επενδύσει σε βιομηχανίες που θα βελτιώσουν την οικονομία της. Στο βαθμό που το περιβάλλον πολιτικής είναι φιλόξενο και ανεκτικό, θα δούμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Είτε μιλάμε για το Μεξικό, είτε για άλλες χώρες της περιοχής είτε παγκοσμίως, η Κίνα αξιολογεί και επαναξιολογεί συνεχώς την πολιτική και οικονομική δυναμική στα επενδυτικά περιβάλλοντα που προσελκύουν οι κινεζικές εταιρείες.

Για παράδειγμα, υπήρξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πριν από τρία χρόνια μεταξύ του Κινέζου πρέσβη στο Μεξικό και του επικεφαλής ενός ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου που δραστηριοποιείται στην περιοχή καθώς και στο Μεξικό, και μίλησαν για τις προοπτικές επένδυσης στη χώρα. και πρότειναν ότι, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας στο περιβάλλον πολιτικής αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε μιλάμε για ενέργεια είτε όχι, και δεν καταλαβαίνουμε τι είναι ο τέταρτος μετασχηματισμός και πώς θα επηρεάσει τους διεθνείς επενδυτές σε έναν τομέα. Ο καλύτερος τρόπος δράσης ήταν να επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι, αντί να κάνει εθνικά έργα, τα οποία έχει κάνει η Κίνα σε κάποιο βαθμό, υπήρχε μια αίσθηση εκείνη τη στιγμή ότι ήταν πιο λογικό να προσπαθήσουμε να κάνουμε ευρύτερες συμφωνίες σε μικρότερη κλίμακα με μεξικανικά κράτη ή δήμους. Κλίμακα σε ορισμένους κλάδους προτεραιότητας στην Κίνα. Υπάρχει αυτή η συνεχής διαδικασία επαναξιολόγησης.

Καθώς βλέπουμε αυτή τη διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση στον ενεργειακό χώρο, υπάρχει επίσης μια αξιολόγηση σε επίπεδο εταιρείας ως προς το εάν έχει νόημα να παραμείνει η πορεία στο Μεξικό, και μια πιθανή πώληση έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό εντός της CNPC. τις μετοχές τους offshore. Υπήρχαν επίσης ανησυχίες από την Ganfeng Lithium, η οποία συμμετείχε σε μια κοινοπραξία με μια μεξικανική εταιρεία για την εξερεύνηση και παραγωγή λιθίου, και αυτή η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά απειλήθηκε λίγο αργότερα από μια πιθανή αλλαγή πολιτικής. Τώρα, όλα φαίνεται να λειτουργούν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανά προβλήματα. Όλες αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Μεξικό και βλέπουν προοπτικές για μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, αλλά αυτό δεν θεωρείται απαραίτητα ως μια σταθερή κατάσταση.

Ονόματα: Ποιοι είναι οι ενεργειακοί τομείς που παρουσιάζουν σήμερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις υπερπόντιες κινεζικές εταιρείες και πώς εντάσσονται οι ευκαιρίες του Μεξικού στη διαδικασία αναζήτησης;

Myers: Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές κινεζικές επενδύσεις ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να είναι υδροηλεκτρική ενέργεια, και αυτό δεν ισχύει ιδιαίτερα για το Μεξικό. Το πετρέλαιο διαδραματίζει επίσης ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της Κίνας, της Βενεζουέλας, του Ισημερινού, της Βραζιλίας και επίσης του Μεξικού, ειδικά στα υπεράκτια. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και σίγουρα έχει γίνει πρόσφατα στο Μεξικό. Οι επενδύσεις στο πετρέλαιο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας και τον τρόπο επίτευξής της. Διαρκώς εξελίσσεται. Εντός του Υπουργείου Ενέργειας, της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, των εκλεκτών ανθρώπων που κυβερνούν την επενδυτική στρατηγική της Κίνας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσα θα πρέπει να επενδύσει η Κίνα σε μετοχικό πετρέλαιο στο εξωτερικό. Όπως και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υπήρξαν αλλαγές στην προσέγγιση της Κίνας σε αυτό με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένα σημεία βλέπεις μια έντονη εστίαση στο απόθεμα πετρελαίου, ακολουθούμενες από περιόδους που δεν βλέπεις πολλά από αυτό και εστιάζεις περισσότερο σε άλλες μορφές επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας στο σπίτι.

Ο άνθρακας είναι το αναμενόμενο μέσο της Κίνας για την επίτευξη εγχώριας ενεργειακής σταθερότητας στον ηλεκτρισμό, και επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε έργα άνθρακα, παρά ορισμένες δηλώσεις του Xi Jinping. Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ενδιαφέρον για τον τομέα του πετρελαίου, αλλά δεν οραματίζομαι μεγάλη αύξηση, εν μέρει επειδή η Βενεζουέλα δεν έχει δει μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις λόγω των μεγάλης κλίμακας προκλήσεων που αντιμετωπίζουν εκεί οι κινεζικές εταιρείες. Αλλά η Κίνα συνεχίζει να παραμένει στην πορεία με τις τρέχουσες επενδύσεις της, και το ίδιο ισχύει για το Μεξικό, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία. Φαντάζομαι ότι τα πράγματα θα παραμείνουν λίγο-πολύ ίδια σε αυτόν τον τομέα χωρίς μεγάλες αλλαγές.

Αυτό που θα δούμε περισσότερο είναι η εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν μέρει επειδή η Κίνα έχει δεσμευτεί για μια ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική συνεργασία αποτελεί μεγάλο μέρος της ατζέντας της στο εξωτερικό, όπως αντικατοπτρίζεται στην επαναπροσδιορισμένη πρωτοβουλία Belt and Road. Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης που ανακοίνωσε η Κίνα, όπου ο παράγοντας συνεργασίας για το κλίμα και το περιβάλλον είναι πολύ εμφανής. Αυτές οι βιομηχανίες, η αιολική, η ηλιακή και το έργο που σχετίζεται με τη μεταφορά της Κίνας, όπως οι γραμμές υπερυψηλής τάσης που χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αποτελούν μέρος του τρόπου με τον οποίο η Κίνα καθορίζει τη συμβολή της σε ένα καθαρότερο δίκτυο. Νομίζω ότι αυτές οι βιομηχανίες έχουν προτεραιότητα και θεωρούνται ως μέρος αυτού που η Κίνα αποκαλεί «νέα υποδομή», ένα υποσύνολο βιομηχανιών κρίσιμων για την ανάπτυξη και τη βελτίωσή της, και θα είναι πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια.

Καθώς η Κίνα στο σύνολό της αντιμετωπίζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά μείωση του πληθυσμού φέτος και πλήθος άλλων αντίξοων οικονομικών ανέμων, αυτές οι βιομηχανίες χαιρετίζονται ως επιτυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας σε αυτές τις περιοχές την ευκαιρία να φέρουν νέες εξελίξεις. Η κινεζική καινοτομία στο εξωτερικό θα είναι κρίσιμη για την Κίνα και την οικονομική της υγεία τα επόμενα χρόνια. Σε επίπεδο εταιρείας, αυτό που βλέπουμε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι συζητήσεις σχετικά με το εάν έχει νόημα να επενδύουμε σε μετοχές, να επιδιώκουμε έργα πράσινου πεδίου με ηλιακή ή αιολική ενέργεια ή απλώς να είμαστε προμηθευτές. Έργα που αντιμετωπίζουν πραγματικές προκλήσεις επί τόπου, καθυστερήσεις, προβλήματα με εταίρους σε κοινοπραξίες κ.λπ. υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται σε εταιρικό επίπεδο. Θα περίμενα περισσότερη δράση συνολικά σε αυτόν τον χώρο.

Ονόματα: Πιο πρόσφατα, έγινε πολύς λόγος για ευκαιρίες κοντά, φέρνοντας τη μεταποίηση και άλλες βιομηχανίες από την Ασία στο Μεξικό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε επίσης προσφορές στην κυβέρνηση του Μεξικού και η σχέση της με την Κίνα έχει επιδεινωθεί κάπως τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι οι στενότερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις Κίνας-Μεξικού τα επόμενα χρόνια;

Myers: Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο Μεξικό υπό την τρέχουσα κυβέρνηση. Έχουν καταβληθεί προσπάθειες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα για να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς με το Μεξικό, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για ισχυρότερους δεσμούς ή πραγματική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Υπάρχουν προοπτικές για επέκταση των δεσμών και με τα δύο, και σίγουρα πριν από λίγο καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Μεξικού θα ενίσχυαν ακόμη και πέρα ​​από την ήδη καθιερωμένη στρατηγική εταιρική σχέση και τις προσπάθειες για επενδύσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα. συνεργασία σε διάφορους τομείς και νέους τομείς. Όλες αυτές οι δηλώσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Μεξικανών αξιωματούχων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον ενεργειακό χώρο, ιδιαίτερα το υδρογόνο και την επέκταση των ήδη ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού. Επομένως, γίνονται προτάσεις και από τις δύο πλευρές, και υπάρχει η αίσθηση ότι το Μεξικό δεν έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμιστεί με τον έναν εταίρο έναντι του άλλου. Ελπίζω ότι αυτό ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες για το Μεξικό.

Ονόματα: Πώς αξιολογείτε τη στάση του Κινέζου επενδυτή απέναντι στην Κεντρική Αμερική; Γίνεται αντιληπτό με διαφορετικό πρίσμα για τις μεξικανικές εταιρείες;

Myers: Δεν νομίζω ότι η Κίνα το κάνει πιο εύκολο. Η Κεντρική Αμερική είναι πολύ περίπλοκη. Έχετε χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, μετά κόβουν τους δεσμούς με την Ταϊβάν και δημιουργούν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Μεταξύ των τελευταίων, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά, της Κόστα Ρίκα, του Ελ Σαλβαδόρ, της Νικαράγουας, έχουν συζητηθεί ορισμένες ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν έχουν συμβεί πολλά σε αυτόν τον τομέα. Πολλά εξαρτώνται από την ανάλυση κόστους-οφέλους σε επίπεδο εταιρείας, όπως και αλλού στον κόσμο, και από το αν βλέπουν την αξία.

Ορισμένα από τα ίδια εμπόδια στις ενεργειακές επενδύσεις που είδαν άλλες εταιρείες εντοπίζονται από ορισμένες κινεζικές εταιρείες. Μπορεί να υπάρξει κίνηση και ευκαιρίες, ειδικά στην Κόστα Ρίκα και τον Παναμά, που έχουν επενδύσει πολλά στη μετάβαση των ενεργειακών υποδομών τους. Η Κίνα έχει επίσης προσπαθήσει να συμμετάσχει σε έργα LNG στον Παναμά, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί, αλλά ενδέχεται να συνεχιστούν. Υπήρχαν ήδη κόστη και καθυστερήσεις. Τέλος, το επίπεδο δραστηριότητας στην Κεντρική Αμερική είναι λιγότερο έντονο από ό,τι σε άλλα μέρη της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

Leave a Comment