Πώς ένας μακροχρόνιος πολιτικός έγινε πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής

Ο βουλευτής Kyle Yamashita, γνωστός για την ήσυχη φύση του, είναι επικεφαλής μιας από τις πιο ισχυρές επιτροπές του νομοθετικού σώματος.

Για 13 χρόνια, η πρώην βουλευτής Σίλβια Λουκ έλεγχε τα πορτοφόλια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίνοντας στη σχάρα τους γραφειοκράτες για τις ανάγκες των δαπανών τους και ποτέ δεν αποφεύγει την αντιπαράθεση.

Αλλά ο Λουκ κέρδισε την προσπάθεια να γίνει υποπλοίαρχος, παραδίδοντας μια από τις πιο ισχυρές θέσεις στο Νομοθετικό Σώμα.

Ο Kyle Yamashita, ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, φέρνει μια προσέγγιση χαμηλών τόνων στη δουλειά κατά τη διάρκεια συναντήσεων για τον προϋπολογισμό με διάφορα τμήματα. Ο ήπιος τόνος του συνήθως τον κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι συνάδελφοι λένε ότι του αρέσει.

Ο βουλευτής Kyle Yamashita ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον περασμένο μήνα. (Cory Lum/Civil Beat/2017)

Το ερώτημα είναι πώς αυτό θα εξυπηρετήσει το κράτος καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στην απόφαση για τον τρόπο διάθεσης κεφαλαίων καθώς αναμένει πλεόνασμα προϋπολογισμού 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρέπει να διαχειριστεί τις προκλήσεις για να αυξήσει την προσιτή στέγαση, τις υπηρεσίες αστέγων, τα νηπιαγωγεία, την υγειονομική περίθαλψη και άλλα πολύπλοκα ζητήματα. Ο Yamashita θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τον πιο ειλικρινή συνάδελφό του στη Γερουσία Donovan Dela Cruz για να εξομαλύνει τις διαφορές κατά τη διάρκεια των επιτροπών του συνεδρίου.

Ο Yamashita, 63 ετών, αναλαμβάνει επίσης τον ηγετικό ρόλο εν μέσω ανησυχιών για τη διαφάνεια και τη μεταρρύθμιση, αφού δύο κορυφαίοι νομοθέτες της πολιτείας της Χαβάης ομολόγησαν την ενοχή τους για δωροδοκία πέρυσι.

Η Yamashita αρνήθηκε να πάρει συνέντευξη για αυτήν την ιστορία, συμφωνώντας μόνο να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που αποστέλλονται μέσω email.

«Κάνει την εργασία του και φροντίζει οι αποφάσεις του να είναι λογικές». — Υποπλοίαρχος Σύλβια Λουκ

Ο Λουκ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γιαμασίτα όταν ήταν αντιπρόεδρος στην οικονομική επιτροπή, είπε ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται σε καλά χέρια.

Ο Yamashita έγινε αντιπρόεδρος αφού οι προκάτοχοί του, ο πρώην βουλευτής Ty Cullen και ο πρώην γερουσιαστής J. Kalani English, φυλακίστηκαν για δωροδοκίες που σχετίζονται με τη νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων.

«Εμπιστεύτηκα πολύ τον Κάιλ», είπε ο Λουκ. «Κάνει τα μαθήματά του και φροντίζει οι αποφάσεις του να είναι λογικές και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται υπόψη από το ευρύ κοινό».

Ο πρώην βουλευτής της πολιτείας Τζο Σούκι είπε ότι ο Γιαμασίτα πάντα ήθελε να προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, παρόλο που ο Σούκι δεν τον επέλεξε για τη θέση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Βουλής.

Ο Σούκι τόνισε ότι ο Γιαμασίτα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι αδύναμος αλλά επιμελής και έχει θεσμικές γνώσεις όπως ο Λουκ.

Η Πρόεδρος Οικονομικών Sylvia Luke πλαισιώνεται από τον γερουσιαστή Dela Cruz, δεξιά, και τον βουλευτή Kyle Yamashita, αριστερά, κατά τη διάρκεια των κοινών συνεδριάσεων της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής και της Γερουσίας στο Καπιτώλιο.  Credit: Cory Lum/Civil Beat/2022
Ο Πρόεδρος Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κάιλ Γιαμασίτα, αντικατέστησε την πρώην Πρόεδρο Σίλβια Λουκ. Τώρα θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Senate Ways and Means, Donovan Dela Cruz. (Cory Lum/Civil Beat/2022)

Ωστόσο, ο Σούκι είπε ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η ήρεμη φύση της Γιαμασίτα θα εξελιχθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Γερουσίας, Ντέλα Κρουζ.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε κάποιον που είναι αρκετά μπαμπατικός και επιθετικός απέναντι σε κάποιον που είναι πολύ ήσυχος», είπε ο Σούκι. «Αλλά με τη σιωπή έρχεται η δύναμη. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα κάνει καλή δουλειά».

Κομητεία του Μάουι

Ο Ντέλα Κρουζ δεν ανησυχεί, λέγοντας ότι έχει καλή εργασιακή σχέση με τον Λουκ και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τη Γιαμασίτα.

«Είναι σκόπιμος και έχει μεγάλο βάθος», είπε η Ντέλα Κρουζ. «Δουλεύει σε προϋπολογισμούς βελτίωσης κεφαλαίου για τουλάχιστον μια δεκαετία και καταλαβαίνει πώς λειτουργούν ήδη τα κρατικά τμήματα».

Αν και ο Yamashita είναι νέος στην ηγετική θέση, φέρνει σχεδόν 15 χρόνια εμπειρίας επικεφαλής της υποεπιτροπής έργων κεφαλαιακής βελτίωσης.

«Δεν είναι πρωτάρης», είπε. «Τον στηρίζουμε όλοι. Πιστεύουμε ότι θα κάνει σπουδαία πράγματα για εμάς. Αλλά ως πρόεδρος των οικονομικών του Σώματος, πρέπει να έχετε την ικανότητα να πείτε όχι, και θα το κάνει. Το χρειάζεσαι γιατί δεν θέλεις να χρεοκοπήσεις το κράτος».

Από επιχειρηματίας σε πολιτικό

Ο κάτοικος του Μάουι είναι το τρίτο μακροβιότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αλλά ξεκίνησε ως ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης με μερικά καταστήματα λιανικής στο Valley Island.

Η Yamashita μεγάλωσε στην Aiea του Oahu. είναι η μεγαλύτερη από τις δύο αδερφές. Μετακόμισε στο Μάουι πριν από περίπου 33 χρόνια και έχει δύο παιδιά με τη γυναίκα του, Κάρεν.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως νομοθετικό στέλεχος του εκλιπόντος βουλευτή Bob Nakasone. Κάθε πρωί της εβδομάδας, η Yamashita έπαιρνε την πρώτη πτήση για τη Χονολουλού και στη συνέχεια επέστρεφε για να τελειώσει τη δουλειά στο Καχαλούι, ανέφερε ο Διαφημιστής της Χονολουλού.

Ο Yamashita έτρεξε για πρώτη φορά εναντίον του νυν Δημοκρατικού Δημοκρατικού Κίκα Μπουκόσκι το 2002 για να κερδίσει την έδρα εκπροσωπώντας τους Pukalani, Makawao, Olinda, Pulehu, Kula και Ulupalakuan για τους Δημοκρατικούς.

Η Yamashita έχασε αυτές τις εκλογές, αλλά έθεσε ξανά υποψηφιότητα το 2004, κερδίζοντας περισσότερο από το ήμισυ των ψήφων σε όλη την πολιτεία.

Ο Yamashita διορίστηκε στην υποεπιτροπή έργων κεφαλαιακής βελτίωσης το 2009, αντικαθιστώντας το πρώην αφεντικό του Nakasone, ο οποίος πέθανε το προηγούμενο έτος.

Ο βουλευτής Troy Hashimoto, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Στέγασης της Βουλής, είπε ότι μεγάλωσε στην περιοχή Yamashita και συνάντησε για πρώτη φορά τον νομοθέτη όταν ήταν στο γυμνάσιο και ήταν μαθητής μέλος του Παιδαγωγικού Συμβουλίου.

Ο Χασιμότο αποκάλεσε τον ομόλογό του στο Μάουι ήσυχο αλλά αποτελεσματικό.

«Είναι πίσω από αυτά τα έργα που βλέπουμε σε όλη την πολιτεία, αλλά απλά δεν ξέρεις ότι είναι πίσω από αυτά. Του αρέσει να το διατηρεί έτσι», είπε ο Χασιμότο.

Επιστροφή στην Κοινότητα

Ως επικεφαλής της υποεπιτροπής έργων βελτίωσης κεφαλαίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Yamashita αναλογίστηκε πού θα έπρεπε να διαθέσει χρήματα το νομοθετικό σώμα για την κατασκευή ή την ανακαίνιση δημόσιων εγκαταστάσεων στο κράτος.

Παρείχε χρηματοδότηση για κατασκευαστικά έργα σε σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρειά του. Ήταν ένας από τους πολλούς νομοθέτες του Maui που εξασφάλισαν 172 εκατομμύρια δολάρια για διάφορα έργα στο Maui, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και βελτίωσης του λιμανιού Kahului και της κατασκευής και ανακαίνισης δημοτικών και γυμνασίων.

Η Yamashita παρείχε επίσης 35 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών του γυμνασίου Kekaulike.

Ο Jean Gouveia, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Χαβάης για τη διοίκηση, επαίνεσε τη Yamashita και άλλα μέλη της οικονομικής επιτροπής. Το UH πραγματοποίησε ενημερώσεις για τον προϋπολογισμό με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, υπό την προεδρία της Yamashita, και η Gouveia είπε ότι πήγαινε καλά.

“Προσπαθεί πάντα να βρει έναν τρόπο να βελτιώσει την παλαιού τύπου διαδικασία προμηθειών μας και επικοινωνεί με διάφορους ενδιαφερόμενους”, είπε ο Gouveia, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο είχε πάντα “μια ισχυρή και σεβαστή σχέση με τον Kyle και όλο το προσωπικό του”.

Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της Yamashita, αυτός και η σύζυγός του κερδίζουν τουλάχιστον 50.000 δολάρια, αλλά λιγότερο από 100.000 δολάρια. Το μόνο επάγγελμα του Yamashita είναι βουλευτής και η σύζυγός του εργάζεται στην Aloha Petroleum Ltd.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στο HB2501 με μια σημαία της Χαβάης στη ροτόντα του Καπιτωλίου.  12 Απριλίου 2016. Credit: Cory Lum/Civil Beat/2016
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κατά της εκτροπής νερού το 2016, ένα ζήτημα που παραλίγο να κοστίσει στην Yamashita τις εκλογές. (Cory Lum/Civil Beat/2016)

Ο Δημοκρατικός βουλευτής έχει υποστηρίξει πολλά νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική και τις υποδομές.

Κλείνω το τηλέφωνο

Αλλά ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του κόστισε την επανεκλογή του το 2016, όταν αντιμετώπισε τη σκληρότερη κούρσα του ενάντια στον Tiare Lawrence, έναν περιβαλλοντολόγο που αντιτίθεται στην κατασκευή του Τηλεσκοπίου Thirty Meter στο Mauna Kea και στην εκτροπή των ρεμάτων από τον Alexander και τον Baldwin.

Ο Λόρενς έτρεξε εναντίον του Yamashita επειδή υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που πέρασε από το νομοθετικό σώμα εκείνο το έτος, επιτρέποντας στον Alexander και τον Baldwin να συνεχίσουν να εκτρέπουν το νερό από ρυάκια στο East Maui παρά την δικαστική απόφαση που ακυρώνει τις κρατικές άδειες της εταιρείας.

Η Yamashita νίκησε οριακά τον Lawrence με άλλες 352 ψήφους.

«Ήταν το πιο κοντινό που έφτασε να χάσει τη θέση του εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Κόλιν Μουρ, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Manoa του Πανεπιστημίου της Χαβάης. «Ήταν κοντά για το σημερινό νομοθετικό σώμα στη Χαβάη».

Ο Μουρ είπε ότι ο Γιαμασίτα είναι ένας «μετριοπαθής δημοκράτης» που υποστηρίζεται από τον τουρισμό και τις βιομηχανίες εργασίας καθώς και από γεωργικά συμφέροντα.

«Είναι υπέρ των συνδικάτων, υπέρ των επιχειρήσεων και σχετικά φιλικός προς τον τουρισμό», είπε ο Μουρ. «Ειλικρινά, ταιριάζει στο προφίλ κάποιου που θα έπαιρνε αυτή τη θέση γιατί δεν μπορείς να είσαι πολύ μακριά ιδεολογικά και να καταλήξεις να είσαι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής».

Ο Μουρ είπε ότι ένιωθε ότι η Yamashita ήταν κάποιος που οι άνθρωποι μπορούσαν να εμπιστευτούν ότι ήταν δίκαιος και καλός ακροατής.

«Είναι ένας νομοθέτης χαμηλού προφίλ. «Ποτέ δεν ήταν τόσο στις ειδήσεις», είπε ο Μουρ. «Αλλά αν μιλάτε για μια θέση για τα οικονομικά του Σώματος, μερικές φορές θέλετε κάποιον αρκετά χαμηλό επίπεδο».

Η κάλυψη του Civil Beat για την κομητεία Maui υποστηρίζεται εν μέρει από επιχορηγήσεις από το Nuestro Futuro Foundation και το Fred Baldwin Memorial Foundation.

Leave a Comment