Προστασία των ιχθυοτροφείων από έντονα καιρικά φαινόμενα


Αυτό το άρθρο παρέχεται από την AXA XL

Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι ιχθυοκαλλιεργητές σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για χειμερινές καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά υδατοκαλλιέργειας, να βλάψουν τις εκμεταλλεύσεις και να οδηγήσουν σε πιθανή απώλεια πολύτιμων ιχθυαποθεμάτων. Ο διευθυντής της AXA XL, Christian Flem, συζητά μερικά από τα βήματα που μπορούν να κάνουν οι πελάτες για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Οι χειμερινές καταιγίδες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο της αλιείας. Οι καταιγίδες ποικίλης σοβαρότητας είναι αναπόφευκτες κατά τους χειμερινούς μήνες και οι ιχθυοκαλλιεργητές προετοιμάζονται για πιθανές ζημιές από καταιγίδες και αναζητούν τρόπους διαχείρισης αυτού του κινδύνου.

Όταν οι καταιγίδες χτυπούν τις ακτές, εκθέτοντάς τους στον ωκεανό, ειδικά κατά μήκος της Μεσογείου όπου υπάρχουν λίγα φιόρδ ή νησιά για να προστατεύουν τα αγροκτήματα από τη δύναμη της καταιγίδας, τα θαλάσσια κλουβιά όπου εκτρέφονται τα ψάρια μπορεί να καταστραφούν. Τα ισχυρά κύματα μπορούν να συνθλίψουν εντελώς το κλουβί και αυτή η ζημιά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή απώλεια ιχθυαποθεμάτων. Συχνά τα ψάρια επιβιώνουν από τον αντίκτυπο της καταιγίδας, αλλά διασκορπίζονται στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τις απώλειες για τον αγρότη.

Η Gloria, μια καταιγίδα κατηγορίας 3 που έπληξε την ανατολική Ισπανία και τη νότια Γαλλία τον Ιανουάριο του 2020, προκάλεσε σημαντικές απώλειες σε πολλούς ιχθυοκαλλιεργητές, ειδικά στην Ισπανία, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αλιευτική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία παράγει περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους ψαριών κάθε χρόνο – τόσο από υδατοκαλλιέργεια όσο και από άγρια ​​αλιεία – με το πιο πολύτιμο απόθεμα να είναι ο τόνος, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 33% της αξίας των ψαριών που πωλούνται.

Η καταιγίδα Γκλόρια έπληξε τις ανατολικές ακτές της Ισπανίας, προκαλώντας τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο, φτάνοντας πάνω από 13 μέτρα. Σε μεγάλα λιμάνια, παραβιάστηκε το σύστημα προστασίας από τις καταιγίδες και σε ορισμένα σημεία καταγράφηκε κύμα καταιγίδας στην ενδοχώρα έως και 3 χλμ.

Οι ισπανικές ιχθυοκαλλιέργειες εκτιμάται ότι έχουν χάσει περίπου το 50% της παραγωγής τους κατά τη διάρκεια του τυφώνα Γκλόρια. Αν και η αλιεία στην περιοχή έχει προβλήτες και κλουβιά κατασκευασμένα για να αντέχουν στις σκληρές συνθήκες, η σφοδρότητα της καταιγίδας δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για ορισμένους. Ο τόνος που ξεβράστηκε σε παραλίες κατά μήκος των ισπανικών ακτών πιστεύεται ότι αξίζει 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Ενώ μερικά ψάρια διέφυγαν αφού τα δίχτυα τους σκίστηκαν από τη δύναμη της καταιγίδας, αμέτρητα άλλα πέθαναν καθώς τα κλουβιά συνθλίβονταν και τα ψάρια υπέφεραν από τις επιπτώσεις των συνθηκών ζεστού νερού και του στρες.

Εκτός από τον κίνδυνο θανάτωσης ψαριών από γεγονότα όπως ο τυφώνας Gloria, ο κίνδυνος διαφυγής ψαριών είναι επίσης ανησυχητικός για τους ιχθυοκαλλιεργητές. Εκτός από το ότι χάνονται στα αγροκτήματα, αυτά τα ψάρια -και η αξία τους- μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πληθυσμούς των άγριων ψαριών. Για παράδειγμα, ο εκτρεφόμενος σολομός, εάν διαφύγει, πιθανότατα θα προσπαθήσει να μεταναστεύσει ανάντη, όπου θα αναμειχθεί με πληθυσμούς άγριων σολομών, ενδεχομένως να τους διώξει και να τους εξοντώσει.

Έλεγχος ζημιών

Υπάρχουν βήματα που μπορούν να λάβουν οι ιχθυοκαλλιεργητές για να προστατευθούν από τον κίνδυνο απωλειών που προκαλούνται από τις χειμερινές καταιγίδες. Η εκ των προτέρων αξιολόγηση κινδύνου μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πού μπορεί να βρίσκονται οι πιθανές ευπάθειες. Όταν προβλέπονται καταιγίδες, οι αγρότες μπορούν, για παράδειγμα, να ασφαλίσουν τα κλουβιά με πρόσθετα στηρίγματα και να παρέχουν πρόσβαση σε σκάφη και εξοπλισμό, όπως γερανούς, για να επισκευάσουν γρήγορα τυχόν ζημιές μετά την υποχώρηση της καταιγίδας.

Ένα άλλο μέτρο που μπορούν να λάβουν οι ιχθυοκαλλιεργητές για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πριν ξεκινήσουν οι χειμερινές καταιγίδες είναι να μαζέψουν αρκετούς τόνους ψαριών από κάθε κλουβί. Τις μέρες με ισχυρά ρεύματα και κύματα, τα δίχτυα θα «σαρκάζουν» και δεν θα κρατούν το σχήμα τους, που σημαίνει ότι τα ψάρια έχουν λιγότερο χώρο για να κολυμπήσουν. Μια πρώιμη συγκομιδή θα μειώσει την πυκνότητα των ψαριών στα κλουβιά, μειώνοντας τον κίνδυνο τριβής των ψαριών πάνω στο δίχτυ και μεταξύ τους, κάτι που αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε πληγές που μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια.

Οι ιχθυοκαλλιεργητές μπορούν επίσης να πουλήσουν τα επιζώντα αποθέματα σε τιμές αγοράς για να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις οικονομικές απώλειες ψαριών που χάνονται ή διαφεύγουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Οι χειμερινές καταιγίδες ανησυχούσαν πάντα τους ευρωπαίους ιχθυοκαλλιεργητές, αλλά οι επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος έχουν χρησιμεύσει για να τονίσουν τη δυνητική συχνότητα και σφοδρότητα των καταιγίδων και τον αντίκτυπό τους στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Αν και οι έντονες καιρικές συνθήκες είναι μεταβλητές και δύσκολο να προετοιμαστούν, η αξιολόγηση αυτού του κινδύνου και η έγκαιρη λήψη μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων των ζημιών από τις καταιγίδες στα ιχθυαποθέματα θα πρέπει να είναι ένας τρόπος μείωσης του κόστους των απωλειών ψαριών αυτόν τον χειμώνα.

Leave a Comment