Προεπισκόπηση 3ου τριμήνου του Bajaj Finance: NII, PAT ενδέχεται να παρουσιάσει διψήφια ανάπτυξη σε ετήσια βάση, το πιστωτικό κόστος φαίνεται σταθερό

Η Bajaj Finance, κορυφαίος πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 23ου έτους. Ο γίγαντας NBFC θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του Q3FY23 την Παρασκευή. Το τρίτο τρίμηνο, η κορυφαία γραμμή της εταιρείας αναμένεται να είναι σταθερή λόγω της ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης. Η PAT συνέλαβε να καταγράψει διψήφια ανάπτυξη από έτος σε έτος. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει οριακή ανοδική πορεία στις μετοχές το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να παίξει spoilsport σε ορισμένες παραμέτρους.

Οι μετοχές της Bajaj Finance σημείωσαν πτώση την Τετάρτη εν όψει των κερδών του τρίτου τριμήνου Η καθεμία μειώθηκε κατά 5.796,90% στη ΣΕΒ. Η αγοραία αξία της εταιρείας βρίσκεται στη μέση 3.50.962,14 εκατ. στις 25 Ιανουαρίου.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 23ου έτους, η Bajaj Finance σημείωσε ετήσια αύξηση 88% στα καθαρά κέρδη της. 2.781 crore, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση 218.366 εκ. Το μεικτό NPA και το Καθαρό NPA διαμορφώθηκαν στο 1,17% και 0,44% αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι 2,45% και 1,10% το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Ο γίγαντας NBFC έχει ήδη δημοσιεύσει τα ενδιάμεσα στοιχεία του για το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2022. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 27% σε ετήσια βάση στα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού (AUM) το 2ο τρίμηνο του 23 230.850 εκατομμύρια δολάρια. Τα νέα δάνεια που εγγράφηκαν το 1ο τρίμηνο του 23 ήταν τα υψηλότερα ποτέ στα 7,8 εκατ. έναντι 7,4 εκατ. το β’ τρίμηνο του 22ου.

Η Bajaj Finance είχε αναφέρει νωρίτερα ότι κατέγραψε την υψηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξή της με 3,1 εκατομμύρια franchises πελατών το 3ο τρίμηνο του 2023, ανεβάζοντας το συνολικό franchise πελατών της στα 66 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις ήταν περίπου 43.000 crore αύξηση 41% σε ετήσια βάση. Επίσης, η θέση ρευστότητας της εταιρείας παραμένει ισχυρή με καθαρό πλεόνασμα 12.750 crore στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τι να περιμένετε από την Bajaj Finance το 23ο τρίμηνο;

Στο σημείωμα προεπισκόπησης, η Kotak Institutional Shares ανέφερε: “Η Bajaj Finance ανέφερε αύξηση δανείων κατά 5,7% (7% το τρίτο τρίμηνο του 23ου έτους). Αναμένουμε ότι η NIM θα συμπιέσει 11 bps σε 10,4% (κάτω 48 bps σε ετήσια βάση). Υψηλό κόστος χρηματοδότησης και υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων υψηλό μερίδιο».

Επιπλέον, η Kotak πρόσθεσε στη σημείωση, “Αναμένουμε ότι ο μέσος λόγος AUM θα παραμείνει υψηλός στο 4,8% (4,8% το QFY23) λόγω των επενδύσεων σε ψηφιακό κανάλι. Μειώνουμε το πιστωτικό κόστος κατά 1,5% για το 3QFY23E.”

Εν τω μεταξύ, σε ένα σημείωμα προεπισκόπησης, ο Prabhudas Lilladher αναμένει τα εξής για την Bajaj Finance στο τρίτο τρίμηνο:

– Ισχυρή αύξηση ΜΔΕ εν μέσω ισχυρής πιστωτικής επέκτασης

– Ισχυρή ανάπτυξη PPOP στο πίσω μέρος της ισχυρής κορυφαίας γραμμής και καλύτερη απόδοση λειτουργίας

– Οριακή αύξηση των προβλέψεων σε βάση QQ καθώς το κόστος δανείου αναμένεται να είναι σταθερό.

– Βελτίωση PAT λόγω ισχυρής αύξησης των NII και σταθερού πιστωτικού κόστους

– Αγροτικό τμήμα και στεγαστικά δάνεια για την επίτευξη κορυφαίας ανάπτυξης δανείων στον κλάδο

– Τα περιθώρια παραμένουν σταθερά ως οριακή αύξηση της τιμής των προς μεταφορά κεφαλαίων

– Η ποιότητα του περιουσιακού στοιχείου πρέπει να παραμένει καθαρή

– Το πιστωτικό κόστος θα παραμείνει σταθερό καθώς η αποτελεσματικότητα είσπραξης παραμένει υψηλή

Ο Prabhudas περιμένει το μέλλον του NII 5.891,3 crore για το Bajaj Finance, αύξηση 24,6% σε ετήσια βάση και 6,4% σε ετήσια βάση. Όταν φαίνεται ΠΑΤ 3.003,2 crore το τρίτο τρίμηνο, αύξηση 41,3% σε ετήσια βάση και 8% σε τρίμηνο.

Η Bajaj Finance είναι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών του Prabhudas στο χρηματοοικονομικό καλάθι. Ο μεσίτης αναμένει από την πολυκαναλική πλατφόρμα της εταιρείας να παρέχει μια πλήρως ενσωματωμένη, απρόσκοπτη εμπειρία στους πελάτες να πλοηγούνται απρόσκοπτα μεταξύ διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης καναλιών και να διασφαλίζουν ότι το BAF είναι η προτιμώμενη διεπαφή για τους χρήστες. Η πλήρης κυκλοφορία της πλατφόρμας omni-channel από το FY23 θα προσφέρει μια πλήρως ενσωματωμένη, απρόσκοπτη εμπειρία στους πελάτες με βελτιωμένη πλατφόρμα UI/UX, βελτιωμένη εμπειρία ιστού και αυξημένη διείσδυση της Super App. Η Bajaj Finance έχει δει καλή έλξη στη χρηματοδότηση δικύκλων της, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο. Συνιστάται το ‘AL’ στο BAF στο TP 8.953 (ΤΡ αμετάβλητο).

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω απόψεις και συστάσεις αφορούν μεμονωμένους αναλυτές ή χρηματιστηριακές εταιρείες και όχι της Mint. Συνιστούμε στους επενδυτές να επικοινωνούν με πιστοποιημένους ειδικούς πριν λάβουν οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις.

Λάβετε όλα τα εταιρικά νέα και ενημερώσεις στο Live Mint. Κατεβάστε την εφαρμογή Mint News για να λαμβάνετε ημερήσιες ενημερώσεις αγοράς και Ζωντανά επιχειρηματικά νέα.

Πιο λιγο

Leave a Comment