Πράσινη τραπεζική: Το Κατάρ θα επενδύσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμη χρηματοδότηση το 2023 – Doha News

Το Κατάρ πρόκειται να οικοδομήσει μια βιώσιμη χρηματοπιστωτική αγορά αξίας άνω των 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μέχρι το 2031.

Το Κατάρ ξεκίνησε μια προληπτική κίνηση για να ενισχύσει την αγορά του εσωτερικού χρέους του εν μέσω «τονώσεως» των δυνατοτήτων για τοπικά ομόλογα και σουκούκ, ανακοινώνοντας 75 δισεκατομμύρια δολάρια. επενδύσεις φέτος στη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χρηματοοικονομικής Αρχής του Κατάρ, Yousuf Mohamed al-Jaida, δήλωσε στο Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Αγοράς του Κατάρ τη Δευτέρα ότι υπάρχει μια ενεργή κίνηση για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς χρέους προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι πηγές χρηματοδότησης και να επεκταθούν βιώσιμες χρηματοοικονομικές λύσεις.

«Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη βελτίωση της υποδομής της κεφαλαιαγοράς της κομητείας και τη δημιουργία ενός πιο πράσινου μέλλοντος σύμφωνα με το Εθνικό Όραμα του Κατάρ 2030».

Εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο φόρουμ του Qatar Financial Market στην πρωτεύουσα του Κατάρ τη Δευτέρα για να συζητήσουν τα πιο πιεστικά οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα.

Κάτω από το θέμα «Από τη βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές κεφαλαίων χρέους, ξεκλείδωμα λύσεων για το μέλλον της τραπεζικής στο Κατάρ,» Το φόρουμ είναι μια συνεργασία μεταξύ του Bloomberg Intelligence, του ερευνητικού σκέλους του Bloomberg LP, και του Qatar Financial Center.

Ηγέτες και βασικά ενδιαφερόμενα μέρη από ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήρθαν στη Ντόχα για να συζητήσουν σημαντικά θέματα όπως η τραπεζική χρηματοδότηση, οι αγορές κεφαλαίων χρέους και η βιώσιμη χρηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Αλ Κάιντα τόνισε ότι η χώρα προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές στην αναπτυσσόμενη χρηματιστηριακή αγορά και ότι οι τοπικές εκδόσεις ομολόγων και σουκούκ έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

«Γενικά, οι εκδότες του Κατάρ εισέρχονται στη διεθνή αγορά χρέους από την πρώτη κρατική έκδοση σουκούκ 700 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2003, η οποία σηματοδότησε την πρώτη κρατική έκδοση σουκούκ από την περιοχή».

Επιπλέον, μεγάλες τράπεζες και χρηματοοικονομικοί φορείς στη χώρα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της βιώσιμης τραπεζικής και χρηματοδότησης, είπε ο αξιωματούχος. Χαρακτήρισε την έκδοση από την QNB του πρώτου πράσινου ομολόγου της χώρας αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη βιώσιμης χρηματοδότησης στο Κατάρ.

Είπε επίσης ότι η Masraf Al Rayan έγραψε πρόσφατα ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ισλαμική τράπεζα στο Κατάρ που εφάρμοσε ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό πλαίσιο, παρέχοντας στους επενδυτές ευκαιρίες περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) χρηματοδότησης και χρησιμοποιώντας τα έσοδα για τη χρηματοδότηση βιώσιμων έργων. Συμμορφώνεται με τα πρότυπα ESG.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Κατάρ προσφέρει τριετή περίοδο χάριτος και περίοδο αποπληρωμής 20 ετών με επιδοτούμενα επιτόκια σε δανειολήπτες που πληρούν τους στόχους βιωσιμότητας.

Εν τω μεταξύ, η Dukhan Bank και ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης του Κόλπου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στο COP27 για την έναρξη ενός πράσινου και βιώσιμου προγράμματος χρηματοδότησης ακινήτων συμβατό με τη Σαρία.

Η Αλ Κάιντα αντικατοπτρίζει αυτή την τάση με σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη των τοπικών κεφαλαιαγορών και με δέσμευση για την ESG και τις αρχές βιωσιμότητας για την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης για βιώσιμη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2023, η βιώσιμη χρηματοδότηση στο Κατάρ αναμένεται να προσφέρει μια επενδυτική ευκαιρία ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόσθεσε ότι η QFC συνεργάζεται με βασικούς κυβερνητικούς οργανισμούς όπως η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ και η Αρχή Χρηματοοικονομικών Αγορών του Κατάρ για να διασφαλίσει την κανονιστική ευθυγράμμιση και την απρόσκοπτη εφαρμογή των εθνικών προτεραιοτήτων χρηματοοικονομικής ανάπτυξης.

Η QFC και η ρυθμιστική αρχή της έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο αναπτυξιακό ταξίδι της κεφαλαιαγοράς του Κατάρ όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον, είπε, η QFC βελτιώνει συνεχώς το ρυθμιστικό, νομικό και φορολογικό πλαίσιο για να προσελκύει και να διατηρεί εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς παράγοντες που υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις τοπικές τράπεζες.

Το Κατάρ εργάζεται για τη δημιουργία μιας πιο διαφοροποιημένης κεφαλαιαγοράς.

Η χώρα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια εξειδικευμένη βιώσιμη χρηματοπιστωτική αγορά που αναμένεται να φτάσει σε παγκόσμια αξία άνω των 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2031. Αυτό οφείλεται στις συνεχείς προσπάθειες για την υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων και καθιερωμένων κανόνων για τη διαχείριση υφιστάμενων και νέων χρηματοοικονομικών επενδύσεων. για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.

Leave a Comment