Πού να επενδύσετε το 2023 καθώς πλησιάζει η ύφεση: Goldman Sachs AM CIO

  • Η Goldman Sachs αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη το 2023 καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά.
  • Ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας βλέπει τέσσερις ισχυρές επενδυτικές ευκαιρίες το 2023.
  • Για το λόγο αυτό, η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις αναδυόμενες αγορές και είναι έτοιμη να επενδύσει στην Κίνα.

Οι κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες διχάζονται για το αν θα υπάρξει οικονομική ύφεση το 2023, αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται.

«Μπορείς να το πεις ύφεση, μπορείς να το πεις ύφεση», είπε στο Insider ο Ashish Shah, επικεφαλής επενδύσεων για το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη Goldman Sachs Asset Management (GSAM). «Αλλά σίγουρα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη».

Οι ομάδες έρευνας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs συμφωνούν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν σφιχτές το 2023 καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια υψηλά, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η αγορά εργασίας εξασθενεί. Ωστόσο, ενώ οι πιθανότητες ύφεσης είναι περίπου 33%, σύμφωνα με την εταιρεία, ο Shah αναγνώρισε ότι μια επιβράδυνση της μελλοντικής ανάπτυξης θα μπορούσε να υπερεκτιμηθεί – ή να υποπωληθεί.

«Δεν ξέρουμε πώς θα γίνει», είπε ο Σαχ. «Όποιος λέει ότι ξέρει τι πρόκειται να συμβεί έχει στην πραγματικότητα υπερβολική αυτοπεποίθηση».

Πού να επενδύσετε το 2023

Ενώ οι οικονομικές προοπτικές της Goldman Sachs Asset Management είναι σύμφωνες με τον ερευνητικό της σκέλος, η εταιρεία έχει μια ελαφρώς διαφορετική αντίληψη για τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να στοχεύουν οι επενδυτές το 2023.

Ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην Goldman Sachs, βλέπει ευκαιρίες στις αγορές των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, της ενέργειας και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ο Shah είναι λιγότερο ανοδικός στις εγχώριες μετοχές από τους διεθνείς ομολόγους του.

Αντίθετα, προτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων της GSAM μετοχές αναδυόμενων αγορών και χρέος Το 2023. Είναι όμως και ανοιχτό Μικρά καπάκια των ΗΠΑ και σταθερό εισόδημα.

«Οι άνθρωποι έχουν είτε χρέη είτε μετοχές στον χώρο των αναδυόμενων αγορών», είπε ο Shah. “Και θα μπορούσατε να έχετε πραγματικά σημαντικές διψήφιες αποδόσεις το επόμενο έτος. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια μεγάλη έκπληξη για την αγορά με βάση την τρέχουσα θέση και αποτίμηση.”

Ο Shah είπε ότι οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα στις αναδυόμενες αγορές θα ευδοκιμήσουν εάν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί χωρίς βαθιά ύφεση. Πρόσθεσε ότι οι όμιλοι θα μπορούσαν τελικά να επωφεληθούν από μια τρελή στροφή των κεντρικών τραπεζών, καθώς και από ένα ασθενέστερο δολάριο και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Είχε την τριπλή άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών των ΗΠΑ, ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και αδύναμη ανάπτυξη», είπε ο Σαχ. “Και αν δούμε πραγματικά τον πληθωρισμό να κορυφώνεται και την ανάπτυξη να είναι αργή, όλα αυτά θα αντιστραφούν. Και έτσι υπάρχουν ορισμένοι ουραίοι άνεμοι στο ευρύτερο σύνολο περιουσιακών στοιχείων.”

Στις αναδυόμενες αγορές, ο Shah είναι πιθανότατα να κοιτάζει μετοχές στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

«Νομίζω ότι όταν πρόκειται για την ευρύτερη Ασία, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποκτήσουμε καλές, ισχυρές, αναπτυσσόμενες εταιρείες από τοπικούς καταναλωτές που θα ωφεληθούν από τον COVID και τα πολύ επεκτάσιμα επιχειρηματικά μοντέλα», είπε ο Shah.

Ορισμένοι επενδυτές επέκριναν την Κίνα ως «μη επενδυτή» λόγω των σκληρών πολιτικών της για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το COVID-19, αλλά ο Σαχ διαφωνεί. Το επίπεδο αβεβαιότητας για τους επενδυτές στη χώρα μειώνεται -όχι ανεβαίνει- σημείωσε, αν και χρειάζεται ακόμη προσοχή.

«Η Κίνα είναι πολύ επενδυτική κατά την άποψή μας», είπε ο Shah. «Πρέπει να επενδύσετε μέσα από ένα πρίσμα πολιτικής και να εξετάσετε ποιες είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, επειδή θα επηρεάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα που λειτουργούν καλά σε σύγκριση με τα επιχειρηματικά μοντέλα που είναι αντίθετα με την πολιτική».

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των αμερικανικών ομολόγων τους φέτος λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και του ισχυρότερου δολαρίου, γεγονός που έχει κάνει τις εξαγωγές του μπλοκ σχετικά φθηνότερες. Ωστόσο, ο Σαχ είπε ότι ένα ασθενέστερο δολάριο θα γίνει αντίθετος άνεμος για τον όμιλο.

Αντί να έχει ισχυρή άποψη για τη συζήτηση για την αξία έναντι της μεγάλης ανάπτυξης, ο Shah είπε ότι η προτίμησή του στις αγορές των ΗΠΑ είναι να στοχεύει σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις. Ο CIO σημείωσε ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κρύβονται σε μέγα κεφαλαιοποίηση κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς της τελευταίας δεκαετίας, επομένως οι μεγαλύτερες μετοχές είναι λιγότερο ελκυστικές σε βάση αποτίμησης.

Τέλος, είπε ο Shah, το σταθερό εισόδημα είναι επίσης μια ισχυρή, χαμηλού κινδύνου εναλλακτική λύση στα μετρητά που διαφοροποιεί ένα χαρτοφυλάκιο. Παρέθεσε δημοτικά, επενδυτικά ομόλογα και τιτλοποιημένα ομόλογα ως κερδοφόρα επενδυτικές επιλογές σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

“Πιστεύουμε ότι θα έχετε πολύ καλές αποδόσεις σε αυτόν τον ευρύ χώρο χωρίς να αναλάβετε έναν τόνο κινδύνου”, είπε ο Shah.

Leave a Comment