Ποιο είναι το μέλλον των κρυπτονομισμάτων μετά το FTX; | Crypto News

Ο John Jay Ray III ανέλαβε τον έλεγχο της αποτυχημένης ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Νοεμβρίου. Σε μια ακρόαση για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Σώματος των ΗΠΑ, ο Ρέι κλήθηκε να συγκρίνει το FTX με την Enron, ένα άλλο οικονομικό σκάνδαλο που έκτοτε έχει καθαρίσει. «Είναι απλώς μια παλιά υπεξαίρεση», είπε ο Ρέι. «Δεν είναι καθόλου περίπλοκο». Η FTX απλά πήρε τα χρήματα του πελάτη και τα χρησιμοποίησε για δικούς της σκοπούς.

Η FTX και η αδελφή της εταιρεία, το hedge fund κρυπτονομισμάτων Alameda Research, δραστηριοποιήθηκαν και οι δύο εκτός των Μπαχάμες με μηδενική επίβλεψη. Τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών έχουν χαθεί, ωθώντας τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων να ξανασκεφτούν το μέλλον των οικονομικών και τους πολιτικούς να ζητήσουν αυστηρότερη εποπτεία του χώρου κρυπτογράφησης.

Είναι αυτό το τέλος των κρυπτονομισμάτων;

«Στη σημερινή του μορφή, ναι», είπε στο Al Jazeera η ανεξάρτητη χρηματοοικονομική και οικονομική σχολιαστής Φράνσις Κόπολα. Σημείωσε ότι στα 14 χρόνια ύπαρξής του, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων απέτυχε να δημιουργήσει σημαντικές περιπτώσεις χρήσης σε πραγματικό κόσμο εκτός από τη χρηματοδότηση του εγκλήματος. Ήταν σε μεγάλο βαθμό μια κερδοσκοπική επένδυση που λειτούργησε μόνο εφόσον εισέρχονταν πραγματικά δολάρια στο σύστημα.

«Η Crypto δεν γνώρισε ποτέ τίποτα εκτός από το εύκολο χρήμα», είπε. «Τώρα οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια και χαλαρώνουν την ποσοτική χαλάρωση. Υπάρχει μια σοβαρή κρίση ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές και τα χρήματα απομακρύνονται από επικίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».

Τα κρυπτονομίσματα είναι περίπου τόσο επικίνδυνα όσο γίνονται. «Οι αποτιμήσεις που απολάμβαναν τα κρυπτονομίσματα μόλις πριν από ένα χρόνο έχουν φύγει και δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουν για πολύ», είπε. «Πιστεύω ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων θα πέσουν περαιτέρω. Υπάρχει ακόμη πάρα πολλή μόχλευση στον χώρο και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για σύσφιξη», είπε.

Η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δεν πίστευε ότι τα κρυπτονομίσματα θα εξαφανίζονταν εντελώς. Υποστήριξε ότι τα μη ανταλλάξιμα μάρκες θα επιβιώσουν σίγουρα καθώς το μετασύμπαν συνεχίζει να εξελίσσεται. «Ωστόσο, τώρα περνάμε από μια αναταραχή παρόμοια με το σκάσιμο της φούσκας των dot-com, με πολλές μικρότερες εταιρείες να χρεοκοπούν».

Ο Alexander πίστευε ότι οι επιζώντες θα ήταν blockchains με έξυπνα συμβόλαια όπως το Ethereum, μερικά ρυθμιζόμενα ανταλλακτήρια όπως το Coinbase και χρηματιστήρια μελλοντικής εκπλήρωσης όπως το Chicago Mercantile Exchange.

Ο Charles Whitehead, καθηγητής στη Νομική Σχολή Cornell στη Νέα Υόρκη, συμφωνεί. «Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε τον θάνατο του κρυπτονομίσματος, αλλά καθυστερούμε στην προσπάθεια να το ρυθμίσουμε», είπε.

«γίνε πλούσιος γρήγορα»

«Η θεωρητική υπόσχεση του κρυπτονομίσματος ήταν ένα σύστημα πληρωμών που δεν υπόκειται στον έλεγχο των μεσαζόντων», είπε στο Al Jazeera ο Nicholas Weaver, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και ειλικρινής επικριτής των κρυπτονομισμάτων. Αλλά η πραγματική υπόσχεση ήταν ότι τα κρυπτονομίσματα θα ανέβαιναν πάντα, είπε.

«Το FOMO, ή ο φόβος της απώλειας, είναι τόσο παλιό όσο το ίδιο το χρήμα», είπε ο σκεπτικιστής για τα κρυπτονομίσματα Τζον Σταρκ Ριντ, ο οποίος κάποτε ήταν επικεφαλής του γραφείου προστασίας Διαδικτύου της Επιτροπής Ασφάλειας και Ανταλλαγών των ΗΠΑ. Η υπόσχεση στα κρυπτονομίσματα ήταν πάντα «γίνε πλούσιος γρήγορα χωρίς κόπο, εμπειρία ή ρίσκο».

Η ομαλή ομιλία του Bankman-Fried έπαιξε επίσης ρόλο στο να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το FTX ήταν ένας ασφαλής τρόπος να κρατήσουν τα χρήματά τους και ένα ασφαλές στοίχημα για επενδύσεις.

«Κάποιοι επενδυτές τυφλώθηκαν από το χάρισμα της SBF με τον ίδιο τρόπο που ο γιος του Μασαγιόσι της Softbank τυφλώθηκε από τη γρήγορη κουβέντα του Άνταμ Νόιμαν της WeWork», είπε ο Κόπολα. «Δεν έγινε μεγάλη δέουσα επιμέλεια».

Ο Masayoshi Son έκανε την πρώτη του επένδυση 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού ο Neumann του έκανε μια 12λεπτη περιοδεία στο WeWork το 2016. Ομοίως, οι επενδυτές στην FTX συνεισέφεραν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτιμώντας το FTX στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να μπουν στον κόπο να μάθουν περισσότερα για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η FTX έκανε ένα τεράστιο ξεφάντωμα αγορών από τα τέλη του 2021 έως το 2022, ξοδεύοντας σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων. Η FTX ξόδεψε επίσης 256 εκατομμύρια δολάρια σε 35 ακίνητα στις Μπαχάμες. Ο Ryan Salame, Διευθύνων Σύμβουλος της SBF και της FTX Digital Markets στις Μπαχάμες, έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια σε πολιτικές δωρεές. Ο Salame αγόραζε εστιατόρια στη Δυτική Μασαχουσέτη. Ο Bankman-Fried έχει επίσης δώσει χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε πολλά μέσα ενημέρωσης.

Ο ρόλος του Ray στη διαδικασία του Κεφαλαίου 11 θα είναι να προσπαθήσει να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα χρήματα, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Εν τω μεταξύ, ο Bankman-Fried εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες και ο συνιδρυτής του FTX Gary Wang και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research Caroline Ellison παραδέχθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες εναντίον τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις αρχές. σε συνεχή έρευνα,

Όλα τα κρυπτονομίσματα είναι FTX

«Πιστεύω ότι πολλοί επενδυτές πίστευαν ότι το FTX ήταν ασφαλές, παρόλο που κανένα χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων δεν είναι επαρκώς ρυθμισμένο ώστε να θεωρείται ασφαλές», είπε ο Weaver.

Μεγάλο μέρος της πραγματικής ροής χρημάτων σε κρυπτονομίσματα έχει μειωθεί το 2021. Τα υπόλοιπα σταμάτησαν τον Μάιο του 2022, όταν κατέρρευσε το stablecoin TerraUSD, εξαλείφοντας μια υποτιθέμενη αξία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανατινάζοντας τα βιβλία πολλών άλλων εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Η πτώση του FTX ακολουθεί το hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital και τις πλατφόρμες δανεισμού κρυπτονομισμάτων Voyager Digital και Celsius Network.

Τώρα ακόμη και το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, έχει αρχίσει να κινείται. Η λογιστική εταιρεία της Binance, Mazars, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει σταματήσει κάθε εργασία σε κρυπτονομίσματα και η εταιρεία έχει αφαιρέσει όλα τα αρχεία τέτοιων εργασιών από τον ιστότοπό της. Οι πελάτες της Binance απέσυραν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την εβδομάδα που η Mazars ανέστειλε τις λειτουργίες κρυπτογράφησης.

Μια θεωρία μεταξύ των επικριτών ήταν ότι όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν υπερβολική μόχλευση και είναι γεμάτα με μη πωλήσιμα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία επειδή δεν έχουν ζήτηση στην αγορά, αλλά εξακολουθούν να αποτιμώνται στην πλήρη αγοραία αξία – και όχι τόσο όσο μπορεί να αντέξει ο πωλητής. αγοράστε πραγματικά για αυτούς. Εάν αυτό ισχύει, τότε το μέλλον των κρυπτονομισμάτων μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες εταιρείες κρυπτογράφησης που υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης στο εγγύς μέλλον.

Υπήρχαν πολλές απόψεις για το τι σήμαινε ο θάνατος των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον Γουίβερ, αυτό σήμαινε, «Δεν μας ενδιαφέρει πια». Οραματίστηκε έναν κόσμο όπου δεν υπήρχαν άλλα λογότυπα του Crypto.com στην πίστα, ούτε διαφημίσεις στην τηλεόραση που προωθούν τα κρυπτονομίσματα ως το μέλλον των οικονομικών επενδύσεων. «Οι άνθρωποι που έχουν βάλει τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους. Το να εξαφανιστούν σημαίνει να παραδεχτούν ότι τα έχουν χάσει όλα».

Leave a Comment