Ποιος μπορεί να είναι επιχειρηματίας τεχνολογίας στην Κίνα;

Μίλησα πρόσφατα με τον Lin Zhang, αναπληρωτή καθηγητή επικοινωνίας και σπουδών μέσων στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και συγγραφέα ενός νέου βιβλίου: Επανεφεύρεση της εργασίας: Επιχειρηματικότητα στη Νέα Κινεζική Ψηφιακή Οικονομία. Βασισμένο σε μια δεκαετία έρευνας και συνεντεύξεων, το βιβλίο διερευνά την άνοδο και τον κοινωνικό αντίκτυπο των Κινέζων που έχουν επιτύχει (τουλάχιστον προσωρινά) ως επιχειρηματίες, ιδιαίτερα εκείνων που εργάζονται στην ψηφιακή οικονομία.

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ήταν η Κίνα έμμονως με την επιχειρηματικότητα. Στη διάσκεψη του Νταβός το καλοκαίρι του 2014, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ζήτησε μια εκστρατεία «μαζικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας». «Ένα νέο κύμα μαζικής επιχειρηματικότητας…θα διατηρήσει τον κινητήρα της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας σύγχρονο», είπε.

Τεχνολογικές πλατφόρμες που παρέχουν σημεία εισόδου στην ψηφιακή οικονομία για πολλούς νέους επιχειρηματίες έχουν επίσης ενταχθεί στην εκστρατεία της κυβέρνησης. Ο Jack Ma, ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και πρώην καθηγητής Αγγλικών, είπε το 2018: «Αν άνθρωποι σαν εμένα μπορούν να πετύχουν, τότε το 80% [the] Οι νέοι στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο μπορούν επίσης να το κάνουν. Η Alibaba συχνά αυτοδιαφημίζεται ως πρωταθλητής των μικρών διαδικτυακών επιχειρήσεων και μάλιστα προσκάλεσε έναν πωλητή χωριού σε μια κλήση του 2014 στη Νέα Υόρκη. (Τελικά, οι σχέσεις μεταξύ του κράτους και των Μογγόλων όπως ο Μα θα γίνουν πιο τεταμένες, παρά την έμφαση που δίνει το βιβλίο στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως η Alibaba και όχι στους τεχνολογικούς τιτάνες της χώρας.)

Στον πυρήνα αυτής της εκστρατείας βρίσκεται μια συναρπαστική ιδέα που ενισχύεται από τις πιο ισχυρές φωνές της χώρας: όλοι έχουν την ευκαιρία να γίνουν επιχειρηματίες χάρη στις τεράστιες νέες ευκαιρίες στην ψηφιακή οικονομία της Κίνας. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της υπόσχεσης, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του βιβλίου του Zhang, είναι ότι για να πετύχουν, οι άνθρωποι πρέπει συνεχώς να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους: να αφήνουν σταθερές δουλειές, να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και νέες πλατφόρμες και να επωφελούνται από τα εξειδικευμένα δίκτυα και τις εμπειρίες τους. . που μπορεί να έχουν παραβλεφθεί στο παρελθόν και να τα χρησιμοποιήσουν ως περιουσιακά στοιχεία για τη λειτουργία μιας νέας επιχείρησης.

Πολλοί Κινέζοι διαφορετικών ηλικιών και φύλων, από διαφορετικό μορφωτικό και οικονομικό υπόβαθρο, έχουν εισακούσει αυτό το κάλεσμα. Στο βιβλίο, ο Zhang περιγράφει τρεις τύπους επιχειρηματιών:

  1. Ιδρυτές startup σε στυλ Silicon Valley στο Πεκίνοαυτοί που επωφελούνται περισσότερο από την επιχειρηματική εμμονή της κυβέρνησης.
  2. Αγροτικοί πωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου απασχολούν τις οικογένειες και τους γείτονές τους για να μετατρέψουν τις τοπικές βιοτεχνίες σε κερδοφόρες επιχειρήσεις στη δημοφιλή πλατφόρμα αγορών Taobao.
  3. Νταϊγκούσυχνά θηλυκό πωλητές ειδών μόδας πολυτελείας πωλούν στους καταναλωτές της μεσαίας τάξης της Κίνας από το εξωτερικό και μέσω των γκρίζων αγορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο στις ιστορίες τους είναι πώς, παρά τις διαφορές τους, όλοι αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους η επιχειρηματικότητα στην Κίνα δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της για ισότητα.

Πάρτε για παράδειγμα τους αγροτικούς πωλητές Taobao. Εμπνευσμένος από έναν ξάδερφό του που παράτησε μια δουλειά στο εργοστάσιο και έγινε πωλητής Taobao, ο Zhang ταξίδεψε σε ένα αγροτικό χωριό στην ανατολική Κίνα για να παρατηρήσει ανθρώπους που επέστρεψαν στην ύπαιθρο αφού δούλευαν στην πόλη και επανεφευρέθηκαν ως επιχειρηματίες πουλώντας τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. —στην περίπτωση αυτή, υφαντά ψάθινα ρούχα ή έπιπλα.

Ο Zhang ανακάλυψε ότι, αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ευκατάστατοι και διάσημοι, μοιράζονται μόνο ένα μικρό μέρος των κερδών με τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν για να αναπτύξουν την επιχείρηση—συχνά ηλικιωμένες γυναίκες στην οικογένειά τους ή γυναίκες από γειτονικά νοικοκυριά. Και το κράτος αγνόησε αυτούς τους εργάτες ενώ καυχιόταν για την επιχειρηματικότητα στην αγροτική Κίνα.

Leave a Comment