Ποιανού ασφάλεια καλείτε;

Εάν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητό σας, καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία. Άλλοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επίσης να καλέσουν τις ασφαλιστικές τους εταιρείες. Εφόσον όλοι μοιράζεστε πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να καθορίσουν ποιος καλύπτει τι.

Μια αναφορά της αστυνομίας μπορεί να είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό του ποιος φταίει σε ένα ατύχημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τεκμηριώσετε ό,τι μπορείτε και να συλλέξετε μια αναφορά ατυχήματος για να την υποβάλετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο ποιος θα καλύψει εάν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητό σας, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από ένα ατύχημα και των εξόδων που καλύπτουν συνήθως οι διαφορετικοί τύποι ασφάλισης αυτοκινήτου.

Δείτε πόσα μπορείτε να εξοικονομήσετε από την ασφάλιση αυτοκινήτου

Τι να κάνετε αν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητό σας

Αν και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, η κλήση της ασφαλιστικής σας εταιρείας δεν πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε εάν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητό σας. Εάν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Φτάστε στην ασφάλεια

Η επίτευξη ασφάλειας μπορεί να φαίνεται διαφορετική ανάλογα με την κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει να τραβήξετε στην άκρη του δρόμου για να μειώσετε την πιθανότητα να σας χτυπήσει άλλο όχημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το ατύχημα συμβεί σε πολυσύχναστο δρόμο ή αυτοκινητόδρομο.

2. Φροντίστε τον εαυτό σας και τους άλλους

Ελέγξτε για να δείτε εάν κάποιος τραυματίστηκε μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Θέλετε να ξεκινήσετε με όλους στο αυτοκίνητό σας πριν ελέγξετε τους άλλους.

Εάν πιστεύετε ότι το ατύχημα έχει να κάνει με την οργή του δρόμου, μπορείτε να προσπαθήσετε να το αποφύγετε εντελώς από την άλλη πλευρά. Αλλά χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας, ειδικά εάν κάποιος φαίνεται να τραυματίζεται.

3. Πραγματοποιήστε τις απαραίτητες κλήσεις

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος δεν το έχετε κάνει ήδη, καλέστε το 911 για να αναφέρετε το ατύχημα. Ο αποστολέας πρέπει να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της κατάστασης, όπως την τοποθεσία και αν κάποιος τραυματίστηκε.

Εάν πρόκειται για ένα μικρό ατύχημα όπως ένα φτερό, απλά περιμένετε μέχρι να φτάσει ένας αστυνομικός για να συμπληρώσει μια αναφορά ατυχήματος. Για πιο σοβαρά τροχαία ατυχήματα, μπορεί επίσης να σταλεί ασθενοφόρο ή/και πυροσβεστική υπηρεσία.

Δεν θέλετε να φύγετε από τον τόπο του ατυχήματος μέχρι να έχετε μια αναφορά στην αστυνομία και να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4. Εκτιμήστε τη ζημιά

Εάν δεν υπάρχουν άλλα πιεστικά ζητήματα, εκτιμήστε τη ζημιά στα οχήματα που εμπλέκονται στο ατύχημα. Εδώ, θα θέλετε να τραβήξετε όσες καθαρές φωτογραφίες και βίντεο είναι λογικό.

5. Συλλέξτε πληροφορίες

Εκτός από τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, θέλετε επίσης να μοιραστείτε πληροφορίες με όλους τους εμπλεκόμενους στο ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων των μαρτύρων.

Αυτός είναι ο τύπος πληροφοριών που θέλετε να συλλέξετε:

  • Μάρκες και μοντέλα αυτοκινήτων

  • Κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων

  • Στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και αριθμών τηλεφώνου, των εμπλεκομένων ατόμων

  • Αριθμοί άδειας οδήγησης των εμπλεκομένων

  • Στοιχεία ασφάλισης των συμμετεχόντων

  • Λεπτομέρειες τοποθεσίας

Θα θελήσετε επίσης ένα αντίγραφο της αστυνομικής έκθεσης μόλις είναι διαθέσιμη.

6. Μιλήστε με την αστυνομία

Εάν ένας αστυνομικός φτάσει στον τόπο του ατυχήματος, απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις του και φροντίστε να συμπληρώσει μια αναφορά ατυχήματος.

Εάν κάποιος αστυνομικός δεν έρθει στον τόπο του ατυχήματος, μπορείτε να πάτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να συμπληρώσετε μόνοι σας μια αναφορά ατυχήματος.

7. Ξεκινήστε την ασφαλιστική σας αξίωση

Ίσως ήρθε η ώρα να καλέσετε την ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτου σας. Αλλά αν όχι, καλέστε τον ασφαλιστικό σας πάροχο. Αυτό γίνεται καλύτερα το συντομότερο δυνατό μετά το ατύχημα, καθώς όλες οι λεπτομέρειες θα είναι ακόμα νωπές στο μυαλό σας.

Και ο ασφαλιστικός πράκτορας μπορεί να σας πει ποιες πληροφορίες μπορεί να χρειαστούν για να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποζημίωσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα που είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε ενώ βρίσκεστε στον τόπο του ατυχήματος, όπως φωτογραφίες της ζημιάς και ασφαλιστικές πληροφορίες άλλων μερών.

Για ποιανού ασφάλιση μιλάς;

Είτε φταίτε είτε όχι για ένα ατύχημα, συνήθως πρέπει να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία. Εάν καλέσετε τον πάροχο σας, μπορεί να ανησυχείτε ότι οι τιμές σας θα αυξηθούν. Αυτή είναι μια νόμιμη ανησυχία, επειδή μπορεί να αυξηθούν εάν πρέπει να υποβάλετε αξίωση ασφάλισης αυτοκινήτου.

Αλλά το να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία σάς βοηθά να δημιουργήσετε τις βάσεις για τον εαυτό σας εάν χρειαστεί να υποβάλετε αξίωση στο μέλλον. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι όλες οι ζημιές θα καλύπτονται από την ασφάλιση του άλλου μέρους, που είναι πιθανότατα το καλύτερο σενάριο.

Εάν αυτό δεν συμβεί, το πρώτο σας τηλεφώνημα στον ασφαλιστή για να αναφέρετε το ατύχημα μπορεί να διευκολύνει την προώθηση της διαδικασίας αξίωσης.

Η κλήση της ασφαλιστικής σας εταιρείας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβολής αξίωσης τρίτων. Αυτό είναι ένα είδος αξίωσης που υποβάλλεται από κάποιον άλλο εκτός από τον ασφαλισμένο. Όταν χτυπηθείτε από κάποιον άλλο, θα υποβάλετε αξίωση στην ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού για να σας βοηθήσει να πληρώσετε τα έξοδα.

Ιχνος

Ακόμα κι αν η ζημιά είναι ελάχιστη, πιθανότατα θα θελήσετε να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία, ειδικά εάν υπήρχε άλλο μέρος που ενεπλάκη στο ατύχημα. Ένας άλλος οδηγός μπορεί να πει ότι δεν θα επιδιώξει τίποτα, αλλά είναι προς το συμφέρον σας να έχετε στοιχεία για το αναφερόμενο ατύχημα σε περίπτωση που αλλάξει κάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλετε αξίωση.

Τι γίνεται αν ο άλλος οδηγός είναι ανασφάλιστος;

Σύμφωνα με την έκθεση του Insurance Research Council για το 2021, σχεδόν ένας στους οκτώ οδηγούς ήταν ανασφάλιστος το 2019. Έτσι, οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από έναν ανασφάλιστο οδηγό είναι πιθανώς υψηλότερες από ό,τι θα θέλατε.

Υπάρχουν γενικά δύο σενάρια για το τι συμβαίνει εάν ένας ανασφάλιστος σας χτυπήσει σε τροχαίο ατύχημα:

  1. Έχετε ανασφάλιστη/υπασφαλισμένη ασφάλιση που την καλύπτει.

  2. Δεν έχετε ανασφάλιστη/υπασφαλισμένη κάλυψη και πρέπει να αναζητήσετε άλλες λύσεις.

Ασφάλιση ανασφάλιστων και υποασφαλισμένων αυτοκινήτων υπάρχει γιατί δεν έχουν όλοι ασφάλιση αυτοκινήτου. Ακόμα κι αν κάποιος έχει ασφάλεια αυτοκινήτου, μπορεί να μην έχει αρκετά υψηλά όρια για να καλύψει όλα τα σχετικά έξοδα.

Η ανασφάλιστη/υπασφαλισμένη κάλυψη απαιτείται σε πολλές πολιτείες, αλλά όχι σε όλες. Εάν έχετε αυτήν την ασφάλεια και γνωρίζετε ότι ο άλλος οδηγός είναι ανασφάλιστος, ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρεία όταν την καλέσετε. Αυτό θα τους βοηθήσει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχή υποβολή της αξίωσής σας.

Εάν δεν έχετε ανασφάλιστη/υπασφαλισμένη κάλυψη, μπορείτε να πληρώσετε για έξοδα σε άλλα μέρη του συμβολαίου σας. Για παράδειγμα, η ασφάλιση σύγκρουσης μπορεί να σας βοηθήσει να πληρώσετε για επισκευές στο αυτοκίνητό σας, ενώ η προστασία προσωπικών τραυματισμών μπορεί να καλύψει τα ιατρικά έξοδα.

Αλλά εάν το ασφαλιστήριό σας δεν καλύπτει όλα τα έξοδα, ίσως χρειαστεί να τα πληρώσετε από την τσέπη σας. Μπορείτε να μηνύσετε τον άλλο οδηγό, αλλά να θυμάστε ότι συνήθως συνεπάγονται κάποια έξοδα.

Η ζημιά θα καλύπτεται από την ασφάλισή μου;

Εξαρτάται από το είδος του ατυχήματος, τον τόπο διαμονής και το είδος της ασφάλισης που έχετε. Και τέλος, η ασφαλιστική σας εταιρεία αποφασίζει ποιες ζημιές θα πληρωθούν. Τι καλύπτουν συνήθως οι κύριοι τύποι ασφάλισης αυτοκινήτου:

Τι να περιμένετε κατά τη διαδικασία διεκδίκησης

Η διαδικασία αξιώσεων ασφάλισης αυτοκινήτου ξεκινά συνήθως μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, συχνά όταν καλείτε τον πάροχο σας ενώ βρίσκεστε ακόμα στον τόπο του ατυχήματος. Ανάλογα με τον πάροχο σας, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά στο smartphone σας.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία θα πρέπει να σας πει ακριβώς τι πρέπει να υποβάλετε όταν πρόκειται για έντυπα, αναφορές, φωτογραφίες και άλλα. Μερικές φορές μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο της αξίωσής σας μέσω του διαδικτυακού σας λογαριασμού χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο της εταιρείας ή την εφαρμογή για κινητά.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας των αξιώσεων, φροντίστε να κάνετε πολλές ερωτήσεις στον πάροχο σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση οποιουδήποτε χρονικού ορίου για την κατάθεση εγγράφων ή την επίλυση μιας διαφοράς αξίωσης.

Ιχνος

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας ένας ρυθμιστής αποζημιώσεων ή ασφάλισης. Αυτό είναι το άτομο που έχει επιφορτιστεί να διερευνήσει την αξίωσή σας για να διαπιστώσει εάν είναι νόμιμη. Εάν μια αξίωση κριθεί νόμιμη, ο ρυθμιστής βοηθά να αποφασίσει πόσο θα πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία. Ο ρυθμιστής μπορεί επίσης να βοηθήσει στο συντονισμό των επισκευών και των επιθεωρήσεων οχημάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν γενικά περίπου 30 ημέρες για να διερευνήσουν μια απαίτηση, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πολιτεία και τον τύπο της απαίτησης. Εάν η αξίωσή σας απορριφθεί, μπορείτε να υποβάλετε ένσταση κατά της άρνησης.

Εάν η αξίωσή σας εγκριθεί, η πληρωμή μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι καλύπτεται. Για παράδειγμα, ο ασφαλιστής σας μπορεί να πληρώσει απευθείας για τις επισκευές του αυτοκινήτου σας ή μπορεί να πληρώσει για αυτές και στη συνέχεια να σας αποζημιώσει.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιον θα καλούσατε αν κάποιος χτυπούσε το παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας;

Καλέστε την αστυνομία για να υποβάλετε αστυνομική αναφορά. Εάν σκοπεύετε να υποβάλετε αξίωση με την ασφάλειά σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να υποβάλετε αξίωση, μπορεί να θέλετε να αναφέρετε το ατύχημα στην ασφάλειά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στην προστασία σας σε περίπτωση που το άλλο μέρος προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σύγκρουσης και συνολικής;

Η ασφάλιση σύγκρουσης καλύπτει τις συγκρούσεις με άλλα οχήματα και ακίνητα αντικείμενα όπως κολώνες τηλεφώνου. Η πλήρης ασφάλιση αφορά άλλους τύπους ζημιών στο όχημα, όπως βανδαλισμό, χαλάζι ή χτυπήματα από ζώο. Αυτός ο τύπος κάλυψης δεν απαιτείται συνήθως, αλλά μπορεί να έχει νόημα ανάλογα με το πού ζείτε.

Για παράδειγμα, σε μια μεγάλη πόλη μπορεί να έχει νόημα να υπάρχει τόσο σύγκρουση όσο και ολοκληρωμένη ασφάλιση. Περισσότερα αυτοκίνητα και περισσότεροι άνθρωποι συχνά σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο συγκρούσεων, κλοπής ή βανδαλισμού.

Τι γίνεται αν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητό μου και δεν έχω ασφάλεια;

Σε πολλές πολιτείες, η ασφάλεια αστικής ευθύνης του υπαίτιου οδηγού είναι υπεύθυνη για τυχόν ζημιές ή τραυματισμούς. Ωστόσο, εάν ζείτε σε κατάσταση χωρίς υπαιτιότητα, συνήθως απαιτείται να υποβάλετε αξίωση στη δική σας ασφαλιστική εταιρεία μετά το ατύχημα, ανεξάρτητα από το ποιος έφταιξε. Εάν δεν έχετε ασφάλεια, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε μόνοι σας τη ζημιά.

Αυξάνεται η ασφάλισή μου αν με χτυπήσει κάποιος;

Τα ποσοστά ασφάλισης του αυτοκινήτου σας συνήθως αυξάνονται όταν προκαλείτε ένα ατύχημα, αλλά μπορούν επίσης να αυξηθούν όταν κάποιος άλλος φταίει. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι τα ποσοστά σας δεν θα αυξηθούν τόσο όσο αν φταίτε εσείς για το ατύχημα.

Συμπέρασμα

Εάν κάποιος χτυπήσει το αυτοκίνητό σας, συνήθως θα θέλετε να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα τροχαία ατυχήματα.

Το να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία αμέσως μετά από ένα ατύχημα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε νέες σημαντικές λεπτομέρειες και να σας παρέχει μια βάση σε περίπτωση που θέλετε να υποβάλετε αξίωση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από πιθανές αγωγές από άλλα μέρη, επειδή θα έχετε απόδειξη του ατυχήματος με την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την καλύτερη ασφάλιση αυτοκινήτου για να σας βοηθήσουμε να βρείτε οικονομικά προσιτές ασφάλειες αυτοκινήτου στην περιοχή σας.

Περισσότερα από το FinanceBuzz:

Αυτό το άρθρο Κάποιος χτύπησε το αυτοκίνητό σας: Ποιανού την ασφάλεια καλείτε; εμφανίστηκε πρώτα στο FinanceBuzz.

Leave a Comment