Ο Gautam Adani υπερασπίζεται τις «υγιές» επιχειρήσεις καθώς οι απώλειες μετοχών έφτασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani έσπασε τη σιωπή του και υπερασπίστηκε τη βιομηχανική του αυτοκρατορία παρά την ακύρωση μιας πώλησης μετοχών 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από μια σύντομη επίθεση πωλητή.

Οι μετοχές του Ομίλου Adani υποχώρησαν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, αφού η ναυαρχίδα εταιρεία του ομίλου σταμάτησε την προσφορά μετοχών της, λέγοντας ότι ήταν «ηθικά λάθος» να συνεχιστεί λόγω της διαγραφής.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές, ο ιδρυτής Adani απέρριψε τις ανησυχίες για τα οικονομικά του ομίλου, λέγοντας ότι η απόφαση να παραιτηθεί από την άντληση κεφαλαίων για την Adani Enterprises «δεν θα έχει αντίκτυπο στις τρέχουσες λειτουργίες και τα μελλοντικά μας σχέδια».

Είπε ότι η πώληση σταμάτησε για να προστατεύσει τους επενδυτές, οι οποίοι διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν σοβαρές απώλειες λόγω της πτώσης της αξίας της εταιρείας μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Για μένα προέχει το ενδιαφέρον των επενδυτών μου [else] είναι δευτερεύον», είπε ο Adani στην προσφυγή της εταιρείας. «Γι’ αυτό αποσυρθήκαμε για να προστατεύσουμε τους επενδυτές από πιθανές απώλειες [sale].»

Ο πρόεδρος του ομίλου είπε ότι τα κέρδη και οι ταμειακές ροές της εταιρείας ήταν «πολύ ισχυρά» και είχε «άψογο ιστορικό στην εκπλήρωση των χρεωστικών μας υποχρεώσεων».

“Ο ισολογισμός μας είναι υγιής και ενεργός, σταθερός”, είπε ο Adani. «Μόλις σταθεροποιηθεί η αγορά, θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για τις κεφαλαιαγορές».

Οι μετοχές του Ομίλου Adani έχουν χάσει τώρα 8,4 τρισεκατομμύρια Rs (102 δισεκατομμύρια δολάρια) αφού η short-seller Hindenburg Research κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τον όμιλο ότι χρησιμοποιεί υπεράκτιες οντότητες σε φορολογικούς παραδείσους για να διογκώσει τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών. «Θέτοντας ολόκληρο τον όμιλο σε επισφαλή οικονομική θέση». Η “Adani Group” αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Οι μετοχές και των 10 εισηγμένων εταιρειών που ελέγχονται από τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων υποχώρησαν στις αρχές του εμπορίου στη Βομβάη την Πέμπτη, αλλά ορισμένες ανέκαμψαν αργότερα. Η Adani Enterprises υποχώρησε περισσότερο από 18%, ενώ τόσο η Adani Transmission όσο και η Adani Ports σημείωσαν πτώση 10%.

Η απόφαση της Τετάρτης να εγκαταλείψει την πώληση μετοχών και να επιστρέψει τα χρήματα των επενδυτών ήρθε μετά την πτώση των μετοχών της Adani Enterprises στις 2.179,75 Rs (27 $), πολύ κάτω από την τιμή της συμφωνίας των 3.112 Rs.

Την Πέμπτη, αρκετοί ινδοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το κοινοβούλιο να αφιερώσει χρόνο για να συζητήσει τους ισχυρισμούς του Χίντενμπουργκ. Οι επενδυτές του Ομίλου Adani περιλαμβάνουν κρατικούς φορείς όπως η Life Insurance Corporation of India και η State Bank of India.

Βλέπετε μια εικόνα ενός διαδραστικού γραφήματος. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι είστε εκτός σύνδεσης ή ότι η JavaScript είναι απενεργοποιημένη στο πρόγραμμα περιήγησής σας.


Ο Adani κατέβαλε επανειλημμένες προσπάθειες για να καθησυχάσει τους επενδυτές που οδήγησαν στην πώληση της μετοχής, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης μιας απάντησης 413 σελίδων στους ισχυρισμούς του short seller. Επιστράτευσε επίσης μερικούς από τους κορυφαίους μεγιστάνες της Ινδίας για να τον βοηθήσουν να συνεχίσει τη γραμμή.

Κορυφαίοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της International Holding Company του Άμπου Ντάμπι και της εισηγμένης στο Λονδίνο Jupiter Asset Management, είχαν δεσμευτεί να αγοράσουν το 30% της προσφοράς πριν από την έναρξη της δημόσιας πώλησης μετοχών την Παρασκευή. Τη Δευτέρα, η IHC δεσμεύτηκε να επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στην πώληση.

Η πώληση ώθησε ορισμένους χρηματοοικονομικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος περιουσίας της Citigroup, να σταματήσουν να δέχονται τίτλους Adani ως εγγύηση για δάνεια περιθωρίου, σύμφωνα με ένα άτομο με άμεση γνώση της κατάστασης.

Ο όμιλος Adani διέψευσε επίσης την Πέμπτη “φήμες της αγοράς” ότι μετοχές του εξοπλισμού παραγωγής τσιμέντου Ambuja Cements και ACC είχαν ενεχυριαστεί ως εγγύηση ως μέρος της χρηματοδότησης της εξαγοράς και ότι ο όμιλος βρισκόταν υπό πίεση να καλύψει τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πτώση των τιμών των μετοχών.

Το χρέος του Ομίλου Adani επηρεάστηκε επίσης από το sell-off, με ένα ομόλογο σε δολάρια από την Adani Ports που λήγει το 2024 μειώθηκε κατά 20 σεντς σε λίγο λιγότερο από 0,70 δολάρια για το δολάριο την Τετάρτη, ενώ ένα άλλο από την Adani Green Energy με λήξη το 2024 μειώθηκε περίπου 10 σεντ στα 0,67 δολάρια . δολάριο.

Leave a Comment