Ο υπουργός της πόλης παρουσιάζει τη μεταρρύθμιση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit

Ο υπουργός Πόλης Άντριου Γκρίφιθ υποσχέθηκε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων του Εδιμβούργου μετά το Brexit για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα καταστήσει τον τομέα “όσο το δυνατόν διεθνώς ανταγωνιστικό”.

Την Παρασκευή, ο καγκελάριος Jeremy Hunt θα ξεκινήσει μια ευρεία διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για να καταργήσει τα πρότυπα της ΕΕ και να κάνει την πόλη πιο ανταγωνιστική έναντι των παγκόσμιων αντιπάλων.

Οι μεταρρυθμίσεις, που αρχικά ονομάστηκαν Big Bang 2.0 από τους υπουργούς, περιλαμβάνουν χαλάρωση των ασφαλιστικών κανόνων στο πλαίσιο του καθεστώτος Solvency II, εξαίρεση ορισμένων τραπεζών λιανικής από την κατάσχεση των εργασιών τους και χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ για το Mifid 2 σε εταιρείες που περιορίζουν και εμποδίζουν την έρευνα αναλυτών. επενδυτές.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times πριν από την ανακοίνωση, ο Γκρίφιθ είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο «να διατηρήσει ή να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες, νέες καινοτομίες, νέους τρόπους για να κάνει τις αγορές πιο ρευστοποιήσιμες και αποτελεσματικές».

Υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι «οι πρώτες που θα αποχωρήσουν από το μπλοκ χρησιμοποιώντας τις ελευθερίες του Brexit». Θα ακολουθήσουν και άλλοι τομείς, όπως οι βιοεπιστήμες.

Ο Γκρίφιθ τόνισε ορισμένες από τις προτάσεις του μεταρρυθμιστικού σχεδίου 30 σημείων. Αυτά περιλαμβάνουν «απόσυρση» συσκευασμένων λιανικών επενδύσεων και ασφαλιστικών προϊόντων (PRIIPS), διαβούλευση για ένα νέο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain και εξερεύνηση πώς να επιταχύνετε τον διακανονισμό εμπορικών συναλλαγών στο Λονδίνο για να ανταγωνιστείτε τους ταχύτερους αντιπάλους των ΗΠΑ.

Στελέχη της πόλης έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να αποφύγει μια «φωτιά γραφειοκρατίας» καθώς οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συρρέουν στο Λονδίνο για υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης © Hollie Adams/Bloomberg

Ο Γκρίφιθ είπε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για το καθεστώς των ανώτερων στελεχών το 2016, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα εγκαταλείψει «κάποιο είδος κατάλληλου και κατάλληλου ανθρώπινου καθεστώτος» για να διασφαλίσει ότι όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας είναι υπόλογοι και ικανοί.

Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν μια νέα στρατηγική πράσινων οικονομικών και σχέδια για την εξουσιοδότηση της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς να επιβλέπει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές αξιολογήσεις και τις αξιολογήσεις διακυβέρνησης.

Τα νέα μακροπρόθεσμα κεφάλαια ενεργητικού του Ηνωμένου Βασιλείου – μια δομή ανοιχτού τύπου που επιτρέπει επενδύσεις σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία – θα δρομολογηθούν επίσης.

Ο Γκρίφιθ είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα παραδοθεί το 2023, θέτοντας ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα από ό,τι είναι δυνατό στην ΕΕ, όπου οι αλλαγές κανόνων συνήθως χρειάζονται χρόνια για να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν.

Ο Γκρίφιθ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ευλογημένο με ρυθμιστικές αρχές υψηλής ποιότητας», αλλά «ήταν σωστό που βάλαμε το πλαίσιο και αν το πλαίσιο λέει ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να έχουμε διεθνώς ανταγωνιστικές χρηματοοικονομικές αγορές, τότε αυτό είναι απολύτως αλήθεια».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δουλειά των υπουργών να κάνουν αυτές τις επιχειρησιακές κρίσεις για αυτούς. Τα φτιάχνουν κάθε μέρα».

Η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη θέσπιση κανόνων μετά το Brexit δίνει στις ρυθμιστικές αρχές πιο άμεσες εξουσίες από ό,τι στο πλαίσιο του καθεστώτος της ΕΕ, όπου συμφωνούνται εξαιρετικά λεπτομερείς κανονισμοί σε πολιτικό επίπεδο.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δεσμευτεί να είναι πιο «ευέλικτες» και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κλάδου και στην εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς. Οικονομικά στελέχη και λομπίστες λένε ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις αλλαγές μεμονωμένων κανόνων.

Όσον αφορά τον φράχτη της τράπεζας, ο Γκρίφιθ είπε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε προηγούμενη αναθεώρηση του συστήματος “το οποίο δεν θα εγκαταλείψει την περίφραξη δακτυλίων”. [but] εξετάζει πώς θα είναι μακροπρόθεσμα [it] βρίσκεται δίπλα στη λειτουργία λύσης. . . Μιλάμε, για παράδειγμα, για την απόσυρση ορισμένων μόνο από τις τράπεζες λιανικής.

Το Ringfencing έχει σχεδιαστεί για να απομονώνει τα όπλα λιανικής των τραπεζών από απώλειες σε πιο ριψοκίνδυνες εμπορικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι υφιστάμενοι κανόνες ισχύουν και για τράπεζες όπως η Santander, η TSB και η Virgin Money, οι οποίες ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με τη λιανική τραπεζική.

Τα στελέχη της πόλης προέτρεψαν εδώ και καιρό την κυβέρνηση να αποφύγει τη «φωτιά της γραφειοκρατίας» που κάποτε διαφημιζόταν ως όφελος του Brexit. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές εταιρείες συρρέουν στο Λονδίνο για τα υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης που απαιτούνται από τις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές.

Ο Γκρίφιθ τόνισε τη σημασία της διατήρησης υψηλών ρυθμιστικών προτύπων: «Αν κοιτάξετε τη δέσμη μέτρων που εξετάζουμε, γενικά δεν πρόκειται για πλήρη εγκατάλειψη ή απόσυρση από το βιβλίο κανόνων».

Και πρόσθεσε: «Θα ανταγωνιζόμαστε πάντα με βάση τον υψηλότερο ποιοτικό κανονισμό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Leave a Comment