Ο υπουργός Οικονομικών της Μανιτόμπα Κάμερον Φρίσεν παραιτήθηκε και διεκδικεί την ομοσπονδιακή έδρα του Πόρτατζ-Λίσγκαρ

Ο υπουργός Οικονομικών της Μανιτόμπα παραιτείται για να είναι υποψήφιος για τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Κάμερον Φρίσεν είπε ότι ενημέρωσε την πρωθυπουργό Χέδερ Στέφανσον για τα σχέδιά του να αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής.

Είπε ότι θα παραιτηθεί από το νομοθετικό σώμα στο εγγύς μέλλον και θα επιδιώξει την υποψηφιότητα του ομοσπονδιακού Συντηρητικού στην ιππασία του Portage-Lisgar. Η βουλευτής Candice Bergen, η οποία κατέχει αυτή τη θέση, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή το φθινόπωρο.

“Όταν ένας βουλευτής παραιτείται, δημιουργεί μια ευκαιρία που δεν παρουσιάζεται συχνά. Και είναι μια ευκαιρία που η σύζυγός μου, Shelly, και εγώ έπρεπε τουλάχιστον να εξετάσουμε καθώς προχωράμε”, είπε ο Friesen. Η εκλογική του περιφέρεια Winkler-Morden, νοτιοδυτικά του Winnipeg.

Η απόφαση του Friesen είναι η τελευταία από μια σειρά παρόμοιων ανακοινώσεων από μέλη της ομάδας των Προοδευτικών Συντηρητικών. Περίπου το ένα τρίτο από τα 36 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που εκλέχθηκαν το 2019 είτε παραιτήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια είτε δήλωσαν ότι δεν θα διεκδικήσουν επανεκλογή στις πολιτειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου.

Το μέλος του κοινοβουλίου Portage-Lisgar Candice Bergen ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. (Sean Kilpatrick/The Canadian Press)

Οι κυβερνώντες Τόρις βρίσκονται πίσω από τους αντιπολιτευόμενους Νεοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις για δύο χρόνια, ειδικά στο Γουίνιπεγκ, όπου κατέχει τις περισσότερες από τις νομοθετικές έδρες.

Τέσσερις άλλοι υπουργοί – ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κλιφ Κάλεν, η υπουργός Δημοτικών Υποθέσεων Αϊλίν Κλαρκ, ο Υπουργός Κυβερνητικών Υπηρεσιών Ρεγκ Χέλβερ και ο Άλαν Λαγκιμοδιέρε, υπουργός Συμφιλίωσης των Ιθαγενών και Σχέσεων του Βορρά – δήλωσαν ότι θα εκπληρώσουν τη θητεία τους, αλλά δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Ο Στέφανσον είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδίαζε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και η απόφαση του Φρίσεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί νέος υπουργός Οικονομικών για να ολοκληρώσει τον εαρινό προϋπολογισμό.

Ο Φρίσεν είπε ότι η αποχώρησή του δεν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες του προϋπολογισμού.

“Οι εργασίες του Υπουργείου Οικονομικών ξεκινούν μήνες πριν από τον προϋπολογισμό”, δήλωσε ο Friesen.

«Αισθάνομαι πολύ, πολύ καλά για τα σχέδια που έχουμε καταρτίσει μέχρι στιγμής, τα οποία ακόμη περιμένουν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου».

Ο Στέφανσον είπε την Παρασκευή ότι ο Φρίζεν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών μέχρι να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου -δεν προσδιόρισε ημερομηνία- και ευχήθηκε στον Φρίσεν να είναι καλά.

«Ξέραμε πότε ήταν εκεί η Candice [Bergen] παραιτήθηκε ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για άλλους να αναζητήσουν ευκαιρίες σε άλλο επίπεδο διακυβέρνησης», είπε.

Ο Friesen εκπροσωπεί την έδρα του Morden-Winkler από το 2011 και έχει υπουργικά χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβανομένων της υγείας και της δικαιοσύνης από τότε που οι Τόρις κέρδισαν τις εκλογές του 2016.

Η έδρα είναι μια από τις ασφαλέστερες θέσεις των Τόρις στην πολιτεία. Στις τελευταίες εκλογές, ο Friesen πήρε το 80 τοις εκατό των ψήφων 8 φορές περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Ο πολιτικός αναλυτής είπε ότι η αποχώρηση του Φρίσεν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Στέφανσον.

“Δεν νομίζω ότι ο κ. Friesen, ο οποίος είναι πολύτιμος όσον αφορά τον αριθμό των χαρτοφυλακίων που έχει για την κυβέρνηση, θα χαιρετίσει την αποχώρησή του”, δήλωσε ο Paul Thomas, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba.

Το γεγονός ότι τόσα πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν εργάζονται ξανά σε μια εποχή που οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων είναι χαμηλοί δεν είναι επίσης ενθαρρυντικό για τους Τόρις, είπε ο Τόμας.

«Κάθε κατάσταση στην οποία κάποιος αποφασίζει να μην θέσει το όνομά του για επανεκλογή είναι κάπως προσωπική και συγκεκριμένη, αλλά φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στην προοπτική να καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Ο Στέφανσον είπε ότι πολλά από τα απερχόμενα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και είναι ώρα για ανανέωση. Αυτόν τον μήνα, ο Πρωθυπουργός έκανε αλλαγές στους συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου του προσωπικού και του διευθυντή επικοινωνίας.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την ανανέωση που έχει γίνει στο κόμμα μας, η νέα ενέργεια που μπαίνει».

Ο Friesen θα διαγωνιζόταν για την ομοσπονδιακή υποψηφιότητα στο Portage-Lisgar.

Ο Branden Leslie, ο οποίος διαχειρίστηκε την εκστρατεία του Bergen το 2019 και πρόσφατα συνεργάστηκε με τους Canadian Grain Growers, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Lawrence Toet, έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον.

Leave a Comment