Ο ιδιοκτήτης ήταν στην αυλή στους αγώνες των Λέικερς.

Ο Norman Pattiz, ο επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης που δημιούργησε το ραδιοφωνικό δίκτυο Westwood One που έφερε ροκ συναυλίες και προσωπικότητες όπως ο Larry King και ο Casey Kasem σε εκατομμύρια ακροατές, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Ο θάνατος του Pattiz έχει πλέον επιβεβαιωθεί από το Westwood One που ανήκει στην Cumulus Media. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε την αιτία θανάτου.

«Με το θάνατο του Norm Pattiz, χάσαμε έναν πραγματικό οραματιστή των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε η Suzanne Grimes, πρόεδρος της Westwood One και εκτελεστική αντιπρόεδρος της Cumulus. «Ίδρυσε το Westwood One, το οποίο έγινε το μεγαλύτερο ραδιοφωνικό δίκτυο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία από τις κορυφαίες εταιρείες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο. Η κληρονομιά του ζει σε όλους μας στο Westwood One».

Οι Λος Άντζελες Λέικερς απέτισαν φόρο τιμής στον Pattiz, μια τακτική παρουσία στο γήπεδο της ομάδας στους αγώνες NBA στο Forum και στο Crypto.com Arena (παλαιότερα γνωστό ως Staples Center) την Τρίτη.

«Ο Norm Pattiz και το γεμάτο αγωνιστικό πρόγραμμα του ήταν ένα παιχνίδι στους εντός έδρας αγώνες των Lakers για δεκαετίες», ανέφερε η ομάδα στη σελίδα της στο Facebook. «Θα εκτιμούμε πάντα το πνεύμα του για το παιχνίδι και την αγάπη του για την ομάδα. Θα του λείψει».

Απόφοιτος του Λυκείου Alexander Hamilton στο Λος Άντζελες, ο Pattiz ήταν στέλεχος πωλήσεων τηλεοπτικών διαφημίσεων που ανεξαρτητοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 για να ιδρύσει το Westwood One, διανέμοντας προγράμματα σε εθνικά κοινοπρακτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Εκείνη την εποχή, τα ραδιοφωνικά δίκτυα ήταν κυρίως πάροχοι εκπομπών ειδήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων. Ο Pattiz ανέπτυξε και πούλησε προγράμματα που έφτασαν στην ποπ μουσική που κατανάλωνε τους νεαρούς ακροατές σε εθνικό επίπεδο.

Μετά την επιτυχία της ειδικής του Motown, η Westwood One κυκλοφόρησε πολλές σειρές, συμπεριλαμβανομένου του «Dr. Το «Demento», ένα νέο δισκογραφικό σόου με παρουσιαστή ο Μπάρι Χάνσεν και το «Off the Record», ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων σύγχρονης μουσικής που φιλοξενείται από τη Μαίρη Τέρνερ, μια δισκ τζόκεϊ στο KMET στο Λος Άντζελες που έγινε σύζυγος του Πατίζ. Η εταιρεία πούλησε επίσης ηχογραφημένες ροκ συναυλίες σε σταθμούς.

Το Westwood One αναπτύχθηκε γρήγορα και έγινε δημόσια τη δεκαετία του 1980. Η εταιρεία απέκτησε το Σύστημα Αμοιβαίας Εκπομπής, το οποίο μετέφερε το κοινοπρακτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα ομιλίας του Λάρι Κινγκ. Ο Pattiz αγόρασε επίσης το NBC Radio Network από τον τότε ιδιοκτήτη του NBC, General Electric.

Ο Pattiz πραγματοποίησε ένα μεγάλο πραξικόπημα το 1988, απομακρύνοντας τον οικοδεσπότη του “America’s Top 40” Casey Kasem από το ABC Radio για να συμμετάσχει στο Westwood One ως παρουσιαστής της νέας μουσικής εκπομπής αντίστροφης μέτρησης. Η εταιρεία τελικά κέρδισε το δικαίωμα να μπει στο «America’s Top 40».

Οι συμφωνίες έκαναν τη Westwood One τον μεγαλύτερο πάροχο ραδιοφωνικών προγραμμάτων στη χώρα.

Ο Pattiz είχε επίσης ραδιοφωνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του KIQQ, ενός soft rock outlet του Λος Άντζελες, του Pirate Radio, ενός σκληρού ροκ φορμά με το όνομα KQLZ που ανέβηκε στις τηλεθεάσεις το 1989.

Αφού έγινε αγαπημένος της Wall Street, η μετοχή της Westwood One έχει πέσει κατακόρυφα και η εταιρεία έχει αποκτήσει υψηλή μόχλευση. Το 1994, η Infinity Broadcasting αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Westwood One και ανέλαβε τη διαχείρισή της. Ο Pattiz παρέμεινε δημόσιο πρόσωπο.

Ο Pattiz άφησε το Westwood One το 2010 μετά την εξαγορά του από την Cumulus Media.

Ξεκίνησε μια νέα εταιρεία με την ονομασία PodcastOne το 2013, καθιστώντας τον τον πρώτο παίκτη στην τότε μορφή ήχου κατ’ απαίτηση. Το podcast του κωμικού Adam Corolla ήταν μεταξύ των προγραμμάτων προγραμματισμού της εταιρείας.

Ο Pattiz υπηρέτησε επίσης ως αντιβασιλέας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για 16 χρόνια. Παραιτήθηκε στα τέλη του 2017 μετά από μια διαμάχη για ένα χυδαίο σεξιστικό σχόλιο που έκανε στην κωμική ηθοποιό Heather McDonald από το Λος Άντζελες ενώ γύριζε ένα διαφημιστικό σουτιέν για το podcast της.

Ζήτησε συγγνώμη και έλαβε εκπαίδευση για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Pattiz ήταν φίλος του πρώην προέδρου Κλίντον, ο οποίος τον διόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Pattiz συνέχισε να υπηρετεί στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου George W. Bush. Η BBG επιβλέπει όλες τις μη στρατιωτικές υπηρεσίες διεθνούς μετάδοσης των ΗΠΑ.

Υπηρέτησε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του USC Annenberg School for Communication and Journalism.

Leave a Comment