Ο επιχειρηματίας αρωμάτων απολαμβάνει γλυκιά επιτυχία εδώ και τρία χρόνια

Η Aarti Koya ξεκίνησε την καριέρα της στο Capvent, ένα ταμείο αμοιβαίων κεφαλαίων με έδρα την Ελβετία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, επενδύοντας σε αναδυόμενες αγορές στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για συνεπένδυση, έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις και τη διαχείριση καταναλωτικών επιχειρήσεων στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η πενταετής θητεία του στην Κίνα (2010-2015) τον βοήθησε να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις και εμπειρία σχετικά με την ανάπτυξη και τον κύκλο ζωής των εταιρειών απευθείας στους καταναλωτές, αναφέρει η Koya. «Όταν λοιπόν επέστρεψα στην Ινδία και μου ζήτησαν από τον Όμιλο Manipal να αναλάβω την ΕΚΑΜ και να την επικεντρώσω κυρίως ως brand direct-to-consumer, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην πρόκληση και στην ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι μοναδικό στον κόσμο. Ο προορισμός του αρώματος στην Ινδία» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΑΜ.

Ισχυρίζεται ότι από τότε που ανέλαβε το εμπορικό σήμα το 2020, η επιχείρηση έχει αυξηθεί από λιγότερο από 1 crore ετήσιες πωλήσεις σε πάνω από 12 crore ετησίως. Λέει ότι είναι περήφανος που έχει δημιουργήσει μια μάρκα γνωστή για την ποιότητα των προϊόντων, την εξυπηρέτηση πελατών και την καινοτομία.

Σύμφωνα με το India Fragrance (Perfume & Deodorant) Market Outlook, 2027, η βιομηχανία αρωμάτων προβλέπεται να ξεπεράσει τις 20.000 crore μέχρι το 2027. Η ζήτηση για προϊόντα αρωμάτων καθοδηγείται από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση του πληθυσμού της μεσαίας τάξης και την αυξανόμενη σημασία των αρωμάτων. προσωπική φροντίδα, εμφάνιση εργαζόμενων γυναικών, προσιτή τιμή και ζεστό, υγρό και τροπικό κλίμα της Ινδίας. Οι Vini Cosmetics, Hindustan Unilever, ITC, Nivea India, Marico και McNroe είναι οι ηγέτες στην οργανωμένη αγορά αρωμάτων.

«Ωστόσο, η αγορά της αρωματοθεραπείας και της εναέριας περιποίησης αναπτύσσεται επίσης ραγδαία, γεγονός που θα επιτρέψει στην ΕΚΑΜ να αποφέρει έσοδα 1.000 crore Rs τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, η ΕΚΑΜ σχεδιάζει να λανσάρει μια όμορφη, άκρως ωφέλιμη σειρά προσωπικής φροντίδας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», λέει ο Koya.

«Το 55% του εισοδήματός μας προέρχεται από το Διαδίκτυο, κυρίως από τη δική μας ιστοσελίδα. Το υπόλοιπο 45% των εσόδων προέρχεται από καταστήματα λιανικής, κυρίως καταστήματα ειδικών προϊόντων και καλλυντικών», προσθέτει.

Μιλώντας για τους βασικούς μοχλούς αυτής της επιχείρησης, εξηγεί ότι ο Ινδός καταναλωτής στερείται επί του παρόντος τη δυνατότητα επιλογής αρωμάτων και αρωμάτων, καθώς οι περισσότερες από τις μάρκες πολυτελείας κοστίζουν πάνω από 3.000 Rs, γεγονός που τις καθιστά απρόσιτες από τους νεαρούς πελάτες της χιλιετίας. .

Η γκάμα αρωμάτων, σπρέι σώματος και άλλων προϊόντων αρωματοθεραπείας της ΕΚΑΜ κυμαίνεται από 150 έως 1400 ρουπίες. «Αυτό τα κάνει πολύ βολικά για καθημερινή χρήση», είπε.

Ενώ η αγορά αρωμάτων στην Ινδία είναι επί του παρόντος ένας λευκός χώρος, με πολύ λίγους παίκτες, αυτό δίνει στην ΕΚΑΜ μια μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε μια αγορά που αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 15% CAGR, λέει. Πρόσφατα, αρκετοί νεοεισερχόμενοι έχουν μπει στο χώρο, αλλά η ΕΚΑΜ βλέπει πρωτίστως τις διεθνείς μάρκες πολυτελείας ως τον κύριο ανταγωνισμό της και στόχος της startup είναι να κερδίσει μερίδιο αγοράς από αυτές τις μάρκες. «Γιατί μπορούμε να παρέχουμε προϊόντα ίδιας ποιότητας, τόσο σε υλικά όσο και σε συσκευασία, σε πιο προσιτές τιμές».

Με την υποστήριξη της Manipal Group υπό την ηγεσία της Gautham Pai, η startup έλαβε τον πρώτο της γύρο αγγέλου ύψους 4,8 crore τον Ιούνιο του 2022, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της και τη δημιουργία εξασφαλίσεων μάρκετινγκ.

Αν και αυτή τη στιγμή η ΕΚΑΜ συγκεντρώνει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης που θα τη βοηθήσει να διπλασιάσει το τρέχον ποσοστό εκτέλεσής της, παραδέχεται ότι ως γυναίκα επιχειρηματίας, η άντληση κεφαλαίων είναι πιο δύσκολη.

«Ενώ η ΕΚΑΜ έχει την τύχη να υποστηρίζεται από μερικούς πολύ γενναίους επενδυτές-αγγέλους, νομίζω ότι παραμένει μια εγγενής προκατάληψη κατά των γυναικών επιχειρηματιών. Το βλέπουμε σε γενικές γραμμές – προτού προσφερθεί στις γυναίκες μια θέση στο τραπέζι, ακόμα κι αν έχουν την εμπειρία και τις δεξιότητες να κάνουν τη δουλειά, πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι έχουν φιλοδοξία και υπερηφάνεια».

Πιστεύοντας ότι οι γυναίκες προσεγγίζουν τις επιχειρήσεις διαφορετικά από τους άνδρες συναδέλφους τους, ο Koya πιστεύει ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες και οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις σε εταιρείες καταναλωτών μπορούν να κατανοήσουν τα ακριβή σημεία πόνου και να τα λύσουν καλύτερα και γρηγορότερα από τους άνδρες ομολόγους τους. Ωστόσο, εκπλήσσεται με το πόσο λίγες γυναίκες διαχειρίζονται καταναλωτικές επιχειρήσεις, από την ανάπτυξη προϊόντων μέχρι το μάρκετινγκ.

«Βλέπουμε τώρα συντριπτικά στοιχεία ότι όταν οι γυναίκες διαχειρίζονται επιχειρήσεις που απευθύνονται σε γυναίκες πελάτες, μπορούν να τις οδηγήσουν σε εκπληκτικά ύψη, με την επιτυχία των Nykaa, Sugar, Mamaearth και άλλων», επισημαίνει. Προσθέτει ότι το 50% του εργατικού δυναμικού της ΕΚΑΜ μέχρι το διευθυντικό επίπεδο είναι γυναίκες.

Τονίζοντας ότι ορισμένες προκλήσεις είναι μοναδικές για κάθε φύλο, πιστεύει ότι οι άνδρες επιχειρηματίες δεν πρέπει ποτέ να αποδείξουν τη δέσμευσή τους ή τις φιλοδοξίες τους. «Δεν νομίζω ότι θα καταλάβουν τι λέω γιατί δεν το έχουν βιώσει ποτέ, αλλά είμαι σίγουρη ότι πολλές γυναίκες θα συμφωνήσουν. Οι γυναίκες επιχειρηματίες θα πρέπει επίσης να μάθουν την τέχνη της σοβαρής διαπραγμάτευσης για τα δικά τους συμφέροντα. Προσθέτει ότι είναι καλύτερα σε θέση να δημιουργήσουν μια κατάσταση win-win για όλους τους ενδιαφερόμενους, που είναι ένας πιο βιώσιμος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας.

.

Leave a Comment